Wanneer je op zoek gaat naar een fietsnavigatiesysteem/fietscomputer met navigatie zal je al snel zien dat sommige fietsnavigatiesystemen alleen geschikt zijn voor GPS, maar dat er ook fietscomputers geschikt zijn voor zowel GPS, Galileo als Glonass. GPS, Galileo en Glonass zijn alle drie satellietsystemen. In deze blog vind je uitleg over deze drie satellietsystemen en leggen we uit wat de meerwaarde is van fietsnavigatie die geschikt zijn voor deze drie systemen.
Wat is een satellietsysteem?
GPS, Galileo en Glonass zijn alle drie satellietsystemen. Maar wat is nou eigenlijk een satellietsysteem? Een satellietsysteem bestaat uit meerdere satellieten in de ruimte die verschillende functies kunnen hebben. Zo zijn de satellietsystemen in dit artikel voor navigatie en geodesie (landmeetkunde). Bij landmeetkunde kan je bijvoorbeeld denken aan het bijhouden van aardkorstbewegingen, waardoor de schade van aardbevingen beter voorspeld kan worden. Omdat ze gebruikt kunnen worden voor navigatie worden ze ook wel satellietnavigatiesystemen genoemd. Met een juiste ontvanger (zoals in dit geval een fietscomputer) kan je berekenen waar je bent op de aarde. Dit kan door middel van tijdsignalen en positiesignalen die door de satellieten worden uitgezonden.
Verschillende satellietsystemen voor navigatie
Er zijn verschillende satellietsystemen voor navigatie. Hieronder vind je de uitleg van de volgende drie satellietsystemen: GPS, Galileo en Glonass. Naast deze drie systemen heb je ook nog BeiDou een Chinees satellietsysteem (met een globale dekking), NAVIC en QZSS (beiden met een regionale dekking).
GPS
Het meest bekende satellietsysteem voor navigatie is GPS. GPS is de afkorting van Global Positioning System. GPS is operationeel sinds het jaar 1993 en werd ontwikkeld door het Amerikaanse leger. Satellieten van GPS kunnen tot op enkele meters (3-5 meter) nauwkeurig een locatie bepalen. Dit satellietnavigatiesysteem bestaat uit 32 satellieten.
Galileo
Sinds 2016 lopen er praktijktests met Galileo en er wordt verwacht dat het systeem in 2020 volledig operationeel is en gebruikt kan worden door iedereen. In 2021 zouden er 30 satellieten moeten zijn. Dit satellietsysteem is het eigen systeem van Europa. Hierdoor hoefde Europa niet meer afhankelijk te zijn van het Amerikaanse Global Positioning System en hebben ze hun eigen satellietnavigatiesysteem. Omdat Galileo later tot stand is gekomen kon er gebruik gemaakt worden van de ontwikkelingen van GPS. Hierdoor is Galileo soms nog preciezer dan GPS. Satellieten van Galileo kunnen tot op 20 centimeter nauwkeurig een locatie bepalen.
Glonass
Vanaf 1995 zijn alle satellieten van Glonass operationeel voor navigatie met een globale dekking. Glonass is een Russisch Satellietnavigatiesysteem. De afkorting van Glonass is GLObal’naya NAvigatsionnaya Sputnikovaya Sistema, ook wordt dit satelliet gebaseerd navigatiesysteem wel Global Navigation Satellite System genoemd. Dit systeem bestaat uit 24 satellieten, 21 operationele satellieten en 3 reserve satellieten.
Satellietnavigatiesystemen en fietscomputers
Wanneer je een fietscomputer met navigatie aanschaft kan hij geschikt zijn voor één of meerdere navigatiesystemen. Het heeft altijd de voorkeur dat een fietscomputer geschikt is voor meerdere satellietnavigatiesystemen. Hierdoor weet je namelijk dat jouw locatie zo precies mogelijk weergegeven kan worden. De Garmin fietscomputers zijn allemaal geschikt voor zowel GPS, Glonass als Galileo. Hierdoor weet je ook in een bos met een dicht bladerdak precies waar je bent. De Wahoo Elemnt fietscomputers zijn geschikt voor GPS, Glonass, BeiDou, Galileo én QZSS.