Garmin fietscomputer en fietsnavigatie: De Edge serie

De Garmin fietscomputer en fietsnavigatie collectie wordt ook wel de Edge serie genoemd. De prijzen variëren van €129,99 voor de Garmin Edge 130 tot €599,99 voor de ultieme GPS-fietscomputer, de Garmin Edge 1030 Plus. Wij hebben alle Garmin fietscomputers voor jou op een rij gezet met een korte beschrijving en vergelijking met de voorgaande modellen. Uiteraard vind je op fietscomputer365.nl meer blogs waarin we de afzonderlijke modellen uitgebreider bekijken en vergelijken met andere modellen.

Garmin fietscomputer en fietsnavigatie: De Edge serie

Op het moment zijn er … verschillende Garmin fietscomputers te vinden in de winkel. Wij hebben alle modellen hieronder geselecteerd. Je vindt de duurste en meest complete fietscomputer bovenaan en de goedkoopste fietscomputer onderaan. De modellen hebben allemaal hun eigen kenmerken. Om de juiste fietscomputer uit te kiezen is het belangrijk om te kijken wat voor soort fietser jij bent. Als mountainbiker die graag nieuwe paden ontdekt heb je weer een andere fietscomputer nodig dan wanneer je traint voor wedstrijden en je graag jouw snelheid wilt verhogen.

1030 Plus
1030
830
530
Explore
520 Plus
130 Plus
130

Edge 1030 Plus

Garmin noemt dit model uit de Edge serie ook wel de ultieme GPS-fietscomputer. Het is het nieuwere model van de Garmin Edge 1030. De Edge 1030 plus met touchscreen heeft een batterijduur van 24 uur. Een nieuwe functie bij dit model is de intelligent training plan builder. In de app Garmin Connect kan je een doel invoeren, de tijd waarin je het doel wil bereiken en de sensoren die je gebruikt. Hierna krijg je een gepersonaliseerd trainingsplan. Het laden van de route gaat ook extra snel vergeleken met de oudere versie.

Je kan dit toestel los bestellen, maar het is ook mogelijk om een bundel te bestellen met een cadanssensor, een hartslagband en een snelheidsensor extra. Deze fietscomputer biedt veel mogelijkheden voor verschillende soorten fietsers. Voor de wielrenner of triatleet die graag aan zijn snelheid werkt zijn er meerdere trainingsschema’s en workouts beschikbaar. Voor de mountainbiker of fietsreiziger leidt deze fietsnavigatie jou de weg, ook over afgelegen gravelpaden. Daarnaast zijn er voor mountainbikers speciale handige functies.

Garmin Edge 1030

De Garmin Edge 1030 heeft een iets minder lange batterijduur dan de Plus variant. Zo heeft deze fietscomputer een batterijduur van 20 uur. Met de Garmin Charge power pack die los verkrijgbaar is kan je de batterijduur echter wel met 20 uur verlengen. De routes worden gemaakt voor op de weg en voor offroad. De Garmin Edge 1030 weegt 123 gram. Qua grootte is deze versie even groot als de Plus versie. De 1030 is de grootste Garmin Edge fietscomputer. Het kleurenscherm is hierdoor nog beter leesbaar maar niet iedereen is gecharmeerd van de grootte. Met deze fietscomputer worden alle fietsers op hun wenken bediend. Zo zijn er trainingsschema’s en trainingsplannen die je kan volgen. Ook als mountainbiker kan je er alle kanten mee op. Je herkent deze fietscomputer aan de witte rand.

Edge 830

De Edge 830 is een iets kleinere en lichtere fietscomputer dan de Edge 1030 fietscomputers. Zo weegt deze fietscomputer 79,1 gram. De batterij gaat net als de Edge 1030 20 uur mee. Net als de 1030 fietscomputers heeft hij een kleurenscherm. Je kan de computer bedienen met het touchscreen en drie knoppen. Deze fietscomputer kan een route uitstippelen wanneer je een vertrekrichting of einddoel opgeeft. Als mountainbiker kan je gerust kiezen voor de Edge 830, er worden namelijk verschillende mountainbikegegevens bijgehouden waaronder het aantal jumps. De Grit houdt bij wat de moeilijkheidsgraad is van de rit en de Flow meet hoe soepel je een bepaalde trail rijdt. Met de trailforks app heb je een goed overzicht van de trails en de aankomende splitsingen. Ook de handige Climbpro functie vind je op deze fietscomputer. Eén van de weinige verschillen ten opzichte van de 1030 is dat deze een SD-kaart slot heeft.

Garmin Edge 530

Deze fietscomputer met kleurenscherm is uitgerust met 7 knoppen waarmee je de computer kan bedienen. De batterijduur van deze fietscomputer is 20 uur. Het gewicht is 75,8 gram. Leuk weetje: Dit model werd tegelijkertijd uitgebracht met de Edge 830. De 530 is ook voor mountainbikers weer erg interessant. Met de Trailforks app kan je als mountainbiker makkelijk nieuwe routes vinden in binnen- en buitenland. Doordat er naast GPS ook gebruik is gemaakt van Galileo en Glonass is het navigatiesysteem nog nauwkeurig met navigeren, ook in bossen. Het grootste verschil tussen de 830 en de 530 is dat je met de 530 alleen vooraf ingeladen routes kan rijden. Op de 830 kan je routes maken door een adres in te voeren. Dit kan vooral handig zijn tijdens fietsvakanties.

Explore

De Garmin Edge Explore is een fietscomputer met kleurenscherm speciaal ontworpen voor toerfietsers. Het 3-insch touchscreen met een gewicht van is in alle weersomstandigheden goed af te lezen. Met de Garmin fietskaart kan je onderweg ook fietswinkels en eetgelegenheden vinden. Ideaal voor wanneer je pech hebt of wanneer je onderweg wilt stoppen voor een lekkere koffie met appeltaart. Dit navigatiesysteem kan je terugleiden naar de route wanneer je van de route afwijkt. Ook kan je teruggeleid worden naar het startpunt.

Edge 520 Plus

Een fietscomputer met GPS voor wedstrijden en navigatie met kleurenscherm, dat is de Edge 520 Plus. De Edge 520 plus heeft een batterijduur van 15 uur. Deze fietscomputer kwam eerder op de markt dan de 530. Eén van de verschillen tussen de 520 Plus en de 530 is dat het scherm van de 530 groter is. Het gewicht van de Edge 520 Plus is 62,5 gram. Bij de 520 Plus ontbreken een aantal functies die de 530 wel heeft. Denk aan batterijduur, ondersteuning voor een battery-pack, WiFi, Bluetooth Smart Sensor ondersteuning, ClimbPro, training plan, Trailforks en Forksight en meer.

Edge 130 Plus en Plus MTB

Wanneer je op zoek bent naar een instapmodel fietscomputer met navigatie dan zit je bij de 130 Plus of de 130 goed! Het is het goedkope alternatief van de 520, 530, 830 en 1030. De Edge 130 plus is de opvolger van de Edge 130 die twee jaar eerder is uitgebracht. Qua uiterlijk zijn ze beiden erg compact en eigenlijk identiek. Als je kijkt naar de functies zie je wel een aantal verschillen. Zo heb je op de 130 Plus de ClimbPro functie waarmee je voor en tijdens een rit de beklimmingen kan bekijken en analyseren. Voor mountainbikers is de 130 Plus geschikt door o.a. MTB Dynamics. Toch is de navigatie voor MTB’ers een stuk minder dan bij de duurdere modellen. De navigatie werkt bij de 130 plus een stuk soepeler. De Edge 130 plus heeft een batterijduur van 12 uur. Op de Edge 130 plus wordt er geen gebruik gemaakt van kaarten. Je volgt alleen de lijn die wordt weergegeven op het scherm.

Garmin Edge 130

De Garmin Edge 130 is de meest voordelige fietscomputer van Garmin. Hij heeft een zwart-wit scherm en is robuust en compact. Twee jaar na het verschijnen van de Garmin Edge 130 verscheen de 130 Plus en Plus MTB. De Edge 130 weegt 33 gram en heeft een batterijduur van 15 uur. Zijn opvolger heeft een minder lange batterijduur, wat opvallend is. De Garmin Edge 130 is niet echt geschikt voor mountainbikers. Zo zijn er geen speciale functies voor mountainbikers en is de navigatiemodus een stuk beperkter. Ben jij een wielrenner en zoek je vooral trainingsfuncties in plaats van navigatiefuncties? Dan is de Garmin Edge 130 een goede budgetvriendelijke optie.

Banner onder

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie