Ik vlieg nu inmiddels aardig wat maanden met mijn nieuwe DJI Mini 2. Uiteraard (dit leg ik later in deze DJI Mini 2 review uit) heb ik de Fly More combo gekocht. Hiervoor heb ik met aardig wat andere drones gevlogen – van kleine speelgoeddrones tot professionele drones. Het vaakst heb ik met de DJI Phantom 3 gevlogen. Qua formaat en gewicht (249 gram) is dit een enorm verschil. Gezien de nieuwe wetgeving én het feit dat ik de drone ook zakelijk vlieg, is mijn keuze wel gevallen op deze kleine alleskunner. Het bereik van 10km, een stabiele verbinding en krachtige camera is voor veel mensen ruim voldoende. In deze uitgebreide review geef ik je alle informatie die je nodig hebt als je de DJI Mini 2 wil gaan kopen. Daarnaast lees je mijn eigen ervaring, zie je foto’s en video’s gemaakt met de drone en geef ik enkele tips.
Tip: Sinds kort is de DJI Mini 3 ook te koop in Europa!
Inhoudsopgave
Wat is de DJI Mini 2?
De DJI Mini 2 is een drone, ook wel onbemand vliegtuig genoemd. Deze drone valt onder de categorie quadcopter Het is de opvolger van de zeer populaire Mavic Mini drone van hetzelfde merk. Het totale gewicht is 249 gram, waardoor mensen die de drone besturen geen diploma of cursus moeten halen. De drone is klein van formaat. Het apparaat filmt met gestabiliseerde 4K-video en per batterij kun je er ongeveer 31 minuten in de ideale omstandigheden mee vliegen. Deze drone wordt gezien als goede drone voor beginners en hobbyvliegers. Toch wordt de Mini 2 ook veel zakelijk gevlogen.

Leuk om te weten: Een quadcopter is – in de dronewereld – een drone dat wordt aangedreven door vier rotoren. De DJI Mini 2 valt hier dus onder, omdat deze vier armen met propellors heeft.
DJI Mini 2 Fly More Combo kopen
Hieronder zie je een prijsvergelijker van deze drone:
Belangrijkste specificaties en kenmerken
Hieronder zie je enkele specificaties van deze compacte drone. Voor veel mensen zullen deze termen niet heel bekend zijn. Wees gerust: Ik leg verderop in deze DJI Mini 2 review er meer over uit! Voor alle specificaties kun je helemaal naar beneden scrollen.
- Totale gewicht: 249 gram
- Opgevouwen afmetingen: 138 x 81 x 58 mm
- Uitgevouwen afmetingen: 245 x 289 x 56 mm
- 1/2.3” CMOS-sensor
- 12 megapixel camera
- 4K-video met 30fps
- Gimbal met 3-assige stabilisatie
- Automatisch opstijgen
- QuickShots
- Nauwkeurig hoogte vasthouden
- Keert terug naar startpunt
- 31 minuten vliegtijd per batterij
- Bestand tegen maximaal windkracht 5
- Stabiele HD video via de DJI Fly app
- Digitale zoom: 2x met 4K, 3x met 2.7K en 4x met Full HD
- Slimme QuickShots
- Opstijgsnelheid (max): 16 m/s
- Daalsnelheid (max) 3,5 m/s
DJI Mini 2 Fly More review
Deze review heb ik verdeelt over meerdere tussenkopjes. Zo probeer ik je stap-voor-stap mee te nemen met wat de Mini 2 is, wat je krijgt voor je geld en wat je er allemaal mee kan doen. Je kan via de inhoud (na de eerste alinea) naar het tussenkopje gaan naar keuze, mocht je de review te lang vinden om helemaal te lezen ?.
Wat zit er in de verpakking?
Ik heb gekozen voor de Fly more combo vanwege de extra accessoires. Zo krijg je er een gaaf tasje bij waar de drone en alle extra’s goed inpast en extra batterijen. Ik heb deze drone zelf online gekocht via Coolblue. Per aanbieder kan het verschillen wat er precies bij de Fly more combo zit. Soms zit er bijvoorbeeld een net ander tasje bij. In de doos zit bij aankoop:
- Handleiding (14,27 MB)
- Afstandsbediening
- Accu’s (3x)
- Reserve propellers (3 paar)
- Usb-c kabel
- Gimbal beschermer
- RC kabel (micro usb)
- RC kabel (usb-c)
- RC kabel (lightning)
- Reserve control sticks (1 paar)
- Reserve schroeven (18x)
- Schroevendraaier
- Propeller houder
- Charging hub
- DJI 18W usb charger
- Schoudertas (zie foto)

Opladen
Bij de DJI Fly More combo zit een Charging Hub, ook wel docking station of battery dock genoemd. Hier kun je drie batterijen in plaatsen om op te laden. Je laadt de batterijen dan op via USB, net zoals je bij een telefoon doet. Een enkele batterij opladen duurt 2 uur. Alle drie de batterijen opladen duurt dus ongeveer 6 uurtjes. Vergeet ook zeker niet de controller op te laden! Dit duurt bij mij ongeveer 1 uur en 45 minuten. Daarna kun je er tot 2.5 uur mee vliegen. Je laadt de controller dus veel minder vaak op dan de batterijen van de drone zelf!
Leuk om te weten: Je kan deze DJI Mini 2 Charging Hub ook gebruiken als powerbank gebruiken. Ben je onderweg en heeft je telefoon geen batterij meer? Dan kun je deze opladen via de Charging hub! Je gebruikt dan wel de batterij van de drone en hebt dus een minder lange vliegtijd.
Koppelen met de app van DJI
Voordat je met de drone kan gaan vliegen, moet je deze eerst koppelen. Je gebruikt namelijk een telefoon (of tablet) om met de drone te vliegen. Op het scherm van je telefoon krijg je dan direct de beelden live te zien die de drone maakt. Je koppelt de Mini 2 aan de Fly More app van DJI (Android / iOS). Nadat je de paar eenvoudige stappen op je scherm hebt gevolgd, zorg je er voor dat de firmware en alle updates zijn gedaan.
Vliegen met de DJI Mini 2
Ik vind het persoonlijk erg fijn vliegen met de DJI Mini 2. Ik vind het wel lastig in te schatten hoe mensen die nog nooit met een drone hebben gevlogen dit ervaren, maar ik denk dat zij dit ook eenvoudig kunnen. Mijn vriendin, die 0 ervaring heeft met drones, kan de Mini 2 ook zonder problemen stijgen, mee vliegen en weer landen. Het is dan ook een enorm vriendelijke drone voor beginners. Voordat je gaat vliegen is het raadzaam om een aantal pre-flight-checks uit te voeren. Je kan hier op internet enorm veel checklists voor downloaden (gratis). Zo moet je altijd een goede Return To Home hoogte instellen, de lenskap verwijderen, wachten op een GPS-lock en eerst kort hoveren (zweven in de lucht) om eventueel gek gedrag van de drone op te merken. Voordat je gaat vliegen heb je natuurlijk al even gekeken of je er wel mag vliegen (no-fly zones).
De drie modi op de controller
Op de controller staan in het midden drie modi aangegeven: Cine, Normal en Sport.
- Cine: Hiermee vlieg je langzaam en maak je filmische beelden. De gimbal reageert niet fel.
- Normal: De meest gebalanceerde modi van de drie.
- Sport: De snelste modi. Je vliegt in deze modus het snelst, hardst en kan het snelste stijgen en dalen.
Tip: Zelf heb ik de instellingen voor de gimbal aangepast voor de Cine-modus, om zo nog mooiere beelden te krijgen.
Quickshots gebruiken
Een van de voordelen (zie onder conclusie) vind ik de QuickShots. Deze zijn vooral voor beginners erg fijn om te hebben. Sommige QuickShots doe ik liever met de hand, maar soms is het ook wel handig om voor een video je handen vrij te hebben. In het menu kun je kiezen uit: Dronie, Rocket, Circle en Helix.
- Dronie: Begint dichtbij en vliegt steeds verder weg en hoog. Een soort selfie, maar dan met een drone.
- Rocket: Begint laag en vliegt hard omhoog
- Circle: Draai in een cirkel om een object of persoon heen.
- Helix: De drone vliegt geleidelijk een stukje omhoog en weg. Tegelijkertijd draait het rond het object tot de hoogtelimiet is bereikt.
Foto’s gemaakt met de DJI Mini 2
Hieronder zie je een aantal foto’s die ik heb gemaakt met deze drone. De laatste twee foto’s heb ik als RAW-formaat bewerkt in Lightroom of Lightroom Classic. De rest komt rechtstreeks van de drone af, zonder bewerking.






Video’s gemaakt de DJI Mini 2
En natuurlijk ook een aantal video’s die ik heb gemaakt. Deze heb ik overigens niet bewerkt en gewoon direct naar YouTube geüpload.
Fly more combo kopen of juist niet?
Als je de DJI Mini 2 gaat kopen heb je eigenlijk twee keuzes: Wel de Fly more of niet de Flye more kopen. Er zit een prijsverschil tussen de twee. De Fly More is natuurlijk iets duurder qua adviesprijs. Bij de normale drone, zonder Fly More, krijg je de drone met één accu, afstandsbediening, drie kabeltjes om te telefoon aan te sluiten en wat reserveonderdelen. Het grootste verschil zit ‘m in de volgende dingen. De Fly More combo heeft wél
- Totaal drie accu in plaats van één
- Drie paar reservepropellers in plaats van één
- Achttien reserve schroeven in plaats van zes
- Propeller houder
- Charging hub
- DJI 18W USB charger
- Schoudertas
Mijn mening: Vooral de schoudertas, drie accu’s en charging hub oplaadstation rechtvaardigen de prijs van de Fly More combo zeker.
Verschillen tussen de Mavic Mini en DJI Mini 2
De DJI Mini 2 wordt gezien als de opvolger van de Mavic Mini. De voorganger was een enorm populair model, dat ik zelf ook meerdere keren heb kunnen testen. Qua uiterlijk lijken deze drones enorm veel op elkaar, net als de ingebouwde QuickShots. Toch zijn er ook veel verschillen tussen deze twee versies, waardoor de Mini 2 absoluut als winnaar uit de bus komt. Zo filmt de Mini 2 wél in 4K resolutie. Verbinding maak je via OcuSync, waardoor je tot 10km bereik hebt. De Mavic Mini kan maximaal tot 4km. Tevens zijn de motoren krachtiger en maakt de Mini 2 foto’s ook op RAW formaat. Dit ontbreekt bij de Mavic Mini.
Verschillen tussen de DJI Spark en DJI Mini 2
Een ander populair model is de DJI Spark. Vergeleken met de DJI Mini 2 zit het allergrootste verschil in het gewicht. Met zijn 300 gram gewicht zit de DJI Spark 51 gram boven de Mini 2. Je moet voor de Spark dus wel een cursus en certificaat halen om er mee te mogen vliegen. Daarnaast schiet de Mini 2 beelden in 1080p en gaat de accu slechts maximaal een ruim kwartier mee. De Mini 2 doet dit eigenlijk allemaal veel beter. Twijfel je nog tussen deze twee modellen? Dan zou ik daar echt mee stoppen. De Mini 2 is hier de winnaar.
Wist je dat: Je kan de drone via DJI verzekeren via het DJI Care plan. Gebeurt er iets met de drone (zie voorwaarden)
DJI Mini 2 alternatieven en vergeleken met andere drones
In de prijsklasse van de Mini 2 is er niet enorm veel andere drones te vinden wat ik als alternatief zou kunnen aanraden. Toch zijn er wel een aantal met redelijk gelijkwaardige specificaties, zoals:
- Hubsan Zino
- De voorganger: DJI Mavic Mini
- Ruko F11
- Contixo F24 Pro (goedkoopste alternatief)
- Meerdere drones van het merk Xiaomi
Conclusie DJI Mini 2 Fly more review
De DJI Mini 2 Fly More heeft mij zeer aangenaam weten te verrassen. Waar ik eerder met de grotere versies van DJI heb gevlogen, was het op het begin even wennen. Wel vond ik het direct erg fijn dat ik de drone eenvoudig mee kon nemen. Eigenlijk heb ik de drone altijd in mijn rugtas mee als ik naar buiten ga. Je weet immers nooit wat je allemaal tegenkomt en wat je allemaal van bovenaf wil filmen en fotograferen.
In gebruik werkt de drone erg fijn. Je merkt dat DJI de focus op gebruiksvriendelijkheid heeft liggen met de DJI Mini 2. Voor zowel beginners als de meer ervaren vlieger is dit een enorm fijne drone om te hebben. Ik heb wel eens gelezen dat de drone in hardere wind niet heel stabiel is, maar tijdens mijn vluchten heb ik hier geen last van gehad.
Het is voor mij erg fijn dat ik de beelden in zowel JPEG+RAW formaat kan schieten, zodat ik de RAW-versies nog eventueel snel kan nabewerken. Uit zichzelf maakt de drone hele gave en mooie foto’s, waardoor ik de drone ook zakelijk kan gebruiken. Vergeleken met andere drones uit dezelfde prijsklasse komt de Mini 2 wel als nummer één uit de vergelijking. Ik adviseer wel altijd de Fly more combo, omdat je dan de hele gave charging dock, totaal 3 accu’s en een handige opbergtas erbij krijgt. Dit is de investering meer dan waard. Nadeel vind ik wel dat het volgen van een object of persoon ontbreekt. Dit zit wel in de Phantom-serie verwerkt. De QuickShots maken dit wel een klein beetje goed. Kortom: een echte alleskunner in een handig formaat. Aan te raden voor de beginner, hobbyvlieger en de beginnende zakelijke vlieger, die er geen speciale cursus voor wil doen.
Voordelen
- Gewicht onder de 250 gram, je hoeft hier geen cursus of diploma voor te halen
- Stabiele videobeelden en foto’s bij meer wind
- Groot bereik (tot 10km)
- Mogelijk om in RAW-formaat foto’s te schieten vanuit de lucht
- OccuSync 2.0-transmissie
- Stillere motoren dan de Mavic Mini
- Automatische QuickShots
- Betrouwbare GPS
- Lange vliegtijd (tot 31 minuten per batterij)
- Stabiele 4k camera
- Automatisch stijgen en landen
Nadelen
- Je moet voor deze drone een exploitantennummer (€23,00) aanvragen bij de RDW en verlengen per jaar (€13,00).
- Geen sensoren om obstakels te vermijden
- Gimbal soms een beetje schokkerig als deze volledig naar beneden is gericht
- Geen ActiveTrack of Hyperlapse
Veelgestelde vragen en antwoorden over deze drone
Een aantal vragen en antwoorden over de DJI Mini 2:
Waarom is het zo belangrijk dat de drone 249 gram is?
Vanaf 250 gram moet je een speciale opleiding doen om met een drone te mogen vliegen. Bij de DJI Mini 2 is dat niet nodig.
Moet je de DJI Mini 2 registreren bij de RDW?
Ja, dat is wel verplicht. De drone heeft namelijk een camera. Registreren kost eenmalig 23 euro voor het eerste jaar. Daarna kun je de registratie verlengen voor 13 euro per jaar. Het exploitantennummer dat je krijgt moet je op de drone plakken. Ik heb dit met schilderstape gedaan.
Raad je de drone aan?
Jazeker. Ik raad de DJI Mini 2 Fly More combo zeker aan. In deze uitgebreide review lees je precies waarom.
Beste heer/mevrouw,
Voor deze drone is geen exploitantnummer nodig gezien er sinds 31 december 2020 nieuwe regels van kracht zijn. Op de website van het RDW staat het volgende: ‘U heeft een exploitantnummer nodig als u eigenaar bent van 1 of meer drones met een camera of een gewicht 250 gram of meer. Met het aanvragen van een exploitantnummer staat u als eigenaar (exploitant) bij ons ingeschreven.’ Dit scheelt weer een nadeel bij de conclusie 🙂
Vriendelijke groeten,
Lydia
Hallo Lydia,
De DJI Mini 2 is een drone met camera en moet daarom volgens mij wel geregistreerd worden bij het RDW. Een vliegbewijs halen hoeft niet. Zie: https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/drone/het-vliegbewijs-en-het-exploitantnummer-van-een-drone/aanvragen-vliegbewijs-of-exploitantnummer-van-een-drone. “U heeft een exploitantnummer nodig als u eigenaar bent van 1 of meer drones met een camera”. Het gewicht maakt dan niet uit. Toch staat er op de website van de overheid weer dat speelgoeddrones onder de 250gram geen nummer hoeven te hebben. Best tegenstrijdig allemaal… Dit is ook de reden dat ik mijn drone wel heb geregistreerd en een exploitantnummer heb. Ik vlieg de Mini 2 ook nog eens zakelijk :). Ik heb een mail gestuurd naar RDW om hier uitsluitsel over te vragen (of weet jij in de tussentijd al meer?). Is het niet nodig, dan scheelt dat mij weer 13 euro per jaar! 😉 Al vrees ik dat het in mijn geval wel nodig is.
Bedankt voor je bericht! Vlieg jij de Mini 2 zelf ook?
Met vriendelijke groet,
Edwin
Er staat een fout in de tekst bij de vergelijking met de Spark! Er staat dat de Mini 2 kan filmen in 1080p terwijl de Spark wordt bedoeld! Ik heb ook de Spark gehad en die heeft veel meer nadelen die niet benoemt worden. De Spark heeft maar een 2-assige gimbal, geen quick shots, geen foto’s overzetten via wifi, niet opvouwbaar en geen zoom mogelijkheid. Voordeel van de Spark was wel weer de front sensoren tbv bots protectie.
Verder zou ik graag de werkelijke vliegtuigen zien in de review. De 31 minuten voor de Mini en de 15 minuten voor de Spark slaan nergens op. Dit had je nooit. De Spark haalt in de praktijk maar 9 min en dat was de reden dat ik deze snel weer in heb geruild. De Mini 2 haalt ca 24 a 25 min tot de melding van critical low battery.
Hoi Vincent,
Bedankt voor je reactie. Ik ga de review binnenkort aanpassen aan de hand van jouw reactie!
Met vriendelijke groet,
Edwin
Mooi geschreven en uitgewerkt, waarvoor dank. Weet jij of er goede artikelen zijn over de Contixo F24 Pro if jij heb hier zelf ervaring mee? (Kan niet heel veel vinden op internet)
Ik ben nl. van plan om een drone aan te schaffen maart zoek er wel 1 met een follow-me functie.
Thanks,
Henk
Hoi Henk,
Bedankt voor het compliment! Ik heb zelf geen ervaring met de Contixo F24 Pro. Op Amazon lees ik veel positieve, maar ook veel negatieve (https://www.amazon.com/product-reviews/B07MPPZ57M/ref=cm_cr_unknown?ie=UTF8&filterByStar=one_star&reviewerType=all_reviews&pageNumber=1#reviews-filter-bar) reviews over deze drone. Het is inderdaad erg jammer dat de DJI Mini 2 geen follow-me functie heeft. Het lijkt er ook niet op dat dit nog gaat komen, helaas. De DJI Mavic Air 2 heeft wel een tracking mode (follow me) en is tegenwoordig al wat meer afgeprijsd, maar nog steeds flink duurder dan de Mini 2.
Heb je al een keuze kunnen maken?
Met vriendelijke groet,
Edwin
Goedendag,
Ik heb de drone gekocht en wil hem koppelen met mijn huawei pro 20.
Krijg het niet voor elkaar , de app loop gelijk vast.
lees op verschillende site`s dat het wel gaat. maar hoe …….
benieuwd naar jullie reactie..
Hoi Marco,
Ik heb zelf laatst ook problemen gehad met crashes van de app en moeite met koppelen. Dit was wel met een Samsung telefoon. Er zijn de laatste tijd wat problemen bij DJI met de app las ik. Ik heb zelf de APK gedownload via: https://www.dji.com/nl/downloads/djiapp/dji-fly. Misschien kan je proberen om de app te verwijderen en opnieuw via de link te installeren? Hopelijk lukt het dan wel!
Met vriendelijke groet,
Edwin