Fietsendrager koopgids: Informatie, merken en eigenschappen

Fietsendrager

Ben jij van plan om een fietsendrager aan te schaffen? Bijvoorbeeld om de fietsen mee te nemen op vakantie of wanneer je de fietsen mee wilt nemen om eens in een andere omgeving te kunnen fietsen? Dan is het goed om te weten waar de verschillende soorten fietsendragers in kunnen verschillen. Ook is het goed om van tevoren goed te bedenken wat voor soort fietsen je mee wilt kunnen nemen en hoeveel fietsen er op de fietsendrager moeten kunnen passen.

Wat is een fietsendrager?

Een fietsendrager kan je gebruiken om jouw fiets (of fietsen) met de auto te vervoeren. Wanneer je jouw fiets in de auto wilt vervoeren kan dat niet altijd zonder bijvoorbeeld een wiel of wielen uit de fiets te halen (tenzij je een ruime auto hebt). Op een fietsendrager kan je jouw fiets vaak in zijn geheel vervoeren.

De regels voor het gebruik van een fietsendrager

Er zijn verschillende regels opgesteld voor het gebruik van een drager voor jouw fietsen. Deze regels kunnen per land verschillen. Ga jij op vakantie naar het buitenland? Check dan (ruim) van tevoren

  • Kentekenplaat moet zichtbaar zijn (witte nummerplaat op de fietsendrager)
  • Fiets mag aan beide kanten van de auto niet meer dan 20 cm uitsteken
  • Geen uitstekende scherpe delen
  • Gewicht fietsen niet hoger dan de maximale kogeldruk
  • Verlichtingsbalk op de fietsendrager wanneer de lichten van de auto niet zichtbaar zijn.

Plaatsing van de drager

Er zijn drie verschillende dragers te onderscheiden die je op verschillende plekken vast kan zetten. Iedere plek heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Trekhaakdrager

Eén van de meest bekende dragers is de trekhaakdrager. Deze bevestig je op de trekhaak van de auto. Het is wel belangrijk om bij een trekhaakdrager te kijken naar de maximale kogeldruk van de auto. Je weet dan hoe zwaar de combinatie fietsendrager/fietsen kan zijn.

Let op: Door de fietsendrager te plaatsen is het kenteken niet meer zichtbaar. Je moet dan zelf een extra kentekenplaat bestellen en die op de drager plaatsen. Zorg dat je dit tijdig regelt voordat je de drager wilt gaan gebruiken!

Dakdrager

Er zijn ook verschillende dakdragers verkrijgbaar. Je kan de fietsen op zo’n dakdrager op verschillende manieren monteren. Zo kan je de fiets vastzetten aan de wielen, aan de voorvork of aan het frame.

Dakdrager

Achterklepdrager

Er bestaan ook fietsendragers die je op de achterklep kunt plaatsen. De fietsen staan dan net als op een trekhaakdrager met hun wielen op de drager. Je ziet ook fietsen die hangen aan de frames.

Maximum aantal fietsen

Er zijn fietsendragers die één, twee, drie of vier fietsen kunnen dragen. Bij sommige fietsendragers kan je een optionele adapter aanschaffen. Hierdoor heb je de mogelijkheid om nog een extra fiets te vervoeren met de auto. Het is dan echter wel belangrijk om te kijken hoeveel de fietsendrager maximaal kan dragen.

Maximaal laadvermogen

Nog een belangrijke eigenschap waar je naar moet kijken wanneer je van plan bent om een drager te kopen is het maximale laadvermogen. Zeker wanneer je in het bezit bent van een elektrische fiets is het belangrijk dat jouw drager flink wat gewicht kan houden. Deze fietsen zijn namelijk vaak een stuk zwaarder dan “normale” fietsen.

Kantelbare fietsendrager

Er zijn kantelbare fietsendragers. Dit zijn trekhaakdragers die je kunt kantelen (met de fietsen erop). Het voordeel van dit type fietsendrager is dat je op deze manier nog toegang kan krijgen tot de achterbak van de auto. Als je iets uit de auto wilt pakken dan hoef je dus niet eerst de fietsen van de fietsendrager af te halen. Uiteraard zijn er ook fietsendragers zonder kantelsysteem verkrijgbaar. Het voordeel van deze dragers is dat ze vaak ook wat lager geprijsd zijn.

Inklapbare fietsendrager

Er zijn bepaalde fietsendragers die je kan inklappen. Hierdoor is de drager natuurlijk een stuk makkelijker op te bergen. Bijvoorbeeld in de garage of in de achterbak van de auto.

Fietsendrager met slot

Ben je bang dat jouw fietsendrager gestolen kan worden wanneer je zelf aan het fietsen bent? Of wil je zeker weten dat jouw fietsen veilig op de fietsendrager staan? Dan kan je kiezen voor een fietsendrager met slot. Er zijn verschillende soorten sloten. Het eerste slot kan je gebruiken om de drager op slot te zetten. Je kan er ook voor kiezen om een drager te kopen met een speciaal slot waarmee je de fietsen vast kan zetten aan de drager.

Aansluiting

Er zijn drie verschillende soorten aansluitingen waar fabrikanten gebruik van maken. Zo heb je de 7-polige of Jaeger 13 polige stekker, of een combinatie van deze. Bij de 13-polige steken er 13 dunne pennetjes uit. Met deze aansluiting op de drager én op de auto werkt zowel het mistlicht als het achteruitrijlicht. Bij 7-polige aansluitingen werkt dit niet.

Accessoires

Er zijn bij een aantal dragers ook nog extra accessoires die je aan kan schaffen. Hierbij kan je denken aan een oprijgoot waarmee je de fietsen niet meer hoeft te tillen maar zo op de fietsendrager kan rijden. Ook zijn er speciale opbergtassen verkrijgbaar waar je de dragers in kan opbergen. Het voordeel is dat je met deze beschermhoes ook minder snel beschadigen!


Categorie: Fietsen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!
Share to...