De lawinesonde is onderdeel van de uitrusting die je op wintersport bij je moet hebben om het zo veilig mogelijk te maken. De andere twee zijn: lawinepieper en de lawineschep. Een sneeuwsonde is eigenlijk niets meer dan een lange stok, gemaakt van bijvoorbeeld carbon, plastic of aluminium. Hiermee kun je mensen die begraven liggen onder de sneeuw lokaliseren. Je bepaalt er ook de diepte, ook wel begraafdiepte genoemd. Ga je een lawinesonde kopen, dan let je op meerdere dingen. Dit zijn onder andere de lengte, het materiaal en het doel waarvoor je de sonde wilt gaan gebruiken. De sneeuwsonde is in sommige gevallen zelfs verplicht, bijvoorbeeld voor avontuurlijke mensen die off-piste gaan. Op bijvoorbeeld de blauwe piste is het doorgaans nooit verplicht.
Inhoudsopgave
Wat is een lawinesonde?
Een lawinesonde wordt ook een sneeuwsonde genoemd. Het is een lange dunne opvouwbare stok. Deze wordt bij diverse wintersporten gebruikt. De sneeuwsonde kan van meerdere materialen gemaakt zijn, zoals kunststof, plastic, staal, carbon en aluminium. Met behulp van de lawinesonde kan iemand die begraven ligt onder de sneeuw, ook wel het slachtoffer genoemd, worden gelokaliseerd. Ook kan de diepte van het sneeuwdek boven het slachtoffer gemeten worden met de sneeuwsonde. Deze sonde valt – samen met de lawinepiep en lawineschep – onder essentiële uitrusting voor sporters die off-piste gaan of in gevaarlijke gebieden wintersporten beoefenen.
Wist je dat: In het Engels noemt men het een avalanche probe
Waar let je op bij een sneeuwsonde kopen?
Ook al lijkt het op het eerste oog een simpele stok, is het toch handig om voor de aankoop een aantal dingen mee te nemen in de overweging.
Lengte
Het is aan te raden om een sneeuwsonde te kopen die uitgevouwen meer dan 2 meter lang is. Het liefst wil je zo lang mogelijk, zodat je ook bij een dik sneeuwpak het slachtoffer kan vinden. Dit is wel afhankelijk van de grootte van de rugzak en het formaat van de opgevouwen lawinesonde. De meeste sondes zijn tussen de 240 en 300 centimeter.
Materiaal
Dit wintersportartikel wordt van verschillende soorten materialen gemaakt. Dit is vaak afhankelijk van persoonlijke voorkeur en het budget dat je er voor over hebt. Zo is een sonde van carbon lichter, maar wel vaak duurder. Veel mensen kiezen voor aluminium. Dit is een beetje de gulden middenweg. Dit is een duurzaam materiaal wat ook nog eens goed werkt in de harde sneeuw.
Gebruiksgemak
Je wilt een lawinesonde er eenvoudig bij kunnen pakken. Ook moet het snel opengeklapt zijn en klaar voor gebruik. Een goede sneeuwsonde kun je binnen een paar seconden uitgeklapt hebben. Veel sondes hebben een zelfblokkering en een kabel, waardoor je het nog eenvoudiger uit kan klappen. Daarnaast is het ook handig om te kijken naar een sonde die meerdere spanningsniveaus heeft, zodat je per sneeuwsituatie goed met de sonde kan lokaliseren.
Hoe gebruik je de lawinesonde?
Thuis kun je alvast oefenen met het in- en uitklappen van de stok. Doe dit vooral met wintersporthandschoenen aan, want deze draag je ook op wintersport. In het onderstaande filmpje wordt goed uitgelegd hoe de stok werkt als je een slachtoffer moet lokaliseren: