Boeken over wildplukken: Koken met wilde planten

Wil je gaan wildplukken maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Of wil je weten wat je kan maken met de ingrediënten die je hebt geplukt? Er zijn verschillende interessante boeken over wildplukken verkrijgbaar. In deze boeken vind je alle antwoorden die je zoekt. Wij hebben een overzicht gemaakt van de boeken over wildplukken die op dit moment verkrijgbaar zijn.

Het grote wildplukboek – Edwin Florès

In dit boek met 312 pagina’s vind je zowel informatie over welke eetbare ingrediënten je kunt vinden in de natuur als heerlijke recepten. Bekijk eerst de (meer dan 200) verschillende bessen, noten, bloemen, wortels, planten en paddenstoelen die je uit de natuur mee kunt nemen om thuis in de keuken mee aan de slag te gaan. Ga daarna aan de slag in de keuken met de recepten van Jonnie de Boer van de Librije. Wanneer je meer recepten wilt kan je ook het wildpluk kookboek aanschaffen van dezelfde auteur. Een nadeel is wel dat dit boek te groot is om mee op pad te nemen.

Wildplukken – Leoniek Bontje

In dit boek vind je een uitleg van zo ongeveer 60 verschillende wilde planten en bijpassende recepten. Bij de uitleg vind je ook een beschrijving van welke delen van de plant je wel of niet kan gebruiken. Per “ingrediënt” krijg je één of twee verschillende recepten, zoals magnoliasiroop of brandnetelsoep. Sommige lezers vinden het een nadeel dat je niet goed terug kan vinden waar je bepaalde planten kan vinden en aan welke precieze kenmerken je ze kan herkennen. De recepten zijn samengesteld door Leoniek Bontje (wildplukker) en Yvet Noordermeer (voedingscoach).

Eetbare wilde planten – Leer koken met de natuur – Marion de Kort

Dit boek over eetbare wilde planten heeft een uniek uitgangspunt als je kijkt naar andere boeken over wildplukken. Het uitgangspunt is namelijk het voorkomen dat je ziek wordt door wilde planten te gebruiken in je dagelijks eten. In het boek wordt er gebruik gemaakt van een indeling onder drie verschillende categorieën; namelijk in de keuken, in het lichaam en in de natuur. Zo vind je recepten voor het maken van verschillende gerechten, je leert waarom de plant goed is voor het lichaam en je leert wanneer je op zoek kunt gaan naar de verschillende planten en welke delen van de plant je kunt gebruiken. In het boek vind je ook veel planten die je waarschijnlijk al kent en die je zelfs in jouw eigen wijk zou kunnen vinden.

Het wildpluk kookboek – Edwin Florès

Een aantal lezers vonden de hoeveelheid recepten in het grote wildplukboek van dezelfde auteur te summier. Ben je op zoek naar een boek met meer recepten die je kan maken met (onder andere) eetbare wilde planten, bloemen en paddenstoelen? Dan kan je beter kiezen voor het wildpluk kookboek, eventueel in combinatie met een kleinere gids die je mee kan nemen tijdens het wildplukken. In dit wildpluk kookboek vind je maar liefst 300 recepten. Voor dit kookboek werkt Edwin Florès samen met Ron Blaauw en Bobby Rust van Rongastrobar.  

Eetbare wilde kruiden en planten – Monika Wurft

Het boek Eetbare wilde kruiden en planten is een onderdeel van de Praktische Raadgever serie. Monika Wurft schrijft in dit boek over de eigenschappen van wilde kruiden, planten en vruchten. Hierbij wordt er vooral aandacht besteed aan de meest voorkomende wilde planten. Je leest in dit boek verschillende tips over het vinden van deze planten in de natuur, maar ook hoe je de planten in jouw eigen tuin zou kunnen verbouwen. Verder wordt er aandacht besteed aan de geneeskrachtige eigenschappen van de wilde kruiden en planten. De foto’s in het boek zijn duidelijk en helpen jou om de planten te kunnen herkennen. Dit is misschien wel één van de meest populaire boeken over wildplukken.

De smaak van wildplukken – David Hamilton

In de Smaak van Wildplukken lees je alles over het verzamelen en eten van planten. Eerst lees je meer over de basis van wildplukken. Onderwerpen zoals veilig wildplukken, waar ga je wildplukken, wat je nodig hebt in de keuken en natuurbescherming worden hier behandeld. Daarna lees je meer over wildplukken in verschillende seizoenen. Je leest hier precies welke wilde planten en vruchten je vindt in de lente, zomer, herfst en winter. Van aarmunt in de lente, gewone vlier in de zomer, tamme kastanje in de herfst en klaverzuring in de winter.

Compactgids wildplukken

Ben je op zoek naar een handzaam boek over wildplukken die je makkelijk mee kan nemen wanneer je de natuur intrekt om eetbare planten en ander wild te plukken? Dan is deze compactgids wildplukken misschien wel een goede optie voor jou! Je leest hier over vruchten, noten en zaden, bloemen, groentes, kruiden, wortels, hele planten, paddenstoelen en zeewieren. Op iedere pagina vind je een illustratie, een korte beschrijving van de plant, een omschrijving van de verspreiding en de toepassingen.

Welke eetbare wilde plant is dat? ANWB gids – Christa Bastgen

Deze ANWB gids kan je goed gebruiken voor inspiratie voor eten uit de natuur. In deze gids vind je namelijk maar liefst 300 uitgewerkte kruiden, vruchten en noten. Alle bladzijden in het boeken hebben een vaste opbouw. Zo vind je op iedere bladzijde de groeihoogte, habitat, vindplaats, verzameltijdstip in maanden, gelijkende giftige soorten, giftigheid, Nederlandse naam, wetenschappelijke naam, bloeitijd, levensduur, determinatiekenmerken, informatie over het verwerken van de planten en uiteraard duidelijke foto’s.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!