GOTS: Global Organic Textile Standard, wat houdt dit milieulabel in?

Biologisch organic katoen plukken

Laatst kocht ik een basic T-shirt met V-hals bij de Zeeman voor mezelf. Ik had een ruime keuze, maar het shirt met daarop GOTS-gecertificeerd en premium cotton. Het shirt bestaat voor 95% uit gecertificeerd katoen dat op een milieuvriendelijke manier is geteeld. Na een snelle zoektocht op Google in de winkel was ik om. Ik kocht er meteen 4 😉. De organisatie met de naam GOTS is de wereldwijde standaard op het gebied van biologisch textiel. De focus op mens en milieu staat centraal. Ik ben direct meer gaan zoeken over deze organisaties, waar in Nederland o.a. Dille & Kamille, Scotch & Soda en Zeeman bij zijn aangesloten. Een vrij bekend label op het gebied van duurzaamheid in de katoenindustrie, maar voor mij tot voor kort nog onbekend.

Wat is GOTS?

GOTS is een internationaal erkende organisatie en norm als het gaat om biologisch textiel. De afkorting GOTS staat voor Global Organic Textile Standard. In het Nederland zou je kunnen zeggen: Wereldwijde standaard voor biologisch textiel. Deze organisatie houdt toezicht op het gehele productieproces van natuurlijke, biologische vezels. Van het verwerken tot de distributie van katoen. GOTS is opgericht door vier bekende organisaties in 2002:

  • Organic Trade Association
  • Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft
  • The Soil Association
  • Japan Organic Cotton Association

Dit zijn twee textielorganisaties en twee organisaties met specialismes richting duurzame en biologische landbouw.

Kortom: Als er een GOTS-label aan een kledingstuk hangt, betekent dit dat de textielvezels die zijn gebruikt uit de biologische landbouw zijn verkregen. Je kan de Global Organic Textile Standard zien als een soort milieulabel.

Arbeidsomstandigheden ook belangrijk

Waar andere organisaties de focus hebben op mensen, ligt dit bij de Global Organic Textile Standard iets meer richting milieu. GOTS kijkt wel naar de arbeidsomstandigheden bij de verwerking van de producten, maar niet zozeer bij de teelt zelf. De normen die gehanteerd worden bij het verwerkingsproces lijken erg op de Fair Wear Foundation, waar bijvoorbeeld gekeken wordt naar eerlijk loon, goede werkomstandigheden en een verbod op kinderarbeid. Het is ook onderdeel van duurzame mode.

Goed om te weten: Heeft een kledingstuik een GOTS label, dan is er geen gebruik gemaakt van schadelijke bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Winkels in Nederland

Op de officiële website van Global-Standard staat een lijst met criteria waar bedrijven aan moeten voldoen om dit label te mogen dragen. In Nederland zijn er meerdere winkels die producten verkopen die GOTS-gecertificeerd zijn, zoals Zeeman, Dille & Kamille en Scotch & Soda. In de winkels kom je dus het label tegen op producten die van biologisch katoen zijn gemaakt. Een mooie stap in de juiste richting!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365