De bikepacking tassen verschillen erg van de originele fietstassen. Deze fietstassen zie je tijdens de oorspronkelijke fietsvakanties. De plaatsing van de fietstassen is anders en de tassen zien er heel anders uit. In deze blog vind je een uitgebreid overzicht van de soorten bikepacking tassen die er zijn, van de plaatsing van deze tassen, de verschillende merken en de budgetvriendelijke tassen.
Inhoudsopgave
Wat zijn bikepacking tassen?
Bikepacking tassen zijn fietstassen die worden gebruikt tijdens bikepacking. Tijdens een bikepacking trip ga je minimaal één nacht weg met de fiets. Deze manier van reizen is meer minimalistisch en vaak ook avontuurlijker dan de normale fietsvakantie. Vaak wordt er namelijk off-road gefietst op een gravelbike of op een mountainbike (MTB / ATB) over onverharde paden. De bikepacking tassen zijn vaak lichter en op een strategische plek geplaatst. Zo kan je makkelijker langere afstanden afleggen en maakt het niet uit als het terrein iets ruiger is. Ook heb je geen speciale fietsdragers meer nodig. Er zijn wel fietsen die speciale openingen hebben waar je fietstassen aan kan hangen. Denk bijvoorbeeld aan gravelbikes van het merk Kona.
Populaire merken bikepacking tassen
Er zijn een aantal populaire merken die je vaak tegen zal komen bij de zoektocht naar bikepacking tassen. Bij de zoektocht naar de juiste bikepacking tassen is het belangrijk om het budget vast te stellen en te bedenken hoe vaak je deze bikepacking fietstassen wilt gaan gebruiken. Merken zoals Revelate designs, Apidura, Ortlieb, AGU, Vaude en BBB zijn vaak wat duurder maar ook duurzaam en van een goede kwaliteit. Bikepackers die minder intensief bikepacken zijn echter ook vaak tevreden met Aliexpress bikepacking tassen. Hier vind je merken zoals Rockbros, Azur, Newboler, Rhinowalk en Roswheel.
Soorten bikepacking tassen
Er zijn meerdere soorten bikepacking fietstassen. Het grootste verschil is de plaatsing van de fietstassen. Ook kan er een verschil zitten in de sluiting van de fietstassen, je hebt bijvoorbeeld ritsluitingen, rolsluitingen en klepsluitingen. Verwacht jij onderweg een regenbui? Dan kan je beter kiezen voor een waterdichte fietstas in plaats van een waterafstotende fietstas. Wij hebben de verschillende soorten fietstassen hieronder uitgewerkt.
Stuurtas | Voortas
Laten we beginnen bij de voorkant van de fiets. De eerste tas die je kan gebruiken is de stuurtas, ook wel voortas genoemd. In het Engels wordt deze tas de frontloader genoemd. De stuurtas die je gebruikt tijdens het bikepacken is bijna altijd cilindervormig. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een rolsluiting maar ook ritsluitingen en klepsluitingen komen voor.
Het kan zijn dat de stuurtas te vast zit op de remkabels en/of de derailleurkabels. Wanneer dit zo is kan je problemen voorkomen door gebruik te maken van een speciaal harnas of van een speciale verlenging tussen de tas en het stuur. Sommige fietsers maken gebruik van een triathlonstuur of bar ends om de stuurtas iets omhoog te halen en extra stevig te kunnen bevestigen. Er wordt ook regelmatig gebruik gemaakt van een speciaal harnas waar een tent of drybag op bevestigd wordt. Een drybag of drysack is een goedkopere variant van de stuurtas die in combinatie met een harnas en bijvoorbeeld spanbanden echter uitstekend zijn werk doet! Wil je op deze plek nog meer spullen kwijt? Dan zijn er ook kleinere stuurtassen verkrijgbaar die je op de grotere stuurtas kan bevestigen. Er zijn ook stuurtassen die speciaal zijn gemaakt om te bevestigen aan een triathlonstuur, bijvoorbeeld de Race Aero Bar Bag van Restrap.
Voorvorktas
Een tas die je minder vaak ziet als bikepacking tas is de voorvorktas. De meest bekende voorvorktas is waarschijnlijk de Vaude trailmulti voorvorktas. Deze fietstas heeft een inhoud van 5 liter, niet al te groot dus! De tas heeft een uitneembare opbergzak. Je kan de tas bevestigen aan de voorvork door middel van gespjes. In principe zouden ze dus op elke fiets moeten passen. Je hebt geen speciale “oogjes” nodig op de voorvork. Door zijn lichte gewicht is hij goed geschikt voor bikepacking. Eventueel kan je deze tas ook kwijt aan de zadelstang of achterstang.
Buistas | Bovenbuistas
Op de bovenbuis van jouw fiets, tegen de stuurpen, kan je een buistas of bovenbuistas kwijt. In het Engels wordt deze tas ook wel toploader of toptube genoemd. Ook namen zoals fuelbag, carbo bag, en cockpit bag komen voor. Vaak wordt deze tas gebruikt om wat eten in te bewaren voor onderweg. Denk bijvoorbeeld aan gels of sportrepen. Bij sommige soorten kan je er ook een smartphone in kwijt. Vaak heb je dan een doorzichtige laag zodat je jouw smartphone kan bekijken (en soms zelfs bedienen) terwijl jouw smartphone droog en veilig opgesloten zit. Handig als je jouw smartphone gebruikt om te navigeren, al zouden wij eerder een fietscomputer zoals de Wahoo ELEMNT ROAM aanraden! ?
Stuurpenzak
Aan de zijkanten van de stuurpen kan je een speciale feed bag of stuurpenzak (stem bag) kwijt. Bijvoorbeeld de AGU venture snack pack. Zoals de naam “feed bag” eigenlijk al zegt wordt zo’n stuurpenzak vooral gebruikt om voeding voor onderweg in te bewaren. Zoek je een extra plek voor een bidon? Dan kan je een aantal van deze zakken ook goed gebruiken! Je kan makkelijk twee stuurpenzakken tegelijk aan de fiets bevestigen!
Frametas
Wanneer we naar het midden van de fiets gaan kijken komen we uit bij de frametas. Midloader en framebag zijn andere woorden voor de frametas. Er zijn eigenlijk best veel verschillende soorten frametassen. De kleinste frametassen zijn vaak kleine “driehoekjes” die je bevestigd onder de bovenbuis van het frame aan de kant van het zadel. Dan heb je smallere frametassen (een soort strook) die lopen langs de gehele bovenbuis van het frame (halve frametassen) en frametassen die heel de ruimte van het frame opvullen (full frame tassen). Bij de smallere frametassen kan je ook nog bidons kwijt. Frametassen zijn vaak favoriet bij fietsers die graag over ruiger terrein fietsen. Deze fietstassen zitten vaak stevig bevestigd.
Zadeltas
De laatste bikepacking tas is de zadeltas. Zadeltassen kan je ook herkennen aan de naam backloader. Deze fietstas zit meestal bevestigd aan de onderkant van het zadel en aan de zadelpen. Op deze plek vind je normaal gesproken kleine zadeltasjes gevuld met nieuwe binnenbandjes, een multitool en bandenlichters. Tijdens bikepacking tochten gebruik je juist vaak grotere zadeltassen. De grootste zadeltassen hebben een inhoud van maar liefst 17 liter. Tijdens het bikepacken op onverharde en modderige paden kan de zadeltas ook nog eens de functie overnemen van het achterspatbord. Ook bij deze tassen zie je rolsluitingen maar ook ritsen of klepsluitingen.
Dry bags en dry sacs: Budgetvriendelijke bikepacking tassen
Heb jij een klein budget maar wil je wel graag bikepacken? Kijk dan ook eens naar losse dry bags en dry sacs. Deze zakken worden op verschillende manieren gebruikt. Deze zakken zijn altijd waterdicht en lichtgewicht. Ze worden vaak gebruikt tijdens watersporten zoals SUP-boarden en kajakken, boottochten, voor extra bescherming in een backpack en tijdens kamperen. Met behulp van bijvoorbeeld spanbanden kan je ze echter ook goed bevestigen aan jouw fiets tijdens een bikepacking trip. Voor een dry bag of dry sack betaal je een stuk minder dan voor een bikepacking tas! Soms kan je ook extra harnas kopen om een dry sack nog beter aan te kunnen bevestigen. Nog een goede tip: Neem eens een kijkje bij de Decathlon gravelbikes voor een goede prijs/kwaliteit combinatie.
Rugtas en heuptas (Fanny pack)
Je kan speciale fietsrugzakken gebruiken tijdens bikepacking tripjes. Eerlijk gezegd zouden wij niet zo snel voor een rugzak kiezen tijdens het fietsen. De kans is namelijk groot dat je rugpijn krijgt na een dag fietsen wanneer je de tas (iets) te zwaar beladen hebt. Er wordt dan ook vaak aangeraden om de fietsrugzak vooral te vullen met lichtere spullen. Denk aan een (inflatable) matje of een lichtgewicht tent of bivakzak. Speciale fietsrugzakken ventileren vaak beter op de rug en zijn ergonomisch speciaal ontworpen voor de fietshouding. Ook kan je een fanny pack of heuptas gebruiken tijdens het bikepacken. Klinkt misschien een beetje gek, maar op deze manier kan je de meest waardevolle spullen dicht bij je dragen en vergeet je deze spullen ook niet wanneer je even wat boodschappen moet doen.
Bagagedragers, voor-rek en andere tassen
Er zijn ook fietsers die ervoor kiezen om een losse bagagedrager (pannier rack) of een los voor-rek (front rack) aan te schaffen en hier weer andere tassen op de bevestigen dan de originele bikepacking tassen. Het is natuurlijk maar net wat je zelf prettig vindt en wat het beste werkt voor de manier waarop jij reist!
Veelgestelde vragen over bikepacking tassen
Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over bikepacking tassen.
Waar vind je goedkope bikepacking tassen?
Wanneer je goedkope bikepacking tassen zoekt kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van dry bags of dry sacs en die aan de fiets te bevestigen met behulp van een speciaal harnas of spanbanden. Ook kan je goedkope (maar kwalitatief prima) tassen vinden op Aliexpress en Amazon.
Welke bikepacking tassen zijn waterdicht?
Niet alle bikepacking tassen zijn 100% waterdicht. Eventueel kan je dit oplossen door de spullen in de tas op te bergen in een extra vuilniszak of dry bag. De bikepacking tassen van (onder andere) het merk Ortlieb zijn 100% waterdicht.
Waar kan ik het best zware spullen opbergen?
De beste plek om zware spullen op te bergen is in een frametas. Deze plek kan het meeste gewicht houden. Zware spullen in een stuurtas kunnen ervoor zorgen dat het sturen een stuk lastiger gaat.