Alles over lawinepiepers: Veilig op wintersport!

Lawinepieper

Wie graag off-piste gaat tijdens wintersport of in gebieden sport waar veel lawines voorkomen, doet er verstandig aan een lawinepieper te dragen. Dit apparaatje is een radiozender- en ontvanger die je op het lichaam draagt. In het geval dat je bedolven wordt onder een lawine of iemand waarmee je op vakantie bent, kunnen reddingsteams snel schakelen. Het kan je leven en dat van andere mensen redden op wintersport. Steeds meer mensen besluiten daarom ook dit apparaat aan te schaffen. In dit uitgebreide artikel lees en leer je alles over dit apparaat.

Wat is een lawinepieper?

Een lawinepieper is een radiozender en radio-ontvanger. Deze wordt gebruikt in wintersportgebieden waar lawines voorkomen. Een lawinepiep wordt op het lichaam gedragen en zend een signaal uit op een frequentie van 457 kHZ.  Reddingswerkers kunnen dankzij dit apparaat mensen die onder een lawine terecht zijn gekomen snel opsporen. Goede lawinepiepers zenden ook een signaal uit als je tijdens het zoeken terecht komt onder een na-lawine, een tweede lawine. Kortom: Een lawinepieper zet je in zend-modus als je op pad gaat. Als je zelf bedolven raakt, kunnen anderen met een lawinepieper hun apparaat in zoek-modus zetten om jou te vinden.

Een voorbeeld van een lawinepieper van het merk Mammut.

Andere namen: Deze radiozender staat bekend onder enorm veel namen. Benamingen zijn onder andere: Lawinepiep, lawinepieper, lawinezender, lawineradiozender, lawineblieber, Pieps, ARVA, lawinetransceiver en lawine beacon. In het Engels noemt men dit apparaat een avalance transceiver.

Hoe ziet de lawinepieper er uit?

De lawinepieper wordt verkocht door verschillende merken en heeft zodoende ook telkens een ander uiterlijk. Een lawinepieper heeft in ieder geval:

  • 1 of meerdere antennes (meestal drie)
  • Een beeldscherm waarop je de richting ziet van het eventuele slachtoffer in zoekmodus
  • Een groot bereik. Bekijk goed de product specificaties als je een groot bereik belangrijk vind. Dit verschilt nog wel eens tussen merken en fabrikanten.
  • Zoek en zendmodus: Vaak in knopvorm op het apparaat.

Korte geschiedenis van dit apparaatje

In 1968 werd de eerste lawinepieper uitgevonden in New York. Professor John Lawton ontworp het eerste model. Dit model zond nog uit op een hoorbare frequentie 2.275 kHz. Later werd dit internationaal gelijkgetrokken naar 457 kHZ. De eerste pieper werd verkocht van het merk Skadi, vernoemd naar de Noorse mythologie. Deze godin wordt namelijk in verband gebracht met bergen, skiën en winter. Erg toepasselijk gevonden!

Bekende merken die een lawinepiep maken

De lawinepiep wordt door meerdere bedrijven gemaakt, zoals Black Diamond, Ortovox, Backcountry Cces en Mammut.

Wist je dat: Veel mensen die off-piste gaan dit apparaat wel dragen, maar eigenlijk geen flauw idee hebben hoe de lawinepiep werkt? Raak voordat je off-piste gaat skiën vertrouwd met het apparaat!  Oefen met het zoeken en het in zendmodus zetten als je op pad gaat!

Verschillen tussen de lawinepieper en RECCO-reflector

Een RECCO-reflector is een plaatje dat in veel soorten wintersportkleding zit verwerkt. Veel mensen denken dat dit systeem hetzelfde werkt als een lawinepiep, maar dat is niet zo. Een RECCO-reflector zendt geen signaal uit. Alleen gespecialiseerde reddingsteams kunnen mensen opsporen die een RECCO-reflector bij zich dragen in de kleding.

Tip: Zonder ervaring, goede voorbereiding en zonder de juiste spullen ga je niet off-piste (van de piste af).

Een lawine in een wintersportgebied

Verplicht?

In sommige landen en gebieden is het verplicht als je off-piste gaat om een lawinepieper bij je te dragen. Naast dat het soms verplicht is, is het eigenlijk ook gewoon heel erg verstandig om bij je te hebben! Bij off-piste wintersporters mag ook een lawinesonde en lawineschep niet ontbreken. In gebieden met alleen blauwe pistes of andere kleuren pistes is het vaak niet verplicht.

Wist je dat: In 2015 kwam Prins Friso om het leven in het Oostenrijkse Lech. Hij kwam tijdens het skiën terecht onder een lawine. Hij werd dankzij de lawinepieper binnen een half uur gevonden. Helaas bleek dit te laat.

Vaak fout gebruikt

Lawinepiepers worden helaas nog vaak fout gebruikt. Veelgemaakte fouten:

  • Check ruim voordat je gaat altijd het batterijniveau van je pieper, zodat je het apparaat nog kan opladen.
  • Zet voordat je op pad gaat tijdens een winterse activiteit waar de lawinepieper nodig voor is het apparaat in zend-modus. Als jijzelf bedolven raakt, zend hij een signaal uit.
  • Doe je mee aan een zoekactie? Zet jouw lawinepieper dan in zoek/search modus.

Kom je er niet uit? Dan kun je een cursus volgen! Iemand of iets zoeken met een lawinepieper is écht een vak apart. Het kan dan ook geen kwaad om dit onder leiding van een kenner te oefenen.

Hoe gebruik je de lawinepiep dan wel?

In de onderstaande video van de Nederlandse Ski Vereniging op YouTube (bekijk kanaal) zie je meer informatie over het gebruik.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Een overzicht van enkele veelgestelde vragen en antwoorden over dit handige en levensreddende apparaatje.

Is een RECCO reflector in kleding voldoende?

Nee. In veel wintersportkleding zit een RECCO-reflector verwerkt. Dit is geen zendontvanger. Kom je onder een lawine terecht, heb je er vaak vrij weinig aan. Pas als een gespecialiseerd reddingsteam met specialistische RECCO-apparatuur aanwezig is, kan je gevonden worden. Dan is het vaak al te laat.

Is een satellietcommunicator voldoende?

In gebieden waar geen telefoonnetwerk is adviseren wij vaak ook om een satellietcommunicator mee te nemen. Deze kan een SOS signaal via satelliet uitzenden aan reddingsteams. Toch in gebieden waar lawines voorkomen zijn reddingsteams bekend met de lawinepiep. Een satellietcommunicator alleen is dus niet voldoende.

Zelf een vraag? Laat het gerust hieronder weten!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365