Als je duurzaam op vakantie wilt gaan, is een van de meest impactvolle keuzes die je kunt maken het lokaal eten. Door lokale producten te consumeren, verminder je de koolstofvoetafdruk die gepaard gaat met het transport van voedsel, steun je de lokale economie en krijg je een authentiekere ervaring van de cultuur. Veel mensen die ik spreek staan hier niet bij stil. Sommige mensen hebben zelfs al vliegschaamte of durven bijna niet meer te zeggen dat ze op vakantie gaan. Dit vind ik zelf een beetje onzin, maar het kan zeker geen kwaad om te kijken wat je allemaal doet op je vakantie (en hoe vaak je gaat en op welke manier je reist 😉). Duurzaam, lokaal eten, is een van de beste keuzes die je kan maken.
Inhoudsopgave
Vijf voordelen van lokaal eten
Lokaal eten heeft veel voordelen. Deze zijn niet allemaal gericht op duurzaamheid, maar ook op het verkennen van de cultuur van het land waar je op vakantie bent.
Verminderde CO2-uitstoot
Door te kiezen voor producten die in de directe omgeving van je vakantiebestemming geteeld of gekweekt worden, bespaar je op transportkilometers. Dit betekent minder vrachtwagens en vliegtuigen die brandstof verbruiken en CO2 uitstoten.
Steun aan de lokale economie
Je geld gaat direct naar lokale boeren, vissers en producenten in plaats van naar grote internationale bedrijven. Zo stimuleer je de lokale economie en zorg je voor een eerlijkere verdeling van de inkomsten.
Verser en lekkerder eten
Producten die niet ver hoeven te worden vervoerd, zijn vaak verser en hebben meer smaak. Je proeft dus de authentieke keuken van de regio en geniet van optimale kwaliteit.
Ondersteuning van duurzame landbouwpraktijken
Lokaal geteelde producten komen vaker van boeren die werken met duurzame landbouwmethoden. Dit betekent minder gebruik van pesticiden en kunstmest, wat beter is voor het milieu en de biodiversiteit.
Ervaring met de lokale cultuur
Door lokaal te eten, maak je kennis met de lokale keuken, tradities en gebruiken. Je ontdekt nieuwe smaken en leert meer over de manier van leven in de regio.
Tip: Wil je meer weten over duurzaam reizen of wil je zelf meer duurzamere reizen maken? Lees dan zeker dit boek van Lonely Planet, waarin 80 reizen in Europa staan beschreven. Hierin staan 80 schitterende reizen door Europa die je kunt maken met de trein, op de fiets of in een kajak. Compleet met kaarten en alle informatie.
Hoe eet je lokaal op vakantie?
Bezoek lokale markten
Een van de beste manieren om lokaal te eten is door lokale markten te bezoeken. Hier vind je een overvloed aan vers fruit, groenten, vlees en andere producten, direct van de producenten. Dit is ook een geweldige kans om de lokale cultuur te ervaren en meer te leren over de oorsprong van het voedsel dat je eet. Op veel van deze markten zijn er ook kleine tentjes waar je prima kan eten.
Tip: Leer een paar basiszinnen in de lokale taal om te communiceren met lokale verkopers.
Kies voor restaurants die lokale ingrediënten gebruiken

Veel restaurants benadrukken hun gebruik van lokale ingrediënten. Deze etablissementen helpen niet alleen de lokale economie, maar bieden ook gerechten aan die de lokale smaken en tradities weerspiegelen. Vaak kun je deze restaurants herkennen aan informatie op het menu of certificaten die hun betrokkenheid bij lokale leveranciers aantonen. Ook kun je het zien aan het gebruik van seizoensproducten van het land.
Leer lokale recepten
Als je echt ondergedompeld wilt worden in de lokale cultuur, probeer dan zelf lokale gerechten te koken. Dit kan een leuke activiteit zijn, vooral als je kooklessen kunt volgen. Je leert niet alleen hoe je traditionele gerechten bereidt, maar krijgt ook inzicht in de cultuur en gebruiken van het gebied.
Vermijd internationale ketens
Hoewel het verleidelijk kan zijn om te kiezen voor bekende internationale restaurantketens, vooral als je iets vertrouwds zoekt, draagt dit weinig bij aan de lokale economie of het milieu. Deze ketens gebruiken vaak ingrediënten die van ver moeten komen en bieden weinig tot geen authentieke lokale ervaring. Ik moet er wel bij zeggen dat ook deze ketens de laatste jaren veel doen om hun eten zo lokaal mogelijk te produceren.
Ga niet altijd voor het goedkoopste
Hoewel het verleidelijk kan zijn om te kiezen voor de goedkoopste opties, reflecteert een lage prijs niet altijd de ware kosten. Goedkoop voedsel kan soms betekenen dat het op een niet-duurzame manier is geproduceerd of dat werknemers onderbetaald worden. Het is vaak beter om iets meer te betalen voor producten die op een duurzame manier zijn geproduceerd en waarbij de lokale werknemers eerlijk worden behandeld.
Lokaal eten is niet altijd goed voor het milieu: wà t je eet wel
Veel mensen denken dat lokaal eten de oplossing voor alles is. Dit is zeker niet zo. Dat iets lokaal geproduceerd wordt, betekent niet dat de boer zijn personeel niet onderbetaald of dat hij zijn ingrediënten niet zelf importeert. Dit kan je natuurlijk zelf nooit weten als je iets koopt tijdens vakantie. Volgens onderzoek gaat het er vaak ook meer om wà t je eet en niet waar het precies vandaan komt. Dit komt o.a. doordat het vervoer van eten niet zo’n grote koolstofvoetafdruk heeft dan je zou denken. Toch helpen in dit geval zeker ook alle beetjes.
Als conclusie wordt in het onderzoek gesteld: Minder vlees en zuivel eten of overstappen van vlees van herkauwers naar kip, varkensvlees of plantaardige alternatieven zal uw voetafdruk nog veel verder verkleinen. Dit geldt ook op vakantie natuurlijk.