Het orgaan van Bidder is een orgaan dat voorkomt bij verschillende soorten padden (die vallen onder de groep van échte padden). Dit orgaan heeft een verminderde functionaliteit vergeleken met dat bij nauwe verwanten en voorouders. Zowel bij mannelijke als bij vrouwelijke dieren is dit orgaan aanwezig, waarbij het orgaan het sterkst ontwikkeld is bij niet-geslachtsrijpe dieren. Het orgaan is vernoemd naar de bioloog Friedrich Bidder, die het orgaan voor het eerst heeft beschreven.
Bekijk in deze blog meer over de verschillen tussen kikkers en padden.
Geslachtsverandering van de pad
Wanneer bij mannetjes de testikels worden verwijderd kan het orgaan opzwellen. Er worden dan eicellen geproduceerd die levensvatbaar zijn. Ook wordt er een gedegenereerde eileider ontwikkeld zoals bij vrouwtjesdieren. Zo kan de pad van geslacht veranderen. Ook andere dieren zoals enkele vissen en weekdieren kunnen van geslacht veranderen. Zij hebben echter niet het orgaan van Bidder.
Of dit verwijderen van de testikels ook in de natuur gebeurd is onbekend. Het is namelijk ontdekt in laboratoria.
Wist je dat: In Nederland vallen de gewone pad en de rugstreeppad onder de échte padden die het orgaan van Bidder hebben.
Rugstreeppad
Gewone pad
Wat is de functie van het Orgaan van Bidder?
Wat de functie is in de natuur van dit bijzondere orgaan is niet precies bekend. In het orgaan zijn giftige verbindingen én stoffen die een ernstige allergische reactie kunnen veroorzaken gevonden. Hierdoor wordt er gedacht dat het orgaan een rol speelt in de verdediging van de padden.