De 7 principes van Leave No Trace voor een minimale impact op de natuur

Leave no Trace

Tijdens mijn trip naar Australië viel mij één ding heel erg op. In elk natuurgebied stonden er wel borden over hoe je het beste met de natuur om kon gaan. Er zijn in de diverse staten van het grote eiland meerdere natuurorganisaties actief. Het meest is Leave No Trace mij het meest bijgebleven. In veel nationale parken die ik heb bezocht stonden borden van deze organisatie. Zij hebben 7 principes opgesteld waar bezoekers zich in de natuur aan moeten houden. Al deze 7 principes kunnen in elk land worden toegepast, waar je ook bent.

Plan je reis en bereid goed voor

Plan Ahead and Prepare

De Chinees filosoor Confucius zei al: “Succes is altijd afhankelijk van een nauwkeurige voorbereiding en zonder die voorbereiding is falen een feit”.

Een goede planning is essentieel als je goed met de natuur om wilt gaan. Ga je op reis naar een natuurgebied? Lees je dan goed in. Wat kan je verwachten van een verblijf in dit gebied? Wat zijn de temperaturen en omstandigheden? Heb je een satelliet communicatie apparaat nodig of niet? Waar kan je eventueel je afval kwijt? Als je goed bent voorbereid op de omstandigheden, dan weet je precies wat de omstandigheden zijn en wat je mee kan nemen om de natuur te besparen.

Reizen en kamperen op duurzame plekken en oppervlakken

Travel and Camp on Durable Surfaces

Vermijd niet duurzame oppervlakken als je in de natuur reist. Vertrapping van vegetatie kan desastreus zijn voor de natuur. Zet je tent niet op op bijvoorbeeld zachte planten, in oeverzones of in kwetsbare grondlagen. Wandel op duurzame oppervlakken. Als er geen wandelpad is, wandel dan op het hardste gedeelte, zoals op zand, grind of gesteente.

Verwerk afval op de juiste manier

Dispose of Waste Properly

Plan je maaltijden vooruit en verwerk je afval op de juiste manier. Ga er ook niet altijd van uit dat er vuur is om afval te verbranden. In sommige gebiedne is dit ook verboden. Neem je afval gewoon mee en gooi het op de juiste manier weg. Het duurt echt jaren voordat het meeste afval is afgebroken door de natuur.

Laat liggen wat je vind

Leave What You Find

In Australië heb je veel grot-tekeningen gemaakt door de oorspronkelijke bevolking, de Aboriginals. Hier mag je niet aan zitten of nog erger: stukken van meenemen. Daarnaast is het ook niet goed om schelpen, stenen en fossielen mee te nemen uit het gebied. Laat achter wat je vind staat voor het behouden van het natuurgebied voor lange termijn.  

Pas op met (open) vuur

Minimise Campfire Impacts

In de meeste landen zijn er hele strenge regels als het gaat om open vuur. In buitenlandse natuurparken kan dit per park en per land verschillen. Open vuur kan hele nare gevolgen hebben voor de natuur. Lees je goed in voordat je een vuurtje maakt en doe het altijd op een veilige manier.

Respecteer de dieren in het wild

Respect Wildlife

Deze regel heeft eigenlijk geen uitleg nodig. Laat de dieren in de natuur met rust. Jaag deze niet op. Laat je hond niet vrij lopen in natuurgebieden. In Nederland zijn er bijvoorbeeld veel reeën die overlijden omdat ze worden opgejaagd door honden.

Houd rekening met anderen

Be Considerate of Your Hosts and Other Visitors

Geniet zelf, maar laat anderen ook genieten. Heb respect voor elkaar. Op deze manier kan iedereen genieten en hopelijk ook nog vele generaties na ons!

Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie