Wie op zoek gaat naar een hondenfietskar krijgt te maken met enorm veel merken en soorten. Zo kun je de ene fietskar voor de hond goed ombouwen tot wandelbuggy (handig voor oude en/of zieke honden) en een andere fietskar goed gebruiken voor grote honden. In dit artikel lees je onze aanbevelingen van de beste hondenkar en waar je op moet letten als je er één gaat kopen. Wij gebruiken zelf ook al jaren een fietskar voor onze hond (herderkruising), dus we hebben de nodige ervaring als het gaat om zoeken naar de juiste fietskar. Ook gaan we dieper in op de hondenkarren voor elektrische fietsen (en juist het ontbreken ervan).
Inhoudsopgave
Wat is een hondenfietskar?
Een hondenfietskar wordt ook wel een hondenkar of fietsaanhanger voor honden genoemd. Het is een kar met twee wielen waar je een hond (of honden) in kan vervoeren achter de fiets. De fietskar wordt gekoppeld aan een fiets. Sommige modellen kunnen ook omgebouwd worden tot wandelbuggy. Fietskarren voor honden worden gebruikt voor mensen die graag langere fietstochten maken met de hond. De tocht is dan te lang voor de hond om naast de fiets te rennen. Een fietskar biedt dan uitkomst. De fietskar zie je ook vaak voor oudere honden, die niet zo ver meer kunnen lopen, maar op deze manier toch de wereld kunnen blijven ontdekken! Bekende merken zijn Croozer, Doggy Ride, Doggy Deluxe en Trixie. Elk model heeft weer eigen voor- en nadelen. Wie een hondenfietskar kopen wil, moet goed letten op het maximale gewicht, kwaliteit en de manieren van opbergen.
De verschillende merken
Er zijn verschillende merken van hondenfietskarren. Enkele voorbeelden:
- Keddoc
- Duvo
- Trixie
- Flamingo
- Topmast
- DoggyRide
- Croozer
- M-Wave
- Innopet
- Wordpet
Tip: Koop een reserve koppelstuk. Deze kun je dan op een twee fiets zetten, zodat niet altijd dezelfde persoon met de hondenfietskar hoeft te rijden, of je kan het koppelstuk als reserve bewaren. Eigenlijk is het altijd handig om een extra koppelstuk thuis te hebben. Heb je er één nodig, kun je deze niet zomaar bij de winkel kopen, maar moet je deze vaak nabestellen.
Onze top 3: favoriete fietskarren hond op een rij
Wij hebben in de afgelopen 12 jaar meerdere fietskarren uitgetest. Dit hebben we gedaan voor onze eigen honden (Eddie en Pancho), maar ook voor de honden die wij in gastgezin hebben gehad (voor twee stichtingen). De hele kleine honden ging wel eens mee in een hondenmand voorop. Daar hebben wij dit model (⬅️link naar webwinkel Bol) voor in huis gehaald. Voor ons twee grotere honden hebben we een fietskar gekocht die nu niet meer leverbaar is. Een alternatief is de Karlie hondenfietskar (⬅️link naar webwinkel Bol). Deze is zelfs iets groter, maar omdat we deze niet zelf hebben uitgetest, hebben we deze niet opgenomen in de onderstaande top 3 :).
🏆 Kleine honden: Fietskar runner 1 rood
De Fietskar runner 1 rood is een uitstekende keuze voor mensen met kleine honden. Deze fietskar biedt een goede prijs/kwaliteit verhouding en is speciaal ontworpen voor honden tot 25kg. Het is een betrouwbare en comfortabele optie waarmee je je kleine viervoeter veilig kunt vervoeren. Wil je meer informatie over deze fietskar, dan kun je gemakkelijk online zoeken naar gedetailleerde reviews en specificaties.
🏅Grotere honden: DoggyRide Novel
Voor wie langere tochten wil maken met een grotere hond, is de DoggyRide Novel een geweldige keuze. Deze fietskar staat bekend om zijn beste kwaliteit en is perfect voor langere afstanden. Hij is geschikt voor grotere honden en biedt veel comfort en veiligheid tijdens de rit. Als je vaak en lang met je hond op pad gaat, is deze fietskar zeker het overwegen waard. Meer informatie is te vinden bij gespecialiseerde dierenwinkels en online platforms.
💰Budgetkeuze: Trixie Hondenfietskar
Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke optie, dan is de Trixie Hondenfietskar een uitstekende keuze. Deze fietskar biedt een vriendelijke prijs en is geschikt voor kleine tot middelgrote honden. Hij is eenvoudig te koppelen aan je fiets, wat het gebruiksgemak vergroot. Ondanks de lage prijs, hoef je niet in te leveren op kwaliteit en comfort voor je hond.
Leuk om te weten: Wij hebben zelf een fietskar gekocht voor onze hond, Eddie, een herder kruising met een schofthoogte van 67cm. Van neus tot staart meet hij 100cm. Eddie weegt net iets meer dan 30 kilo. Onze fietskar heeft een afmeting van het gedeelte waar de hond in zit van 88 x 61 x 62 cm. Dit is eventueel handig ter referentie 😊.
Waar moet je op letten als je een fiets kar voor een hond koopt?
Een hondenfietskar koop je voor de hond. Het eerste waar je op let is natuurlijk of de fietskar wel geschikt is voor jouw hond. Twijfel je? Ga dan langs een winkel (er zijn enkele grote outdoorwinkels die deze karren aanbieden) en neem de hond mee! Hieronder lees je waar je allemaal op moet letten en waarom:
Tip: Ga je op fietsvakantie met de hondenkar? Dan is het handig om een extra set binnenbanden mee te nemen voor de fietskar. Deze kan je natuurlijk ook gewoon lekrijden! Plakken heeft dan vaak de voorkeur, maar zal niet altijd even goed werken.
- Maximale gewicht: Bij elke hondenkar staat netjes wat het maximale gewicht is dat de kar aankan. Het is dan ook zeker niet aan te raden om hier overheen te gaan of zelfs in de buurt te zitten. Weegt de hond bijvoorbeeld 24 kg, dan koop je geen fietskar met een maximaal vermogen van 25kg. Neem dan een maatje groter.
- Afmeting: Kleinere honden hebben doorgaans zeeën van ruimte in een fietskar. Middelgrote en grote honden vaak wat minder. Voor grotere honden moet je extra letten op de afmeting. De Doggy ride fietskar en de Doggy Deluxe hebben een afmeting (zitgedeelte) van respectievelijk 80x56x65 cm en 88 x 61 x 62 cm. Dit is prima voor een grotere volwassen hond, zoals een herder.
- Manier van instappen: Bij de meeste hondenfietskarren kan de hond voor en achter instappen. Let goed op de grootte van de instapgaten. Vaak is het gedeelte wat aan de fietskant zit groter en het instapgedeelte aan de achterkant kleiner. Grote honden kunnen dan niet aan de achterkant instappen, maar moeten dit aan de fietskant doen. Dit kan soms wat onhandig zijn.
- Opbergmogelijkheden: Het instappunt aan de achterkant is vaak wat minder groot, omdat hier vaak een opberg vak zit. Hier stoppen wij vaak de hondenriem, wat snoepjes en eventueel een hondenkam (als we de hond onderweg even goed willen uitkammen 😊). Er zijn modellen zonder opbergvakken en modellen met. Bepaal goed wat je wil.
- Om te bouwen tot buggy of jogger: Koop je de fietskar voor een oude of zieke hond, dan kan het handig zijn om een fietskar te kopen die je om kan bouwen tot hondenbuggy of waarmee je ook kan hardlopen (dit wordt een jogger genoemd).
- Manier van bevestigen: Is de koppeling geschikt voor jouw fiets?
- Elektrische fiets: Voor een elektrische fiets gelden weer hele andere regels als het gaat om hondenfietskarren. Hoewel veel websites vermelden dat diverse merken goed geschikt zijn voor elektrische fietsen, is dat vaak niet het geval. Er is nog geen goede fietskar voor elektrische fietsen op de markt. Werken met externe koppelingen en andere manieren van bevestigen raden we niet aan.
Geen echte hondenfietskar voor elke elektrische fiets te koop
Heb je een elektrische fiets en wil je een hondenfietskar koppelen? Ga dan altijd langs de fietsenmaker. Zij kunnen je het beste informeren over welk type koppeling of fietskar wellicht voor jouw type fiets goed werkt. Ook zijn zij goed op de hoogte van de laatste trends en kunnen ze je van passend advies voorzien. Er zijn namelijk online nog geen écht goede koppelingen en hondenfietskarren speciaal voor elektrische fietsen beschikbaar, ook al beweren sommige websites van wel. Trap er niet in! 😊
Dit betekent echter niet dat er geen hondenfietskar of andere aanhanger mogelijk is bij een elektrische fiets. Het betekent wel dat je het beste kan laten adviseren door een fietsenmaker over de beste opties voor jou!
Handig om te weten: Er bestaan koppelingen voor hondenkarren die onder het zadel worden bevestigd. In eerste instantie lijkt dit ideaal voor mensen met een elektrische fiets, omdat je dan niet hoeft te rommelen met de achternaaf. Een bevestiging onder het zadel zorgt er doorgaans wel voor dat de fietskar een stuk instabieler is dan een aansluiting aan de achternaaf. Iets om mee te nemen in je oordeel.
Veelgestelde vragen
Een aantal vragen en antwoorden op een rij.
Kun je een hondenfietskar ook achter een elektrische fiets gebruiken?
Ja, dit is mogelijk, maar er zijn niet veel écht geschikte modellen.
Zijn goedkope fietskarren slecht?
Nee. Een goedkope fietskar voor een hond is niet per se slecht. Deze karren zijn soms prima geschikt voor jouw doel, bijvoorbeeld af en toe een kort stukje de hond vervoeren binnen een paar km. Deze fietskarren zijn minder geschikt om langere fietsvakanties mee te doen.