Franz Josef: Outdoor activiteiten en de ⛰️ Franz Josef Glacier

Franz Josef outdoor

Franz Josef is een kleine plaats waar iets meer dan 400 mensen voor vast wonen. Het ligt in de West Coast regio op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Deze regio is dunbevolkt en valt zelfs in de top 5 van dunbevolkte regio’s van Nieuw-Zeeland. In deze regio bevinden zich twee gletsjers, de wereldberoemde Franz Josef Glacier en de iets minder bekende Fox Gletsjer. De eerste gletsjer sJe kan uitdagende wandeltochten, hikes en andere outdoor activiteiten ondernemen vanuit Franz Josef. Hierdoor is de stad een waar walhalla voor de outdoor-liefhebber en wandelaar. In dit artikel lees je alles over de kleine plaats, de gletsjers, wandelingen in de omgeving en andere outdoor activiteiten die je in de omgeving kan ondernemen.

De stad Franz Josef en hoe je er komt

Franz Josef is een kleine plaats. Toch weten toeristen het kleine dorpje maar al te goed te vinden. De omgeving is namelijk werkelijk prachtig. Je kan de plaats op twee manieren goed bereiken: Via het noorden of via het zuiden. Het Nationaal park Westland Tai Poutini blokkeert namelijk een toegangsweg vanuit het oosten. Aan de westkant bevindt zich de zee. Je kan het dorpje daarom het beste met de auto/bus/camper bereiken via autoweg 6. Als je met eigen vervoer reist, ben je ongeveer 6 uur en 30 minuten aan het rijden vanaf de veerboot vanaf het Noordereiland die in Picton aanmeert. Het is zeker de moeite waard. Voor de backpackers en mensen die reizen met de hop-on-hop-off bussen -zoals de Kiwi Experience- deze stoppen (bijna) allemaal in het dorpje.   

Franz Josef is vanuit het noorden en zuiden goed bereikbaar. Bron: Google Maps

Ligging

Franz Josef is een kleine stad in de westkust van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Whataroa is 32 kilometer (20 mijl) naar het noordoosten, en de gemeente Fox Glacier is 23 kilometer (14 mijl) naar het zuidwesten. De stad is vernoemd naar de Franz Josef Glacier, die zijn naam te danken heeft aan de keizer van Oostenrijk, Franz Josef I. Om de oorspronkelijke bewoners tegemoet te komen werd de naam in 1998 gewijzigd in Franz Josef / Waiau. Het gebied staat voor ons in de top 5 van plekken met de mooiste wandelroutes in Nieuw-Zeeland.

Wist je dat: Tegenwoordig is het Franz Josef-gletsjergebied de derde meest bezochte toeristische plek in Nieuw-Zeeland en een van de belangrijkste toeristische attracties aan de westkust

Toerisme

Hoewel er in de buurt meerdere dorpjes zijn, stoppen de meeste toeristen in Franz Josef. In het hoogseizoen is er zelfs een slaapplek voor meer dan 2000 toeristen. Zij slapen in hotels, vakantiehuizen, op campings, in speciale backpackerhuisjes, hostels en nog veel meer. Het dorp vormt ook de start van meerdere Franz Josef Glacier-vallei wandelingen. Daarnaast is er het drukbezochte West Coast Wildlife Centre gevestigd in Franz Josef. Hier is de lokale Iwi-bevolking druk bezig met incuberen van ’s werelds twee zeldzaamste soorten kiwi, de rowi en Haast tokoeka. Het centrum kan je als toerist binnen openingstijden bezoeken.

Franz Josef Glacier

Helikopter Franz Josef Glacier
Een helikoptervlucht over de gletsjers is een hele bijzondere ervaring

De Franz Josefgletsjer wordt in de oorspronkelijke Maori-taal  aangeduid als Ka Roimata o Hinehukatere. Het is een gletser van 12 kilometer lang. De gletsjer bevindt zich in de buurt van het gelijknamige dorpje in het Nationaal park Westland. Het smeltwater uit de gletsjer komt terecht in de Waiho rivier, die zijn bestaansrecht dankt aan de gletsjer. Jaarlijks weten meer dan een kwart miljoen mensen de gletsjer te vinden. Vroeger mocht je nog vanaf de basis van de berg de gletsjer opklimmen. Tegenwoordig mag dit niet meer.

Je kan wel een helicoptertour maken, waarbij je bovenop wordt afgezet. Vanaf daar maak je een wandeling. Stevige wandelschoenen zijn zeker aan te raden! Je komt langs een doolhof van ijsgrotten, pinakles en kloven. Tevens kom je het blauwste ijs tegen wat je ooit hebt gezien. Bekende en goed beoordeelde tours zijn van:

 • Franz Josef Glacier Guides
 • The Helicopter Line West Coast Fox Glacier
 • HeliServicesNZ Fox & Franz
 • True South Flights

Fox Glacier

Fox Glacier
Het blauwe ijs van de Fox Glacier is erg bijzonder om te zien

De Fox Glacier wordt ook wel Te Moeka o Tuawe. Tijdens het hoogseizoen weten meer dan 1000 mensen deze gletsjer te vinden. Deze gletsjer kun je het beste met een gids bezoeken via een van de bovenstaande tourmaatschappijen. Je kan hier ook meerdere wandelingen maken, waarbij je de gletsjer van afstand kan bekijken. Op de gletsjer in de sneeuw en door de ijsgrotten wandelen kan helaas alleen met een helikoptervlucht.

Tip: Sommige reisgidsen raden aan dat je ongeveer 4 uur in en rondom het dorpje zoet bent. Dit is niet waar. Het is een van de meest bezochte toeristische plekken van Nieuw Zeeland. Neem de tijd, boek een tour en wandel over de gletsjers heen. Het is écht de moeite waard. 4 uur is – naar mijn mening – echt te kort.

Bijzondere wandeling Alex Knob track

Je mag weliswaar de gletsjer niet in je eentje bezoeken. Je kan wel de 8 uur durende Alex Knob track bewandelen. Dit is overigens geen wandeling voor de beginner. Bekijk hier de informatie over de wandeling en de zaken die je van tevoren geregeld moet hebben. Het pad naar Alex Knob klimt gestaag van laaglandbos via subalpiene struikgewas naar alpenweiden en kruidenvelden, en biedt op verschillende uitkijkpunten een prachtig uitzicht op gletsjers, bergen en zeegezichten. Echt een geweldige dagtocht voor de ervaren hiker! Hieronder zie je een impressie van deze wandeling, gemaakt door Youtuber Lewis Adventurefuel.

Nog veel meer outdoor activiteiten in de buurt van Franz Josef

Naast de helikopterritjes en (uitdagende) wandelingen, kun je als outdoorliefhebber je hart ophalen. Een aantal gave activiteiten die je kan ondernemen in – en rondom – Franz Josef in Nieuw-Zeeland:

 • Door het landschap scheuren op een quad bike
 • Een Franz Josef Wilderness tour maken. Er zijn veel verschillende soorten tours. Bij sommige ga je alleen hiken en met een verrekijker vogels spotten. Bij andere ga je hiken, kajakken en soms zelfs Suppen. Er is enorm veel keuze.
 • Skydiven met uitzicht op de gletsjers en het bijbehorende nationaal park.
 • Country lake tours, waarbij je met een boot over de meren vaart.
 • Roberts Point Track, een prachtige wandeling waar je ongeveer 5 uur over doet. Je komt zelfs vrij dicht bij de Franz Josef gletsjer. Een absolute aanrader.
 • Tatare Tunnels Walk, een korte, maar schilderachtige wandeling
 • Hot pools bezoeken
 • … En nog veel meer.

Tip: De mensen die in het stadje wonen en werken zijn enorm vriendelijk. Hier worden ze ook om geprezen. Ze helpen je graag op weg. Wie kent het gebied beter dan de mensen die er wonen? Heb je een vraag, ga dan niet uren op internet speuren naar een antwoord. Vraag het gewoon aan de mensen in de stad!

Veelgestelde vragen

Een aantal vragen en antwoorden over dit prachtige gebied in Nieuw Zeeland

Is het de moeite waard om de Franz Josef Glacier te bezoeken?

Ja. Zowel de Franz Josef- als de Fox-gletsjers zijn natuurlijke wonderen en elk daarvan is de moeite waard om wat tijd te nemen om te verkennen. Ik heb zelf een uitgebreide tour gedaan over de Franz Josef gletsjer en de gratis wandeling aan de voet van de Fox glacier gemaakt. Een absolute aanrader. Ik denk er nog steeds veel aan terug.

Kun je de Franz Josef gletsjer bezoeken zonder gids?

Ja, maar dan kan je niet de gletsjer daadwerkelijk beklimmen. Je kan wel meerdere wandelingen volgen die vanaf verschillende punten vertrekken. Je ziet de gletsjer en komt in de buurt van de gletsjer. Beklimmen zit er zonder gids niet in. Ik raad toch echt aan om een tour te doen.

Kun je de Fox glacier bezoeken zonder gids?

Ja, maar je mag de gletsjer niet op zonder gids. Er zijn meerdere wandelingen die je langs de onderkant leiden van de gletsjer. Dit zijn prachtige wandelingen, maar je raakt de gletsjer zelf niet aan. Dit kan echt alleen op een normale manier met een gids. Er zijn gelukkig verschillende tours beschikbaar voor elk niveau en budget!

Wat neem je mij tijdens een wandeling op de gletsjers?

Bij alle tours wordt dit netjes van tevoren aangegeven. Dit zijn vaak o.a. waterdichte wandelschoenen, handschoenen, meerdere lagen kleding, waterdichte jas en een waterafstotende broek. Een echte outdoor-outfit dus!

Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie