De Alvestêdetocht, zoals de Friezen deze noemen, spreekt al jaren tot de verbeelding. De laatste keer dat de Elfstedentocht werd gereden in 1997 werd deze gewonnen door spruitjeskweker Henk Angenent uit Woubrugge. Het is een zware schaatstocht. Met name de editie in 1963 springt er tussenuit. In de film De Hel van ’63 kun je de barre omstandigheden zien waar men toen mee te maken kreeg. Slechts 5.5% van de 9862 deelnemers wisten toen de finish te halen. Elk jaar hopen we weer de woorden “It giet oan!” te horen van de Friese ijsmeesters. In de winter van 2020 leek het er even op, maar helaas. Het ijs bleek niet overal goed genoeg te zijn voor de tocht der tochten. Gelukkig zijn er ook alternatieven. Zo kun je de tocht langs de 11 Friese steden met de boot afleggen of op de fiets. Er zijn meerdere fietsroutes. In dit artikel beschrijven we enkele opties voor wie de Elfstedentocht op de fiets af wilt leggen.
Inhoudsopgave
Elfstedenfietsroute zelf fietsen
De kortste edities qua afstand waren in 1909, 1912 en 1917. In deze jaren was de tocht 189km lang. De langste tocht was in 1985, toen met 199,3km net niet de 200 werd aangetikt. Deze editie werd gewonnen door Evert van Benthem, die het jaar eerder de tocht ook al wist te winnen. Wil je de Elfstedentocht zelf afleggen op de fiets, dan ben je vanzelfsprekend wat meer kilometers onderweg. Op de fiets trap je ongeveer 250 kilometer weg, als je niet teveel van de route afwijkt. De meeste mensen die deze route fietsen starten – net als bij de originele tocht der tochten – in Leeuwarden en vervolgen de weg naar Sneek. Er zijn meerdere fietsroutes die je als GPX kan downloaden en kan uploaden in Google Maps of in een fietscomputer.
Zie ook: GPX in Google Maps importeren | GPX op fietscomputer
Met knooppunten
Heb je geen zin om een GPX bestand te uploaden en wil je gewoon fietsen zonder al te veel elektronica? Dan kun je de Elfstedentocht heel goed fietsen met behulp van knooppunten. In Nederland staan er langs fietspaden door heel het land borden met knooppunten. Je kan met behulp van deze borden de route fietsen. Een kaart in PDF, GPX, als fietslabel of een print van de knooppunten kun je via deze website downloaden. Je volgt de groene bordjes voor de route met de klok mee. De blauwe bordjes onderweg zijn voor de route tegen de klok in. Er zijn ook wat alternatieven beschikbaar die net via andere knooppunten gaan, maar wij vinden de Elfsteden knooppunt-route van de eerder genoemde website het fijnste.
Tip: Je kan de knooppunten ook uitprinten / opschrijven en met dit briefje gaan fietsen. Zo ben je niet afhankelijk van een app of elektronica.
Jaarlijkse toertocht: De Fietselfstedentocht
Elk jaar wordt de Fietselfstedentocht (voorheen Elfsteden Rijwieltocht) gereden door Stichting de Friese Elfsteden Rijwieltocht. 15.000 deelnemers fietsen de Elfstedentocht via een vaste route. Deelnemers krijgen een stempelkaart mee, net zoals de schaatsers dat ook krijgen tijdens de tocht. Onderweg moeten deelnemers stempels halen. Alleen met een volle stempelkaart bij de finish na 235 krijgt men een medaille.
Leuk om te weten: Het is geen wedstrijd en er geldt een maximale snelheid van 25km/u. Een ontspannen toertocht langs de 11 steden dus!
Georganiseerde reis
Je kan ook een georganiseerde fietsreis boeken. Je fiets dan onder leiding van een gids de route af. Onderweg eet je bij de lokale horeca en bezoek je vaak ook lokale ondernemers. Het voordeel hiervan is dat je de route zelf niet hoeft te vinden en dat de gids de leuke plekken in de omgeving weet. Er zijn diverse soorten reizen beschikbaar. Het gaat vrijwel altijd om een rustig fietstempo en tochten die met elektrische fietsen prima te doen zijn.
Elfstedentocht op de fiets met vooraf geboekte hotels
De fietstocht leg je zelf af, maar je fiets in dit geval van hotel naar hotel. Deze zijn van tevoren al voor je geboekt. Je krijgt een routeboekje mee en fiets de Elfstedentocht in kleine etappes, zodat je onderweg veel tijd overhoudt om het prachtige Friese landschap te herkennen. O.a. de ANWB biedt deze vorm van fietsreizen aan. Je legt de route dan in 11 dagen af en kan zelfs een (elektrische) fiets huren voor een klein bedrag.
Tip: Er is ook een mini-variant, met name bedoelt voor kinderen. Deze is 40km lang.
De 11 steden van de Elfstedentocht
Om even je geheugen op te frissen:
- Leeuwarden (Ljouwer)
- Sneek (Snits)
- IJlst (Drylts)
- Sloten (Sleat)
- Stavoren (Starum)
- Hindeloopen (Hylpen)
- Workum (Warkum)
- Bolsward (Boalsert)
- Harlingen (Harns)
- Franeker (Frjentsjer)
- Dokkum (Dokkum)
- Leeuwarden (finish) (Ljouwert)