De verschillende soorten materialen van een slaapzak: buitenkant en vulling

Wie gaat kamperen, bikepacken of op fietsvakantie gaat heeft behoefte aan een goede slaapzak. Er zijn natuurlijk nog meer toepassingen te verzinnen voor een goede slaapzak. Wie op zoek gaat naar de juiste slaapzak voor een bepaald doel, kan kiezen uit honderden merken en soorten. Belangrijk is het om te kijken naar het materiaal. Een slaapzak kan bijvoorbeeld gemaakt zijn van meerdere materialen. Het gaat dan vaak om de voering en om het materiaal van de slaapzak zelf. De voering wordt vaak gemaakt van dons of een synthetisch materiaal. De slaapzak zelf van katoen, polykatoen of polyester nylon. In deze blog lees je over de verschillende materialen die je tegenkomt als je een slaapzak gaat kopen.

Vulmaterialen: De vulling van een slaapzak

Een slaapzak bestaat uit een buitenkant en een binnenkant. Tussen de buitenste lagen zit een laag met vulling. Deze vulling zorgt voor de isolerende eigenschappen van een slaapzak.

Dons

Donzen slaapzakken zijn bij veel mensen favoriet wegens de isolerende eigenschappen. Slaapzakken worden voornamelijk gevuld met ganzendons. Het neemt weinig ruimte in beslag, omdat je het goed kan samendrukken. Eenmaal uitgerold pluis het mooi op. Een mooie eigenschap van slaapzakken met een donzen vulling is dat deze erg zacht zijn. Ook hebben ze een uitstekende verhouding tussen warmte en het totale gewicht.

Synthetisch

Toch kiezen mensen ook regelmatig om een synthetische slaapzak te kopen. Het voordeel is dat deze doorgaans een stuk goedkoper zijn dan de donzen variant. Ook presteert de synthetische vulling beter onder natte omstandigheden. Al moet ik er wel bij vermelden dat de donzen slaapzakken van hogere kwaliteit zijn dan vroeger, waardoor dit minder een probleem is.

Het materiaal van de slaapzak zelf

De buitenkant van een slaapzak wordt van verschillende soorten materialen gemaakt. Bekendste zijn katoen, polyester en de combinatie van de twee: polykatoen. Elk materiaal heeft weer eigen voor- en nadelen. Naast deze materialen zijn er nog genoeg andere materialen voor de shell die meerdere stoffen met elkaar combineren. Sommige merken en bedrijven geven weer een eigen naam aan de stof, zoals Gossamer Micro en Dryclime. Verdiep je voor aankoop goed in de verschillende stoffen en eigenschappen. Let ook goed op de comforttemperatuur van de slaapzak.

Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie