Desierto de Las Palmas: Flora, fauna en bezienswaardigheden (Spanje)

Desierto de las Palmas Desert de les palmes in Benicassim Spanje Castellon Valencia

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Desierto de Las Palmas is een prachtig natuurgebied. Het is 3.293 hectare groot en ligt in het Valenciaans Gemeenschap net achter het dorpje Benicassim. Het gebied valt onder de provincie Castellón. Vanaf Valencia ben je iets langer dan een uur onderweg naar deze beroemde berg, die in meerdere edities van de wielertocht Vuelta werd beklommen. Hoogtepunten zijn de ruïne van een oud Karmelieten (Carmelita Bedelmonniken) klooster, prachtige uitzichtpunten, wandelingen naar de top van de berg en het spotten van diverse flora en fauna. Het gebied is in 1989 uitgeroepen tot natuurreservaat door de regering in Valencia. In dit artikel lees je meer over Desert de Les Palmes (Valenciaans), in het Spaans Parque Natural del Desierto de Las Palmas genoemd.

Leuk om te weten: Wij hebben drie jaar overwinterd in Spanje. Daarvan hebben we twee jaar op rij in Benicassim gestaan met onze camper. Vandaar dat wij dit gebied erg goed kennen!

Waar ligt Desert de les Palmes en hoe kom je er?

Desert de les Palmes ligt achter het kustdorp Benicassim in de provincie Castellón. In het gebied vind je de plaatsen Orpresa, Cabanes, Benicassim, Borriol en Castellón de la Plana (Castellón). Google Maps en andere navigatie herkennen deze plek als Desert de les Palmes of Desierto de Las Palmas. Als alternatief kan je navigeren naar Benicassim. In de hoofdstraat (met de winkels) in het dorpje kan je de borden volgen naar het natuurreservaat. Je kan de berg via twee kanten beklimmen. Er loopt een goed geasfalteerde weg over de berg, deze heet de CV-147. Bovenop de berg heb je een parkeerplaats met een uitzichtpunt. Dit is tevens het startpunt van de wandeling naar het klooster wat rond 1697 werd verwoest, maar waarvan de ruïne nog zichtbaar is

Op de onderstaande kaart zie je de ligging van Desierto.

Bijzondere geschiedenis: La Orden de los Carmelitas Descalzos

In de 16e eeuw werd La Orden de los Carmelitas Descalzos geboren. In het Nederlands zou je deze religieuze Spaanse orde De Orde van Ongeschoeide Karmelieten kunnen noemen. Deze orde had in meerdere afgelegen gebieden, die zij als spiritueel beschouwden, gebouwen neergezet. Deze werden gebruikt als retraite, als studieruimte of als plek waar religieuzen konden bidden. Deze plekken werden desiertos genoemd. Op deze manier is Desierto de Las Palmas ontstaan. Het oude klooster, waar je de ruïnes nog van kan bezoeken, werd rond 1697 verwoest. Later werd een nieuw gebouwd geplaatst op de berg. Deze is nog steeds in gebruik en bevat zelfs een museum waar je meer kan leren over de Karmelieten in dit gebied. Het is een ontmoetingsplaats waar natuur, cultuur en spiritualiteit samenkomen.

Bezienswaardigheden

Op en rondom de berg vind je een aantal hele mooie en bijzondere bezienswaardigheden. Dit zijn bijvoorbeeld oude ruïnes, bijzondere wandelroutes of andere belangrijke gebouwen.

Wist je dat: In het Spaans noemt men dit gebied Parque Natural del Desierto de Las Palmas. In het regionaal gesproken Valenciaans heet het Desert de les Palmes. Er staan op de berg borden met daarop de twee benamingen. Dit zie je ook bij de naastgelegen plaatsen Benicássim (Valenciaans) / Benicasim (Spaans) en Castellón (Spaans) / Castelló (Valenciaans).

Castell Vell

Aan de voet van de berg vind je de oude ruïnes van Castell Vell. Deze ruïnes zijn gratis te bezoeken en bevinden zich op een heuvel. Dit kasteel kent een rijke geschiedenis die tot het jaar 1100 teruggaat. De overblijfselen zijn van islamitische oorsprong. Het kasteel werd in 1233 herovert door de christenen. Aan de voet van het kasteel is een grote parkeerplaats. Trek voor de wandeling en een bezoek ongeveer 30 minuten uit.

Mirador Portería Alta

Een prachtig uitzichtpunt. Uitzichtpunten in Spanje kun je vaak herkennen aan het woord Mirador. Dit betekent een uitzichtpunt, uitkijktoren of wachttoren. MIrador Portería Alta kan je bereiken via een korte wandeling vanaf Casa de Oración “Santa Teresa”. Vanaf deze plek vertrekken meerdere wandelingen, waaronder een van onze favorieten: naar de top van de berg! Parkeren voor de diverse wandelingen kan je bij Casa de Oración (niet heel veel plek), iets verderop bij de eerste afslag of nog beter: bij het Monestir Carmelità.

Desert de les palmes
Je kan helemaal naar het elektriciteitsgebouw op de top van de berg wandelen!

Restaurant Bruno

Na een wandeling of fietstocht op de berg heb je waarschijnlijk behoefte aan een goede en stevige lunch. Halverwege de beklimming van de berg (als je de klim maakt vanaf Castell Vell) ligt het Franse restaurant Bruno. Je kan hier terecht voor een heerlijke lunch op het terras. Het uitzicht is werkelijk adembenemend. Natuurlijk ben je hier ook welkom voor een kopje koffie. De beoordelingen op Tripadvisor zijn ook veelbelovend.

Goed om te weten: In het naseizoen en winterseizoen is de kaart wat beperkter.

Centre d’interpretació Paratge Natural del Desert de les Palmes

In dit informatiecentrum leer je meer over de geschiedenis, flora en fauna van dit gebied. Helaas hebben wij gemerkt dat de meeste informatie in het centrum in het Spaans is. Gelukkig zijn er veel afbeeldingen in het centrum. Niet een hoogtepunt van de berg, maar voor wie meer info wilt, misschien wel de moeite waard. Heb je minder tijd, maar wil je toch wat meer informatie over het gebied, dan zou ik een bezoekje aan het huidige karmelietenklooster met bijbehorende museum eerder aanraden.

Monestir carmelità (monestir “nou”)

Het oude karmelietenklooster is meerdere malen verwoest. Omdat deze plek erg belangrijk is voor de karmelieten, is er altijd wel een klooster of plek geweest waar Karmelieten in rust konden verblijven. Het huidige klooster heet Monsteir Nou. Naast het klooster zelf is er ook een museum waar je meer leert over de geschiedenis van het gebied en de La Orden de los Carmelitas Descalzos. Naast het klooster is ook een erg goed restaurant genaamd Restaurante Desierto de las Palmas. Hier kan je genieten van heerlijke traditionele Spaanse gerechten. Vanuit het restaurant heb je een prachtig uitzicht op de vallei.

Vallei Desierto de las palmas Benicassim Cabanes
In de vallei wonen ook mensen.

Tip: Met de auto kun je de hoofdweg CV-147 ook bereiken als je eerst via de CV-148 rijdt. Je komt dan vanaf Cabanes of Orpesa del mar. Halverwege neem je de afslag richting de CV-147. Je rijdt dan via een prachtige vallei. In april en mei staat deze vallei vol met bloesembomen in volle bloei! Ik heb de route vanaf Oropesa hier als voorbeeld gemaakt in Google Maps.

Cormo de les Cruetes

Dit is een bekende wandeltocht van ongeveer 4 kilometer. Een uitdagende wandeling met meerdere klimmetjes. Deze wandeling wordt niet aangegeven met bordjes, maar je loopt wel grotendeels over een pad. De route vind je hier. Onderweg zie je veel flora en fauna van Desierto de Las Palmas en wordt je getrakteerd op meerdere uitzichtpunten. Een aanrader als je de tijd hebt en in goede conditie bent. Je maakt meer dan 250 hoogtemeters tijdens de wandeling.

bloesembomen Spanje
In April en Mei wordt je onderweg getrakteerd op prachtige bloeiende bloesembomen

Castell de Montornès

Dit oude vervallen kasteel kun je bezoeken via een wandelroute die zowel op de berg als in het dorpje aan de voet start. Een populaire route vind je hier. Bovenop de berg zie je vanaf de CV-147 borden staan waar de route start. Als je rustig de berg op rijdt, kan je dit zeker niet missen. Het is een uitdagende wandeling waar je vanaf de voet van de berg zeker 3 uur mee bezig bent. De route van bovenop de berg duurt iets minder lang, maar is ook erg uitdagend. Er staan gelukkig wel overal netjes bordjes met de verschillende routes.

De wandeltocht is zeker de moeite waard!

Lees ook: Dingen die je moet zien en doen in de provincie Castellón, Spanje.

Carmelite Convent of Desierto de las Palmas

Hét hoogtepunt van een bezoek aan Desierto de las Palmas is het oude klooster. Deze ruïne zie je op alle foto’s staan als je zoekt naar dit bergachtige gebied. Als je de CV-147 afrijdt, wandelt of fietst, kom je vanzelf bovenop bij een parkeerplaats terecht. Vanaf hier kan je een wandeling maken naar het oude vervallen klooster. Omdat het een bijzondere en speciale plek is voor de Karmelieten kan je niet in de ruïnes zelf lopen, maar je loopt er naast. Als je een stukje doorwandelt kom je ook nog bij een oud huis en historisch herkenningspunt genaamd Ermita del Naixement.

Het oude klooster
Het oude klooster van de Karmelieten

Overige wandelingen die zeker de moeite waard zijn:

In en rondom de berg kun je meerdere hikes volgen. Deze wandelingen zijn meestal niet bewegwijzerd. Een route vind je als je de naam zoekt in Google met daarachter “route”. Ook Wikiloc is erg geschikt voor het vinden van een route. Een aantal tips:

 • Cima Caragol de Panxa
 • Coll de L’Ondi
 • Cim Del Cantal Gros
 • Coll de la Mola
 • Aguilles de Santa Águeda
 • Trampoli del Diable
 • Incia Crestas de Santa Águeda
 • Monte de Santa Águeda
 • Les Calçades
 • Coll de Ginebret
 • Bron de les Santes
 • Wandeling naar Castell de Miravet de Castelló (aan de kant van Cabanes)

Tip: Wij vonden de wandeling naar Cruz Desierto de las Palmas (het grote kruis bovenop de berg) een van de leukste wandelingen en hoogtepunten van onze velen bezoeken aan Desierto de Las Palmas. Deze wandeltocht is een echte aanrader. Parkeren kan het beste bij Desierto de las Palmas.

Desierto de les Palmas op de racefiets / fiets / Elektrische fiets bezoeken  (Vuelta)

CN-149 Benmicassim Desierto racefiets fietsen berg
Dit was tijdens mijn tweede poging om de berg op te fietsen! Je ziet hier meteen dat de CV-147 goed geasfalteerd is.

Deze berg is bij fietsers enorm populair. Wij hebben op onze fietsen deze berg misschien wel 30 keer beklommen in de afgelopen jaren. In 2015 en 2026 was Desierto ook onderdeel van de Vuelta. Je mag gewoon op de CV-147 weg fietsen. De klim heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5% , is 7.9 km lang en bevat bijna 400 hoogtemeters. Zowel voor de beginnende fietser als gevorderde geschikt dus! Hieronder zie je een sfeerimpressie.

Iemand heeft de afdaling met de racefiets gefilmd met een camera

Flora en fauna

Het toerismebureau van de provincie heeft een heel mooi artikel geschreven (hier te vinden) met daarin een volledig overzicht van flora en fauna in het gebied. Dit zijn:

Arbutus, Sneeuwmespilus, Heide, Wolfsmelkvlas, Mediterrane wegedoorn, Slagersbezem, Jeneverbes, Terebinth en Waaierpalm. Daarnaast ook kenmerkende klimplanten zoals Rubia, Ivy of Ruwe Winde. Het gebied bestaat daarnaast uit grote formaties met dennebossen, die op het rode zandsteen kunnen groeien. Met name de Aleppo Pine doet het goed op de lastige ondergrond in Desierto. Qua fauna kun je een grote verscheidenheid spotten in het natuurreservaat. Onder andere: de torenvalk, slechtvalk, kerkuil, rugstreeppad, gewone pad (komt ook in Nederland voor), bruine kikker, langstaarthagedis, iberische hagedis en diverse slangen.

Afbeeldingen: Eigen beheer


Categorie: Europa reizen

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!
Share to...