Garmin Edge fietscomputers: Overzicht modellen

Garmin Edge fietscomputers

De fietscomputers en fietsnavigatiesystemen van Garmin zijn in onze ogen de meest populaire op de markt. Deze fietscomputers vallen allemaal onder de Garmin Edge serie. Wanneer je een fietscomputer van Garmin aan wilt schaffen zal je al snel zien dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen losse fietscomputers en een fietscomputer in een bundel met sensoren, mounts en andere extra’s.

Overzicht van alle Garmin Edge fietscomputers

Hieronder vind je een overzicht van alle Garmin Edge fietscomputers en fietsnavigatiesystemen die op dit moment verkrijgbaar zijn. Regelmatig komen er weer nieuwe Garmin Edge fietscomputers op de markt, bijvoorbeeld verbeterde versies van bestaande modellen. Naast de losse fietscomputers zijn de fietscomputers ook verkrijgbaar in bundels. Deze bundels bestaan bijvoorbeeld uit verschillende mounts, sensoren en/of een siliconen beschermhoes.

  • Garmin Edge 130 Plus
  • Garmin Edge Touring
  • Garmin Edge Explore
  • Garmin Edge 530
  • Garmin Edge 830
  • Garmin Edge 1030 Plus

De verwachting is dat de Garmin Edge 830 Plus ook binnenkort wordt uitgebracht.

[products limit=”8″  columns=”4″ orderby=”rating” attribute=”merk” terms=”garmin”]

Het instapmodel: Garmin Edge 130 Plus

De Garmin Edge 130 Plus is de meest voordelige fietscomputer in het Garmin assortiment, dit model wordt ook wel het instapmodel van de Garmin Edge serie genoemd. In GPS-modus is de batterijduur maar liefst 12 uur. Er zitten verschillende trainingsfuncties op deze fietscomputer, zo kan je trainingsprestaties zoals VO2 max bijhouden, mountainbikegegevens na een rit bekijken én workouts van Garmin Connect of TrainingPeaks synchroniseren naar jouw fietscomputer. Navigeren gaat op een eenvoudige manier. Je krijgt aanwijzingen welke afslag je moet nemen en met behulp van het kruimelspoor kan je zien waar je bent geweest en waar je heen gaat. Ook kan je aan het einde weer terug navigeren naar het startpunt.

Garmin Edge Touring: Betaalbaar & basic fietsnavigatiesysteem

Dit model is al een tijd op de markt, maar is nog steeds verkrijgbaar in verschillende webwinkels. Het is een betaalbaar en basic fietsnavigatiesysteem zonder al te veel extra’s. Koop je de Edge Touring Plus? Dan kan je aan de fietscomputer een borstband koppelen via ANT+, dit model heeft namelijk een ANT+ ontvanger. Er is kaartmateriaal meegeleverd met kaarten van 23 landen in West-Europa. Ook fietspaden worden weergegeven op de kaart. Dit model is vooral gericht op navigeren, er zijn dus weinig of geen extra trainingsfuncties. Navigeren gaat volgens afslag-voor-afslag aanwijzingen. Gebruikers vinden dat deze fietscomputer soms wat traag kan reageren.  

Betaalbare toerfietscomputer: Garmin Edge Explore

Net als de Garmin Edge Touring is de Garmin Edge Explore een fietscomputer speciaal voor toerfietsers. Met de Edge Explore kan je maximaal 12 uur fietsen voordat je hem weer op moet laden. De afslag-voor-afslag navigatie gaat via een vooraf ingeladen Garmin fietskaart waarop ook de meest populaire on-road en off-road routes te zien zijn. Naast de navigatiefuncties heeft de Edge Explore nog meer functies waar je gebruik van kunt maken. Zo kan je hem koppelen aan Varia toestellen en aan je smartphone. Hierdoor kan je op de 3 inch fietscomputer smartphone meldingen ontvangen, berichten versturen naar andere fietsers, gebruik maken van de ingebouwde ongevaldetectie en LiveTrack en GroupTrack aanzetten. Wil je gebruik kunnen maken van meer trainingsfuncties? Dan kan je beter kijken voor een ander model uit het Garmin Edge assortiment.

Garmin Edge 530: GPS-fietscomputer met trainingsfuncties

Deze fietscomputer beschikt in tegenstelling tot de toerfietscomputers naast de navigatiefuncties ook over verschillende trainingsfuncties. De meer fanatieke fietser die vooruitgang wil boeken tijdens trainingen en die zijn trainingen wil kunnen analyseren kan dus beter gaan voor de Edge 530, Edge 830 of Edge 1030 Plus. Van deze drie fietscomputers is de Edge 530 de meest voordelige in aanschaf. De Edge 530 heeft een batterijduur tot 20 uur. Je hebt veel navigatiefuncties maar je kan ook je prestaties verbeteren door te kijken naar prestatiemetingen van jouw VO2 max, trainingsbelasting, hersteltijd, trainingsstatus én meer. Als mountainbiker krijg je na jouw rit verschillende mountainbikegegevens te zien.

Prestatiegerichte fietscomputer met touchscreen: Garmin Edge 830

Net als de Edge 530 heeft de Garmin Edge 830 een batterijduur tot 20 uur. Qua functies lijken deze twee fietscomputers erg op elkaar. Zo kan je het fietsnavigatiesysteem ook gebruiken als trainingspartner. Het grootste verschil tussen deze twee fietscomputers heeft te maken met de navigatiefuncties. Met de Edge 530 kan je alleen vooraf ingeladen routes rijden. De Edge 830 kan zelf een route maken, deze hoef je dus niet persé van tevoren in te laden. Ook heb je dan niet persé een koppeling met je smartphone nodig. Je kan bijvoorbeeld een route laten maken door een adres in te voeren op de fietscomputer. De Garmin Edge 830 heeft in tegenstelling tot de Edge 530 een touchscreen waarmee je hem kan bedienen.

Garmin Edge 1030 Plus: Het topmodel uit de Garmin Edge serie

De Garmin Edge 1030 Plus is de opvolger van de Edge 1030. Deze fietscomputer is het topmodel uit de Garmin Edge serie. Hij heeft een batterijduur tot 24 uur, hierdoor hoef je hem minder vaak op te laden. Dit is onder andere ideaal tijdens fietsvakanties en bikepacking trips. Met deze fietscomputer krijg je als fanatieke fietser een goed inzicht in je prestaties en trainingsgegevens. Ook heeft hij veel verschillende fietsnavigatiefuncties. Via de Garmin Connect app kan je een gepersonaliseerd trainingsplan maken met de intelligent training plan builder. Met de MTB dynamics functie kan je na een mountainbikerit gegevens bekijken zoals de moeilijkheidsgraad van de route, hoe soepel je over de route fietst en de details van de sprongen die je hebt gemaakt. Vergeleken met de Garmin Edge 830 heeft de 1030 Plus een groter touchscreen scherm en een langere batterijduur.

Bundels, sensoren en accessoires

Er zijn verschillende Garmin fietscomputer bundels verkrijgbaar. De meeste bundels vallen onder de mountainbikebundel óf trainingsbundel. Bij de mountainbikebundels krijg je onder andere een extra mount en een siliconen beschermhoes. Kies je de trainingsbundel? Dan krijg je extra sensoren waardoor je jouw training nog beter kan analyseren en tijdens de training nog meer trainingsgegevens kan zien. Denk aan een hartslagmeter, een snelheidssensor en een cadanssensor.

Accessoires voor de Garmin Edge fietsnavigatiesystemen

De Garmin Edge fietsnavigatiesystemen kan je ook koppelen aan verschillende accessoires. Zoals je eerder al hebt kunnen lezen kan je deze fietscomputer koppelen aan hartslagmeters, snelheids- en cadanssensoren en meer accessoires. Hierbij kan je denken aan Garmin fietsverlichting, de Garmin radar die jou op de hoogte brengt van achteropkomend verkeer, Tacx fietstrainers en powermeters.

Veelgestelde vragen over de Garmin Edge fietscomputers

Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over de Garmin Edge fietscomputer. Heb je zelf nog vragen over een van de fietscomputers of twijfel je welk model het beste past bij jouw wensen? Laat dan gerust een reactie achter op deze blog óf stuur ons een mail via het contactformulier.

Wanneer wordt de nieuwe Garmin Edge verwacht?

De verwachting is dat de eerstvolgende nieuwe Garmin Edge, de Garmin Edge 830 Plus is. Deze fietscomputer wordt zeer waarschijnlijk in het voorjaar van 2022 op de markt gebracht. Ook wordt er regelmatig gezocht naar de releasedatum van de Garmin Edge 1040.

Hoe bevestig je de Garmin Edge fietscomputer op de fiets?

De Garmin Edge fietscomputers zijn makkelijk te bevestigen aan de fiets met behulp van elastiekjes. Naast deze elastiekjes kan je ook gebruik maken van verschillende soorten mounts. Deze mounts vind je ook terug in de verschillende mountainbike-bundels. Zo weet je zeker dat de fietscomputer goed vast zit op jouw fiets, ook als je over ruig onverhard terrein rijdt.

Welke Garmin fietscomputers zijn geschikt voor mountainbikers?

Er zijn meerdere Garmin fietscomputers geschikt voor mountainbikers. Ook zijn er verschillende mountainbike- of MTB-bundels verkrijgbaar met speciale mounts én een siliconen beschermhoes voor de fietscomputer.

Kan je de Garmin Edge gebruiken tijdens het hardlopen?

Er zijn een hoop sporters benieuwd of ze de Garmin Edge ook kunnen gebruiken om te navigeren tijdens het hardlopen. Er zijn lopers die dat inderdaad doen, zij bevestigen de fietscomputer aan hun pols of stoppen hem in een rugzak of broekzak. Echter is het aan te raden om in plaats van een Garmin Edge een Garmin Forerunner sporthorloge te dragen tijdens het hardlopen. Met de Garmin 945, Fenix 5, Fenix 6 en Fenix 7 kan je ook navigeren. Dit zijn sporthorloges met kaarten. Er zijn ook Garmin sporthorloges die jou helpen met navigeren via breadcrumbs, dit werkt tijdens trailruns echter niet altijd even makkelijk en zorgvuldig.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!