Indoor boulderen in Nederland: 32 locaties

Indoor boulderen in Nederland

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Indoor boulderen in Nederland? In Nederland zijn er verschillende locaties waar je kan klimmen en boulderen. Vooral boulderen wordt de laatste jaren steeds populairder. In een boulderhal kan je ook zonder ervaring meteen beginnen met klimmen. Vind je het leuk en wil je beter leren klimmen? Dan kan je ook lessen volgen. Daarna kan je ook buiten gaan boulderen, bijvoorbeeld in Fontainebleau in Frankrijk. In deze blog lees je meer over indoor boulderen in Nederland. Van informatie over de boulderhal, tips voor boulderen en kledingtips voor tijdens het klimmen.

Wat is boulderen?

Boulderen is het klimmen van een korte route op een echte of kunstmatige rots die dicht bij de grond ligt. Tijdens het boulderen in de buitenlucht maak je geen gebruik van touwen of andere zekeringen. Bij het klimmen in een boulderhal zijn er valmatten geplaatst onder de “rotsen”. Bij het indoor boulderen kan je verschillende routes volgen. Deze routes hebben een eigen “naam” en kleur. In een boulderhal vind je hier de uitleg van. Als beginner kan je beginnen met de makkelijkste route en daarna een steeds moeilijkere route pakken. Je kan ook meedoen aan verschillende boulderwedstrijden.

Indoor boulderen in Nederland

Indoor boulderen in Nederland kan op verschillende plekken. Er zijn in Nederland namelijk verschillende boulderhallen. Hieronder vind je een lijst met de verschillende boulderhallen. Zelf ben ik een aantal keer in Boulderhal Kunstof in Leiden geweest. Hier hangt een fijne en gezellige sfeer. Ook zijn de meer ervaren klimmers erg behulpzaam, wij hebben meerdere handige tips gekregen waardoor het klimmen een stuk beter ging!

Naam BoulderhalPlaats
Be BoulderAmsterdam
Beest BouldersDen Haag
Beta BouldersAmsterdam
Bolder NeolietRotterdam
Bossche BouldersDen Bosch
Bouldercentrum Delfts BleauDelft
Bouldergym BAZZaandam
Boulderhal Block013Tilburg
Boulderhal BruutBreda
Boulderhal de CampusDen Haag
Boulderhal de FabriekHaarlem
Boulderhal EnergiehavenUtrecht
Boulderhal KunststofLeiden
Boulderhal RoestZwolle
Boulderhal Sendmast (opent 2021)Alkmaar
Boulderhal SterkUtrecht
Boulderhal WalhallaDen Haag
Boulderhal ZuidhavenUtrecht
Cube BouldergymEnschede
Graviton BouldergymSittard
Grip BoulderhalNijmegen
Gropo BouldergymGroningen
Het LabAmsterdam
Impact boulderhalAlmere
Kei BoulderhalAmersfoort
Monk AmsterdamAmsterdam
Monk ClubAmsterdam
Monk EindhovenEindhoven
Monk RotterdamRotterdam
Radium BouldersMaastricht
Revolt BoulderhalDelft
RijnBoulderArnhem

De eerste keer boulderen

Zelf heb ik ervaring met klimmen in een originele klimhal en in een boulderhal. Klimmen in de buitenlucht heb ik nog nooit gedaan. Het voordeel van boulderen voor de beginnende klimmer is dat je meteen kunt beginnen met klimmen en dat je niet eerst een verplichte instructie hoeft te volgen. In veel hallen is er ook een mogelijkheid om even te zitten en tussendoor iets te drinken en/of eten. Dit maakt dat indoor boulderen ook een leuke activiteit is om met vrienden te doen.

Routes bij het indoor boulderen

Wanneer je gaat indoor boulderen in Nederland kan je verschillende routes volgen. Er staat vaak een duidelijke uitleg over de routes. In het begin is het even onwennig maar al snel merk je dat je handiger wordt. Wanneer je even niet aan het klimmen bent kan je helpen met het zoeken naar de juiste route voor degene die aan het klimmen is. Zo blijf je eigenlijk de hele tijd “bezig”. Ook kan je om hulp vragen bij de meer ervaren klimmers.

Wat doe je aan tijdens het boulderen?

Tijdens het boulderen kies je voor kleding waar je je vrij in kan bewegen. Draag dus liever iets oudere kleding. Draag je sieraden zoals oorringen? Dan kan je die beter even uit doen om te voorkomen dat je daar achter blijft hangen. Wanneer je lang haar hebt is het slim om je haar met een elastiek vast te binden.

Indoor boulderen

Klimschoenen

Vaak kan je in de boulderhal speciale klimschoenen huren. Ook kan je eigen sportschoenen dragen met (het liefst) een rubberen zool. Deze sportschoenen moeten uiteraard wel schoon zijn. Het is belangrijk dat je in de schoenen die je draagt tijdens het klimmen (bijna) niet kan schuiven, het liefst zitten ze vrij strak. Hieronder vind je speciale klimschoenen die je kan dragen tijdens het boulderen.

Broek voor tijdens het boulderen

In de broek die je draagt tijdens het boulderen wil je je vrij kunnen bewegen. Geschikte broeken zijn bijvoorbeeld korte of lange leggings of joggingbroeken. Soms kan de broek schuren langs de wand. Daarom zijn er speciale broeken die gemaakt zijn van een iets steviger maar toch elastisch materiaal. Ook kan je ervoor kiezen om een wat oudere sportbroek te dragen.


Categorie: Sport & Actief

Puck

Puck is de medeoprichter van Outdoornow. Ze vindt niks lekkerder dan actief bezig zijn in de buitenlucht. Zo houdt ze van fietsen, wandelen met de honden en trailrunning. Ze gaat graag op avontuur om nieuwe routes te ontdekken met behulp van een navigatiesysteem.
Share to...