Boerenlandpaden: Wandelroutenetwerk dwars door de polder

Boerenlandpaden

In Nederland vind je op verschillende plekken boerenlandpaden (ook wel laarzenpaden genoemd). Je zou deze boerenlandwandelingen ook wel kunnen zien als polderwandelingen. De wandelroutes die je kunt volgen lopen namelijk niet alleen over normale wandelpaden, maar ook dwars door de weilanden van een agrariër of grondeigenaar. Vaak is het erg rustig op deze wandelroutes, er zijn ook niet veel wandelaars die er vanaf weten. In deze blog kijken we naar de verschillende plekken in Nederland waar je boerenlandpaden kunt vinden. Ook lees je waar je op moet letten wanneer je gaat wandelen over boerenlandpaden.

Wat zijn boerenlandpaden?

Boerenlandpaden zijn onderdelen van een wandelroutenetwerk. Het zijn onverharde paden die lopen over het terrein van agrariërs of andere grondeigenaren. Deze paden worden ook wel eens laarzenpaden genoemd. Er zijn niet veel mensen die op de hoogte zijn van dit soort paden. Daarom is het er altijd erg rustig en is de kans groot dat je er alleen loopt. Wanneer je over een boerenlandpad loopt is het wel belangrijk dat je je aan de spelregels houdt. Deze spelregels vind je vaak aan beide kanten van het boerenlandpad.

Meer wandelingen: Naast boerenlandwandelingen zijn er nog meer verschillende wandelingen die je kunt volgen. Denk bijvoorbeeld aan wandelingen over een Lange-Afstand-Wandelpad, een Streekpad of NS-wandeling.  

Spelregels op een boerenlandpad

Aan het wandelen op boerenlandpaden zijn verschillende spelregels verbonden. Een aantal regels gelden voor alle laarzenpaden en een aantal kunnen verschillen per plek. Zo mag je op veel van deze paden geen hond meenemen, ook niet aangelijnd. Honden kunnen namelijk veeziektes overbrengen. Ook mag je er niet wandelen na zonsondergang en voor zonsopgang. Tijdens het broedseizoen (deze periode staat ook op het bord voor het pad) mag je het pad niet betreden. Het betreden van het pad is op eigen risico.  
Op sommige paden zijn er ook nog spelregels die alleen gelden voor dat betreffende pad. Zo moet je op de Varkenskade in de buurt van Alphen a/d Rijn in de vroege ochtend en aan het einde van de middag uitkijken voor de koeien en stieren, er is dan een weggedeelte afgesloten en het betreden hiervan is extra risicovol.

Tip: Lees voordat je het pad gaat betreden wat de spelregels zijn voor het betreffende pad. Veel spelregels zijn voor alle wandelpaden hetzelfde. Er zijn echter ook spelregels die per gebied kunnen verschillen.

Waar vind je boerenlandpaden?

Er zijn verschillende boerenlandpaden te vinden in Nederland. Er is helaas nog geen website waar alle paden in heel Nederland zijn verzameld. In de Ooijpolder en in Groesbeek vind je verschillende paden. Sommige van deze paden zijn toegankelijk voor aangelijnde honden. Op de website van Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn e.o. zie je dat deze stichting verschillende laarzenpaden in de omgeving van Alphen aan den Rijn ondersteunt. Je vindt hier een uitgebreide folder en links naar andere boerenlandpaden, bijvoorbeeld in de Rijn- en Veenstreek. In het Zuid-Hollandse Groene Hart vind je verschillende onverharde paden dwars door de polder. Het onderstaande boek bevat wandelroutes die ook over boerenlandpaden lopen.

De mooiste netwerkwandelingen: Groene hart

16,99
Prijs gecheckt op 3 oktober 2023 08:29
Banner onder

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie