Indoor boulderen in Nederland

Indoor boulderen in Nederland

In Nederland zijn er verschillende locaties waar je kan klimmen en boulderen. Vooral boulderen wordt de laatste jaren steeds populairder. In een boulderhal kan je ook zonder ervaring meteen beginnen met klimmen. Vind je het leuk en wil je beter leren klimmen? Dan kan je ook lessen volgen. Daarna kan je ook buiten gaan boulderen, bijvoorbeeld in Fontainebleau in Frankrijk. In deze blog lees je meer over indoor boulderen in Nederland. Van informatie over de boulderhal, tips voor boulderen en kledingtips voor tijdens het klimmen.

Wat is boulderen?

Boulderen is het klimmen van een korte route op een echte of kunstmatige rots die dicht bij de grond ligt. Tijdens het boulderen in de buitenlucht maak je geen gebruik van touwen of andere zekeringen. Bij het klimmen in een boulderhal zijn er valmatten geplaatst onder de “rotsen”. Bij het indoor boulderen kan je verschillende routes volgen. Deze routes hebben een eigen “naam” en kleur. In een boulderhal vind je hier de uitleg van. Je kan als beginner beginnen met de makkelijkste route en daarna een steeds moeilijkere route pakken. Je kan ook meedoen aan verschillende boulderwedstrijden.

Indoor boulderen in Nederland

In december 2020 waren er 33 boulderhallen verspreid over heel Nederland. Wanneer je wilt indoor boulderen in Nederland kan dat dus makkelijk! Hieronder vind je een lijst met de verschillende boulderhallen.

Naam BoulderhalPlaats
Be BoulderAmsterdam
Beest BouldersDen Haag
Beta BouldersAmsterdam
Bolder NeolietRotterdam
Bossche BouldersDen Bosch
Bouldercentrum Delfts BleauDelft
Bouldergym BAZZaandam
Boulderhal Block013Tilburg
Boulderhal BruutBreda
Boulderhal de CampusDen Haag
Boulderhal de FabriekHaarlem
Boulderhal EnergiehavenUtrecht
Boulderhal KunststofLeiden
Boulderhal RoestZwolle
Boulderhal Sendmast (opent 2021)Alkmaar
Boulderhal SterkUtrecht
Boulderhal WalhallaDen Haag
Boulderhal ZuidhavenUtrecht
Cube BouldergymEnschede
Graviton BouldergymSittard
Grip BoulderhalNijmegen
Gropo BouldergymGroningen
Het LabAmsterdam
Impact boulderhalAlmere
Kei BoulderhalAmersfoort
Monk AmsterdamAmsterdam
Monk ClubAmsterdam
Monk EindhovenEindhoven
Monk RotterdamRotterdam
Nomad Boulders (geannuleerd)Amsterdam
Radium BouldersMaastricht
Revolt BoulderhalDelft
RijnBoulderArnhem

De eerste keer boulderen

Zelf hebben wij ervaring met klimmen in een originele klimhal en in een boulderhal. Wij kiezen er regelmatig voor om als beginnende klimmers met vrienden te gaan boulderen. Het voordeel van boulderen is dat je meteen kunt beginnen met klimmen en dat je niet eerst een verplichte instructie hoeft te volgen. Er staat vaak een duidelijke uitleg over de routes. Ook kan je natuurlijk vragen stellen aan de medewerkers. In veel hallen is er ook een mogelijkheid om even te zitten en tussendoor iets te drinken en/of eten. In het begin is het even onwennig maar al snel merk je dat je handiger wordt. Wanneer je even niet aan het klimmen bent kan je helpen met het zoeken naar de juiste route voor degene die aan het klimmen is. Zo blijf je eigenlijk de hele tijd “bezig”. Tijdens het klimmen zal je merken dat je erg geconcentreerd en gefocust bent op het klimmen. Je hebt dus weinig tijd om te piekeren en om aan andere dingen te denken. De volgende dag zal je spieren in je lichaam voelen waar je niet van wist dat je ze had. ?

Wat doe je aan tijdens het boulderen?

Tijdens het boulderen kies je voor kleding waar je je vrij in kan bewegen. Hierbij kan je denken aan zowel korte als lange leggings, harembroeken of joggingbroeken. Het is belangrijk om te weten dat de kleding soms schuurt tegen de wand en kapot kan gaan. Draag dus liever iets oudere kleding. Vaak kan je bij de boulderhal speciale klimschoenen huren. Ook kan je eigen sportschoenen dragen met (het liefst) een rubberen zool. Deze sportschoenen moeten uiteraard wel schoon zijn. Het is belangrijk dat je in de schoenen bijna niet kan schuiven, het liefst zitten ze vrij strak. Draag je sieraden zoals oorringen? Dan kan je die beter even uit doen om te voorkomen dat je daar achter blijft hangen. Wanneer je lang haar hebt is het slim om je haar met een elastiek vast te binden.

Banner onder

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie