HOKA x COTOPAXI Torrent 2 review: Lichtgewicht trail schoen testen

HOKA x COTOPAXI Torrent 2 review

Al een tijdje wilde ik – als Hoka liefhebber – graag een paar Hoka trail schoenen aanschaffen. Mijn keuze is gevallen op de Hoka x Cotopaxi Torrent 2, een echte trailrunning schoen. Ik heb gekozen voor deze speciale Cotopaxi editie omdat ik de asymmetrische kleurencombinatie echt te gek vond. De Torrent 2 vind je in een dames, heren en unisex model in verschillende kleurstellingen.

Hoka trailrunning en (ATR) Al Terrain Running schoenen

Hoka heeft op dit moment twee trailrunning schoenen en twee ATR (All Terrain Running schoenen) in het assortiment. Speedgoat en Torrent zijn de modellen die geschikt zijn voor trailrunning. Stinson en Challenger zijn de ATR modellen die je op zowel onverhard terrein als verharde wegen kan dragen. Aan de nummers achter de schoen kan je zien welke “editie” het is. Bekijk ook onze blog met alle Hoka trail schoenen.

HOKA x COTOPAXI Torrent 2 review

Hieronder vind je mijn uitgebreide HOKA x COTOPAXI Torrent 2 review. Ik neem je mee in mijn keuze voor dit specifieke model en mijn ervaringen tijdens de eerste trainingsrondjes met deze Hoka trail schoenen. 

Hoka Torrent 2 of Speedgoat 4

Omdat ik graag een echte trailrunning schoen wilde had ik bij Hoka de keuze uit twee verschillende modellen, namelijk de Torrent 2 en de Speedgoat 4. Ik heb deze modellen vergeleken en besloot te kiezen voor de Torrent 2 in plaats van de Speedgoat 4. Deze keuze heb ik gemaakt omdat de Torrent 2 een iets snellere en responsievere schoen is. Omdat ik veel loop over een verende bosgrond is het niet erg als de demping iets minder is. Ook lijkt deze schoen mij erg prettig voor het lopen over smalle bospaadjes waar je soms moet springen of snel moet uitwijken voor boomstronkjes. De Torrent 2 staat bekend om zijn wendbaarheid, ideaal dus voor deze paadjes! Normaal gesproken loop ik het liefst op een meer comfortabele schoen met meer demping zoals de Speedgoat 4. Maar voor de omgeving waar ik loop lijkt de Torrent 2 mij zeer geschikt!

Maat HOKA x COTOPAXI Torrent 2

Dit wordt alweer mijn 5e Hoka schoen. Waar ik bij de Clifton 6 en de Clifton 7 mijn eigen maat droeg merkte ik dat ik bij de Mach 4 eigenlijk een half maatje groter had moeten hebben. Om te voorkomen dat mijn tenen tegen de voor- en bovenzijde van de schoen zouden stoten heb ik ervoor gekozen om de Torrent 2 te bestellen in een iets grotere maat dan mijn eigen maat. Normaal gesproken draag ik maat 38 en ik heb nu maat 38 2/3 besteld. Er past nu ongeveer een duim tussen mijn grote teen en de voorkant van de schoen. Ik heb dus ongeveer 1 cm ruimte voorin de schoen, misschien zelfs iets meer. Dit is prima omdat mijn hardloopsokken ook vaak iets dikker zijn.

HOKA x COTOPAXI Torrent 2 review

Eerste indruk: Opvallende asymmetrische kleuren

Bij het uitpakken werd ik al verliefd op de schoenen. Stiekem vind ik het ook altijd wel fijn als de schoenen niet alleen lekker zitten maar er ook goed uitzien. Dat is bij de Hoka x Cotopaxi Torrent 2 zeker het geval! Opvallende is de asymmetrische kleurencombinatie. Deze kleurencombinatie is een knipoog naar de beroemde Del Dia lijn van het outdoorlabel Cotopaxi. De ene schoen heeft een oranje binnenvoering en de andere een roze. De ene zool is oranje met geel en de andere zool blauw met oranje. Zelfs de onderkant van de schoenen hebben allebei een andere kleur. Ook de streepjes op de buitenzijde zijn verschillend. Aan de ene kant limegroen met roze en de andere kant limegroen met oranje.

Veters: Verschillende kleuren en lengte

Je krijgt bij de schoenen twee paar veters. Zo krijg je een paar roze veters én een paar knalgele veters. De veters zijn vrij lang. Wat ik mis in de schoen is iets van een “flapje” waar je de veters in of onder kan stoppen. Dit zou ik fijn vinden omdat je dan niet ergens aan kan blijven haken tijdens een trailrun of een obstacle run. Ik heb nu een paar (roze) elastische XTENEX veters gekocht. Met deze veters trek je de schoenen makkelijk aan en uit zonder ze los te hoeven halen. Ook kan je er niet aan blijven haken.

Het bovenwerk van de Torrent 2

Vergeleken met bijvoorbeeld de Clifton 7 heeft het bovenwerk van de Torrent 2 veel minder “ventilatiegaten”. Het voordeel hiervan is dat er minder vuil en stof in de schoen kan komen. Een nadeel kan zijn dat de schoen minder goed ademt en dat je voeten warmer worden tijdens het hardlopen. Dit is vooral nadelig op warme dagen. Het groene bovenwerk is gemaakt van UNIGI repreve garens, garens gemaakt van gerecycled plastic.

HOKA x COTOPAXI Torrent 2 review

Grip tijdens het hardlopen

De groeven zijn ten opzichte van het eerste Torrent model veranderd. Zo hebben ze een vernieuwde uitlijning in strategische geplaatste richtingen. Door deze uitlijning heb je meer grip tijdens het hardlopen op onverharde paden. Ook de stroeve rubberen buitenzool zorgt voor extra grip. Uiteraard kon ik niet wachten om dit even uit te testen op de meest blubberige paadjes die ik kon vinden in het bos… 😉 Het doet altijd een beetje pijn wanneer je mooie nieuwe schoenen vies worden maar voor mij is dit “buitenspelen” één van de mooiste dingen aan sporten in de natuur.

HOKA x COTOPAXI Torrent 2 review


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!
Share to...