Camping kooktoestellen koopgids: Brandstoffen en gewicht

Camping kooktoestellen

Wanneer je meerdere dagen op pad gaat is het ook fijn als je in de buitenlucht een eigen maaltje kan bereiden. Er zijn bij meerdere webwinkels verschillende camping kooktoestellen en gasflessen verkrijgbaar. Omdat er zo veel keuze is kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Want wat is het beste kooktoestel wanneer je wilt reizen met een niet te zware bepakking? Tijdens hiking trips met een backback of bikepacking trips en fietsvakanties reis je waarschijnlijk liever met een lichtgewicht brandertje. In deze koopgids vind je tips en adviezen die jou helpen met het kiezen voor het juiste kooktoestel. Ook vergelijken we een aantal verschillende camping kooktoestellen.


Beste keuze

MSR Whisperlite Universal

Een van de best beoordeelde lichtgewicht multifuelbranders die je over de hele wereld kan gebruiken.

 • Brandstof: Gas/vloeibaar
 • Klein
 • Gewicht: 549 gr
 • Kooktijd 1L: 3,5 tot 4,4 min

Duurzame keuze

BioLite Campstove 2

Een klimaatneutrale brander waarmee je via USB apparaten kunt opladen. Ingebouwde blower voor optimaal vuur.

 • Brandstof: o.a. twijgjes
 • 4 kookstanden
 • Gewicht: 935 gr
 • Kooktijd 1L: 4,5 min

Voordelige keuze

Trangia Spiritusbrander

Deze brander is uniek omdat hij fluisterstil is in het gebruik en omdat je hem kan gebruiken bij zeer harde wind

 • Brandstof: Spiritus
 • Complete kookset
 • Gewicht: 745 gr
 • Kooktijd 1L: 10 min

Camping kooktoestellen: Waar let je op?

Wanneer tussen de verschillende camping kooktoestellen op zoek gaat naar het kookstel dat het meest geschikt is voor jouw reis of reizen is het vooral belangrijk om te kijken naar de brandstoffen, het gewicht van de brander en het gebruiksgemak. Hieronder hebben wij deze punten uitgebreid beschreven.

Brandstoffen

Camping kooktoestellen en kleine lichtgewicht brandertjes kunnen branden op verschillende soorten brandstoffen. Zo heb je vloeistofbranders, gasbranders, spiritusbranders en houtbranders. Bij de keuze voor de juiste camping kooktoestellen is het slim om te kijken naar de verkrijgbaarheid van de brandstoffen in het land waar je op vakantie gaat. In sommige landen en gebieden zijn gasblikjes bijvoorbeeld moeilijker verkrijgbaar.

Multifuelbranders

De multifuelbrander kan op meerdere soorten brandstof branden. Zo weet je zeker dat je altijd een soort brandstof kan vinden waar de brander op kan branden. Voor iedere soort brandstof heb je vaak weer net een ander tussenstukje nodig. Sommige multifuelbranders kunnen zowel op benzine, diesel én gas branden.

Vloeistofbranders

Vloeistofbranders kunnen branden op verschillende soorten vloeistoffen. Zo branden ze bijvoorbeeld op benzine, diesel, kerosine, wasbenzine, Coleman-fuel en petroleum. Petroleum is een vloeistof die slecht verkrijgbaar is (behalve in Azië). Een petroleumbrander moet worden voorverwarmd en andere branders zijn vaak lichter en makkelijker in het gebruik. Benzinebranders zijn erg populair omdat benzine overal te verkrijgen is. Deze brander is vaak goedkoper dan andere branders. Ook kan je met de benzinebrander koken terwijl het vriest.

Gasbranders

De gasbrander is vooral populair onder kampeerders omdat ze erg makkelijk zijn in het gebruik. Wanneer je de kraan opendraait en er een vuurtje bij houdt kan je eigenlijk meteen beginnen met koken. Door het lage gewicht is de gasbrander ook ideaal voor trektochten. Het duurt – ten opzichte van de andere branders – langer voordat het eten gaar is. Gasbranders zijn niet geschikt om te gebruiken tijdens hele koude temperaturen (onder het vriespunt). Met speciale verwarm-pads kan het gas voorverwarmd worden waardoor je de gasbrander wel kan gebruiken bij koude temperaturen.

Spiritusbranders

Spiritusbranders zijn ook erg populair onder reizigers. Deze brandstof is makkelijk verkrijgbaar, je kan gewoon naar de supermarkt en je hoeft geen benzinepomp of buitensportzaak te vinden. Net als de branders die werken op benzine kan je spiritusbranders gebruiken wanneer je kookt tijdens koude temperaturen. Ook is de spiritusbrander makkelijk in het gebruik, zelfs wanneer het buiten flink waait. Als we een nadeel moeten noemen is het dat je bij echt koud weer vaak een hulpmiddel nodig hebt om de brandstof voor te verwarmen. Ook kan je de spiritusbrander niet tot nauwelijks regelen. Iets wat wel kan met de andere branders.

Houtbranders

Kleinere branders die branden op natuurlijke materialen zoals hout zie je minder vaak in de webwinkels dan de bovenstaande branders. Toch mogen deze branders zeker niet ontbreken in deze lijst met camping kooktoestellen. Eén van de meest bekende houtbranders op dit moment is de BioLite Campstove 2 brander. Deze brander produceert amper rook, hierdoor verschilt hij van andere houtbranders.  

Gewicht van de brander

Zeker wanneer je een trektocht gaat maken (bijvoorbeeld te voet, op de motor of op de fiets) is het belangrijk om te kijken naar een lichtgewicht brander. Gasbranders staan bekend om het lage gewicht. Wanneer je kijkt naar het gewicht zal je zien dat bij sommige branders ook het gewicht van de kookset is meegenomen. Bekijk dus altijd wat er bij het gewicht hoort.

Gebruiksgemak

Last but not least is het gebruiksgemak van de brander. Sommige branders zien er op papier perfect uit maar soms zitten er in het echt nogal wat haken en ogen aan het gebruik ervan. Gelukkig vind je in veel outdoor webwinkels uitgebreide reviews van gebruikers. Zo kan je kijken wat voor jou belangrijke min- en pluspunten zijn.

Camping kooktoestellen
Banner onder

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie