Apparatuur opladen tijdens het kamperen, fietsen en onderweg: Alle opties!

Hiker met zonnepaneel met powerbank. Foto Edwin

Op de camping, fiets, in the middle of nowhere of onderweg. Steeds vaker nemen we apparatuur mee die opgeladen moet worden. Hoewel het overal ter wereld mogelijk is om spullen op te laden, is dit niet altijd even goed mogelijk of bij je in de buurt. Soms is het zelfs vechten in kleine restaurantjes, cafés en op de camping om de stopcontacten. Wie outdoor apparatuur op wil laden, zoals de smartphone, tablet en navigatie, kan gebruik maken van veel opties. De bekendste voorbeelden zijn wellicht: powerbank, solarpaneel en USB lader (fiets). Er zijn echter nog meer manieren om je spullen onderweg op te laden, zonder constant gebruik te hoeven maken van stroomvoorzieningen en generatoren. Wij hebben alle opties voor je op een rij gezet! Belangrijk is om de wereldstekker niet te vergeten!

Powerbank

Een powerbank is wellicht de meest voor de hand liggende oplossing als het gaat om opladen tijdens avontuurlijke outdoor trips. Deze apparaten zijn te koop in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van de soort trip die je gaat maken, kies je een geschikt model uit. In de productomschrijving van de fabrikant zie je vrijwel altijd staan hoe vaak je een telefoon op kan laden per acculading. Je hebt ook speciale solar powerbanks (met zonnepaneel!)

Onze anker powerbank in bos. Frankrijk -  Foto Edwin - Eigen beheer

Voordelen

  • Goedkope optie
  • In verschillende soorten en maten te koop
  • Makkelijk om mee te nemen

Nadelen

  • Opladen aan stroom
  • Batterij loopt leeg als je het niet gebruikt
  • Je sleept extra gewicht mee

Dit hebben wij gekozen

Voor onze fietsvakanties, normale vakanties en dagelijks gebruik hebben we een hele sterke powerbank gekocht. Hoewel zonne-energie voor ons mooi klinkt (want tijdens het fietsen ben je veel buiten), hebben we nog niet dè powerbank gevonden die daarin echt uitblinkt. We hebben daarom geïnvesteerd in een enorm goede powerbank. Dit model (⬅️Link naar de webwinkel waar we ‘m hebben gekocht), kan je zelfs een jaar niet gebruiken en dan zit er nog steeds lading in (hebben we ook ‘getest’ 😉). Een andere, minder grote, powerbank hebben we gekocht bij Decathlon. Hieronder zie je enkele webwinkels waar je goede powerbanks kan kopen. Hele goede zonne-energie powerbanks vind je bij Kampeerwereld.

Klik op de button om naar de winkel te gaan. Tekst gaat hieronder verder.

Zonne-energie gebruiken

Tegenwoordig zien we steeds meer mensen op gaan met een solarpanel, ook wel zonnepaneel of Solarbooster genoemd aan hun rugzak of op de fiets. Veel mensen klappen een zonnepaneeltje open op de bagagedrager, hangen deze aan de backpack of nemen het mee naar een festival. Zonne-energie gebruiken om spullen op te laten is erg duurzaam. De techniek is ook steeds beter aan het worden, waardoor je steeds meer batterijlading kan halen uit de zon.

Voordelen

  • Duurzaam
  • Rechtstreeks apparaten opladen aan het zonnepaneel
  • Niet afhankelijk van stroom

Nadelen

  • Zonne-energie is (nog) inefficiënt
  • Afhankelijk van het weer
  • Langzaam opladen

Apparatuur opladen met een kooktoestel

Je kan met een kooktoestel warmte omzetten in elektriciteit. Het bekendste voorbeeld is de Biolite campstove 2+. Hier zit een USB-poort in verwerkt. Dit kooktoestel gebruikt geen gasflessen, maar je maakt het vuur met hout. Tijdens het koken kan je direct apparaten opladen. Op het kooktoestel zelf zie je hoeveel procent de batterij is opgeladen. Een enorm gave gimmick, waar we hopelijk de komende jaren nog meer ontwikkeling in gaan zien. Wij zijn zeker fan van deze manier van koken en opladen van apparatuur.

Voordelen

  • Koken en opladen op hernieuwbare biomassa
  • Via USB opladen
  • Ook geschikt voor de meeste smartphones

Nadelen

  • Niet altijd droog hout op voorraad
  • Geen grotere apparatuur opladen (tablets, laptops)
  • Gewicht. Je neemt het niet erg makkelijk mee in bijvoorbeeld een backpack of op een bikepacking trip.

Ingebouwde USB oplader op de fiets

Ingebouwde usb-oplader in fiets Edwin - Foto Edwin - Eigen beheer

Wie lange afstanden fiets wil vaak tijdens het fietsen spullen opladen. Waar men vroeger met de kaart navigeerde, gaat dat tegenwoordig met een smartphone of losse fietsnavigatie. Je kan tijdens fietsvakantie kiezen om een powerbank in de voortas te doen of een solarpanel te plaatsen op de bagagedrager. Daarnaast kiezen steeds meer mensen voor een ingebouwde USB oplader op de fiets. Hiermee zet je de naafdynamo in om stroom mee op te wekken. Je moet immers zelf toch trappen om vooruit te komen! Bekende merken zijn: Busch & Muller (B&M), Cinq5, Cycle2Charge en Forumslader.

Leuk weetje: In de Koga Signature configurator kun je kiezen om een usb-lader in te laten bouwen!

Voordelen

  • Niet afhankelijk van stroom
  • Duurzaam
  • Zelf elektriciteit opwekken

Nadelen

  • Werkt niet altijd goed op lage snelheden
  • Duur in aanschaf
  • Sommige fietsen minder geschikt, waardoor er veel arbeidsuren in gaan zitten om het om te bouwen.

Water- of windkracht gebruiken

In het groot wordt dit al toegepast in de vele windmolenparken en bij dammen. In het klein voor consumenten kom je het nog niet vaak tegen. Toch is het een leuke duurzame optie.  De bekendste variant is die van WaterLily. Zij hebben een speciaal apparaat gemaakt waarmee je water en wind kan gebruiken om stroom op te wekken. Hoewel dit zeker niet de snelste optie is, is het wel een hele gave gadget. Om een volledige powerbank op te laden ben je wel meerdere dagen bezig 😉. Een telefoon opladen is goed mogelijk als de waterkracht goed is. Ben je in een afgelegen gebied, dan is het een leuke oplossing! Hieronder zie je een videoverslag van iemand die de WaterLily heeft getest.

Voordelen

  • Duurzaam
  • Niet heel duur voor deze technologie
  • Hele goede optie voor in afgelegen gebieden

Nadelen

  • Niet de snelste manier van opladen
  • Je moet snelstromend water vinden
  • Je neemt het niet eenvoudig mee in een backpack, fietstas of bikepacking tas

Handig: Er zijn diverse handopladers te koopt. Je draait zelf aan een hendel om apparaten op te laden. Het gaat vaak om goedkope handopladers. Deze werken niet of nauwelijks en de goedkope versies zijn zeker niet betrouwbaar in noodsituaties.

Spullen kopen met usb-poort als tweede functie

Als je erg van stroom afhankelijk bent tijdens je reis, kun je bij het kopen van andere reisuitrusting rekening houden met stroom. Zo kun je met de dronebatterijen van de DJI Mini 2 Fly More ook je apparatuur opladen via het battery pack. Dit werkt nog verbazingwekkend goed. Er zijn ook lampjes te koop, waarmee je ook spullen kan opladen. De Biolite stove die hierboven is beschreven valt hier ook onder.

DJI Mini 2 Fly More combo

Kortom: Er zijn veel manieren om spullen op te laden als je geen vaste stroomvoorziening hebt. Je kan gebruik maken van de natuur (wind, water en zon), maar ook van batterijen en accu’s (USB fietsoplader, powerbanks). Belangrijk is natuurlijk om goed om te gaan met de elektriciteit die je hebt. Enkele tips: Zet bijvoorbeeld de helderheid van je scherm laag, gebruik de navigatie niet constant, zet de telefoon uit als je deze niet gebruikt e.d.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365