Garmin GPSMAP 66sr review: Een uitgebreide test in de Ardennen

GPSMAP 66sr review

In samenwerking met Garmin mochten wij een Garmin GPSMAP 66sr review schrijven. Tijdens onze vakantie in de Ardennen hebben wij deze GPS handheld uitgebreid kunnen testen tijdens meerdere prachtige wandelingen. Al een langere tijd waren wij erg benieuwd naar het wandelen met een GPS handheld. Zeker nadat we het outdoor horloge de Fenix 7 hadden getest (met navigatiefuncties). Wij zijn erg enthousiast en denken erover om zelf dit navigatiesysteem aan te schaffen!

Een eerste blik: Wat ontvang je bij de aanschaf van een Garmin GPSMAP 66sr

Nadat we ons verdiept hebben in de huidige Garmin handheld GPS modellen waren we erg benieuwd naar dit model waar wij de Garmin GPSMAP 66sr review over wilden gaan schrijven. Onder andere naar de grootte en het gewicht van dit toestel én het gebruiksgemak. Zeker omdat dit de eerste GPS handheld is die wij in onze handen hebben. De Garmin 66sr is vrij groot. Toch heb je er totaal geen last van tijdens het wandelen. Het is vooral praktisch dat je een groot scherm hebt waar je veel op kunt zien. Bij de handheld krijg je een bevestigingssysteem waarmee je de Garmin GPSMAP makkelijk aan (bijvoorbeeld) je broek kan hangen. Wij bevestigden het apparaat aan het handvat van de riem van één van onze honden. Naast het apparaat en de bevestiging krijg je er ook een kabel bij waarmee je hem kan opladen of kan koppelen aan jouw computer of laptop.

Overzicht Garmin GPSMAP 66sr

Garmin GPSMAP 66sr kopen (of één van de vergelijkbare modellen)

Er zijn verschillende modellen van de GPSMAP 66. Zo heb je de 66sr, de 66st, de 66i en de 66s. Sinds de 66sr op de markt is gebracht is de 66st niet meer verkrijgbaar. Je kan tussen kiezen tussen de 66sr, de 66i en de 66s. Hieronder vind je in de tabel de overeenkomsten en verschillen tussen deze 2 verschillende modellen. Je ziet dan dat de 66sr het model dat qua navigatie het meest nauwkeurig is. Met de 66i kan je in ook in gebieden waar je mobiele telefoon geen bereik heeft contact hebben met familie en vrienden. Om ook gebruik te kunnen maken van de inReach technologie kan je eventueel ook de Garmin inReach mini aanschaffen. Bij de 66s kan je gebruik maken van AA batterijen. Op een volle batterij gaat deze handheld GPS maximaal 16 uur mee.

GPSMAP66s66sr66i
TopoActive kaartenNeeJaJa
inReach technologieNeeNeeJa
Multi-Band-technologieNeeJaNee

Een aantal belangrijke kenmerken van de Garmin GPSMAP 66sr op een rij

Voordat we dieper ingaan op een aantal kenmerken van de GPSMAP 66sr en we onze ervaringen beschrijven hebben we een aantal belangrijke specificaties van deze GPS handheld op een rij gezet. Een korte kennismaking met dit navigatiesysteem dus!

  • Bediening met knoppen (dus niet via touchscreen)
  • Inclusief TopoActive kaarten (gebaseerd op de OpenStreetMap data)
  • Zeer nauwkeurige positieweergave dankzij Multi-Band technologie (maakt gebruik van 5 satellietsystemen)
  • Gebruik met de Garmin Explore app (en andere Garmin apps)
  • Koppeling aan telefoon via Bluetooth
  • BirdsEye beelden downloaden zonder computer
  • Zaklampfunctie
  • 16 GB geheugen en mogelijkheid om extra microSD-kaart te gebruiken
  • Elektronisch kompas
  • ABC sensoren
  • Geschikt voor meerdere outdoor activiteiten

Opladen van de Garmin GPSMAP 66sr

Opladen GPSMAP 66sr

Het opladen van de Garmin GPSMAP 66sr gaat erg makkelijk met behulp van de bijgeleverde Micro USB kabel. Loop je graag meerdaagse tochten op plekken waar je misschien niet altijd toegang hebt tot een stroompunt? Dan kan je gebruik maken van een powerbank of een zonnepaneel om het apparaat tussendoor op te laden.  

De batterij gaat in GPS-modus tot 36 uur mee en in de expeditie modus tot 450 uur. Hou er wel rekening mee dat de batterij in de praktijk vaak iets minder lang mee gaat dan dat je in de gebruiksaanwijzing kan lezen.

Bediening van het GPS apparaat met behulp van de knoppen

Wanneer ik een nieuw horloge of GPS apparaat krijg om te testen probeer ik altijd eerst te kijken hoe ver ik kom zonder gebruik te maken van de handleiding. Ik vind de GPSMAP 66sr erg gebruiksvriendelijk. Het menu is overzichtelijk en de bediening met de knoppen werkt soepel. Er zijn wel veel verschillende functies waar je gebruik van kunt maken. Om deze functies allemaal te ontdekken zal je misschien af en toe de gebruiksaanwijzing moeten raadplegen. Soms vind je ook op het apparaat precies de uitleg van wat je moet doen, bijvoorbeeld wanneer je jouw GPS handheld wilt koppelen aan jouw geocaching account.

Knoppen 66sr

Route wandelen via GPX bestand op de Garmin GPSMAP

Wij hebben tijdens de vakantie meerdere routes gewandeld in de Ardennen. Eén van deze routes heb ik gedownload via Strava (dit was de route van een trailrun vanaf Vielsalm). Ook van een andere route (rond het meer van Nisramont) heb ik een GPX-bestand gedownload en op de GPSMAP gezet. Dit hebben wij gedaan via de laptop, je gebruikt een kabel om de GPSMAP te koppelen aan de laptop. Bij onze Wahoo fietscomputer kan je GPX bestanden ook via de WAHOO app op de fietscomputer zetten. Dit kan ook met de GPSMAP 66sr. Je download het GPX bestand op je smartphone. Daarna ga je naar het bestand en kies je voor openen met de  Garmin Explore app. Je ziet de route dan in de app. Na het synchroniseren van het toestel vind je de route op jouw GPS handheld in het menu onder “opgeslagen sporen”.

GPSMAP 66sr
Tijdens de wandeling rond het meer van Nisramont

Route volgen op de GPS handheld

Tijdens de wandeling is het erg makkelijk om de juiste route te blijven volgen. Je ziet precies of je nog op de goede weg bent. Wanneer je van de route afwijkt zie je dat meteen duidelijk op de kaart, ook verschijnt er dan een melding op het scherm. Soms krijg je deze melding ook te zien als je wel de juiste weg volgt. Het kan lastig zijn om te zien welke (onverharde) paden er nog meer lopen. Dit zie je bijvoorbeeld wel goed als je gaat navigeren met Strava. Eventueel kan je gebruik maken van OS (Ordnance Survey) kaarten. Hier zie je ook op wat voor soort paden er lopen. Of je kan Garmin’s Topo 24k-kaarten kopen voor meer gedetailleerde kaarten.

Het hoofdmenu van de GPSMAP 66sr

Via het hoofdmenu kan je makkelijk navigeren naar de verschillende functies waar je gebruik van wil maken. Je ziet op de onderstaande afbeelding dat het menu erg overzichtelijk en duidelijk is. Toen wij de handheld voor het eerst in onze handen hadden begonnen we eerst met “rondklikken” in het menu. Veel functies wijzen dan vanzelf, je komt eigenlijk ook al ver zonder dat je gebruik hoeft te maken van de gebruiksaanwijzing. Onder opgeslagen sporen vind je bijvoorbeeld de opgeslagen GPX routes.

Het hoofdmenu op de GPS handheld

Garmin GPSMAP 66sr review: Onze mening en ervaring

Wij zijn erg tevreden met de GPSMAP 66sr. Het is een gebruiksvriendelijk toestel dat tegen een stootje kan. Het navigeren met dit GPS apparaat werkt zeer nauwkeurig.

Onze Garmin GPSMAP 66sr review

Onze review

Dit is de eerste handheld GPS die wij in onze handen hebben gehad en waar we een review over mochten schrijven. Echt veel vergelijkingsmateriaal hadden wij dus niet. Wel hebben wij eerder de Garmin Fenix 7 mogen testen. Ook op dit uitgebreide sporthorloge vind je veel navigatiefuncties. Ondanks dat we weinig ervaring hadden met het navigeren met behulp van een navigatie-apparaat konden we heel veel dingen al vinden en doen zonder de gebruikshandleiding te raadplegen. 

Voordelen

  • Oplaadbare batterij (opladen met Micro USB kabel)
  • Lange batterijduur
  • Makkelijk te bedienen

Nadelen

  • Opladen zou sneller gaan met USB-C kabel

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

4 gedachten over “Garmin GPSMAP 66sr review: Een uitgebreide test in de Ardennen”

  1. GPSMAP 66sr Firmware Update 5.70 released 10FEB23:

    Changes made from version 5.50 to 5.70:

    Fixed possible issue when attempting to navigate courses.
    Fixed possible issue with searching for waypoints near a city.
    Fixed missing/expired CPE status using Wi-Fi.
    Fixed potential issues with acquiring a GPS fix using Multi-GNSS.
    Fixed possible shutdown when saving activities from the map page.

      • Garmin 66s. Ik gebruik de Garmin om op de fiets tracks te volgen. Na 3 uren zijn de batterijen leeg of Nina leeg, zowel oplaadbare van Garmin, maar ook normale AAbatterijen.
        In uw artikel meldt u daar niets over. Waarom niet?

  2. De nieuwe firmware lost gelukkig het probleem op dat je soms erg lang (half uur of meer) moet wachten op een fix bij gebruik van meerdere GNSS-en. Dit was hinderlijk, en na de nieuwe firmware heb ik er geen last meer van gehad. Fijn apparaat (om niet te zeggen ‘fijne gps-ontvanger’).
    Nu vaak al een fix, direct na het inschakelen, sneller en nauwkeuriger dan mijn vorige Garmin’s.

Reacties zijn gesloten.