Ben je in het bezit van een paard of heb je een verzorgpaard en maak je graag lange buitenritten door de natuur? Wie weet is endurance dan een tak binnen de paardensport die perfect bij jou past! Tijdens deze wedstrijden of recreatieve ritten leg je vaak afstanden af tussen de 20 en 160 kilometer. Je kan je misschien wel voorstellen dat de juiste training voor zo’n wedstrijd enorm belangrijk is. Niet alleen voor het paard maar ook voor jezelf! Ook zelf moet je fit zijn, zo kan je ook af en toe stukjes naast je paard lopen om hem of haar even te ontlasten. Meer over deze avontuurlijke outdoor sport lees je in deze blog.
Inhoudsopgave
Welzijn van het paard
Eén van de mooie dingen van de sport is dat er ook veel belang wordt gehecht aan de welzijn van de paarden. Het welzijn van de paarden staat zelfs voorop! Het is niet alleen de bedoeling dat je een bepaalde afstand zo snel mogelijk aflegt, jouw paard moet ook zo fit mogelijk zijn (fit to continue). Tijdens de wedstrijd heb je namelijk een aantal keer een moment waar jouw paard wordt gecontroleerd tijdens een veterinaire controle. Tijdens én na de rit wordt tijdens deze controle de hartslagfrequentie van het paard gemeten. Ook wordt er gekeken naar de ademhaling, slijmvliezen, capillary refill time (CRT), turgor, borborygmi, spiertonus, locomotie en de afwezigheid van drukkingen of verwondingen. Hoe beter de conditie van jouw paard is en hoe beter de voorbereiding en training is geweest, hoe groter de kans dat de testen goed verlopen. Tijdens de pauzes kan het paard ook extra verzorgd worden door de ruiter en de groom.
Training voor een endurance rit of wedstrijd
Om een endurance rit of wedstrijd op een goede manier te voltooien is het belangrijk om te zorgen dat jouw paard een goede conditie heeft. De juiste training en voorbereiding is zeer belangrijk! Weet je niet goed hoe je moet beginnen met trainen? Er zijn online verschillende trainingsschema’s te vinden die je (gratis) kan downloaden en waarmee je de training en de conditie van het paard kan opbouwen. Tijdens het opbouwen van de conditie van het paard kan je ook gebruik maken van speciale hartslagmeters voor paarden en sporthorloges waarop je de hartslag van het paard en de snelheid van het paard live kan bekijken. Zo weet je ook welke snelheid jouw paard tijdens de wedstrijd aan kan houden zonder dat zijn hartslag te hoog wordt.
Endurance zadels, hoofdstellen en meer
Voor bijna iedere tak in de paardensport hebben de zadels en hoofdstellen andere kenmerken. De zadels die worden gebruikt in de springsport en dressuursport zijn weer heel anders dan bijvoorbeeld westernzadels. Voor endurance zadels is het van belang dat ze comfortabel zitten, je zit vaak lang in het zadel. Er zijn ook speciale trailzadels met veel tasjes eraan, die kan je gebruiken tijdens trektochten te paard. Voor wedstrijden heb je liever wat lichtere zadels die comfortabel zijn voor zowel de ruiter als het paard. Een endurance hoofdstel herken je vaak aan de fellere kleuren. Vaak zijn dit speciale halsterhoofdstellen. Zo heb je eigenlijk een alles in één hoofdstel die je makkelijk kan ombouwen naar bitloos hoofdstel en naar halster.
Groom voor endurance paardrijden
Als endurance ruiter heb je tijdens wedstrijden en ritten een groom nodig. Tijdens een wedstrijd zijn er verschillende “groompunten” waar jouw groom kan helpen met de verzorging van het paard. Een groom is eigenlijk de hulp van een ruiter. Zo zorgt de groom tijdens een endurance wedstrijd voor het koelen van het paard en geeft de groom het paard water. In de vetgate kan de ruiter uitrusten terwijl de groom het paard verzorgt. Een goede groom kan tijdens een wedstrijd echt het verschil maken!