Iron Viking: Obstacle run van 42 km: Is dit de zwaarste marathon ter wereld?

Iron Viking Obstacle run van 42 km

Ben jij gek op hardlopen en sporten in de buitenlucht en ben je niet bang om vies te worden? Wie weet is de Iron Viking obstacle run wel een hele mooie actieve uitdaging voor jou! Deze obstacle run over de marathonafstand wordt ook wel omschreven als de zwaarste marathon ter wereld. Je legt namelijk niet alleen een marathon af, onderweg moet je ook nog ééns 100 obstakels overwinnen! In deze blog lees je alles over de Iron Viking (inclusief mijn eigen ervaringen).

Over de Iron Viking obstacle run

De Iron Viking is een obstacle run van maar liefst 42 km en meer dan 100 obstakels die wordt georganiseerd door Strong Viking. Strong Viking organiseert jaarlijks meerdere obstacle run evenementen op verschillende plekken in het land. Vaak kan je kiezen uit meerdere afstanden, bijvoorbeeld 4, 7, 13, 19 of 42 km, ook zijn er speciale evenementen waarbij je met de hele familie kan deelnemen. Nieuw (in Nederland) is de Ultra Viking, een obstacle run van 60 km en meer dan 135 obstakels die je binnen 10 uur moet voltooien. De eerste twee edities vonden plaats in het buitenland, bij beide edities slaagden 42% van de deelnemers om de Ultra Viking te voltooien!

Voorbereidingen en trainingsschema Iron Viking

Hoe kan je je nou het beste voorbereiden op de Iron Viking? Dat is misschien wel de eerste vraag die mensen hebben na de inschrijving voor zo’n evenement. Allereerst is het natuurlijk enorm belangrijk dat je jouw lichaam laat wennen aan het lopen van langere afstanden. Daarnaast moet je ook genoeg kracht en handigheid hebben voor het overwinnen van de obstakels. En niet te vergeten: Oefenen met sportvoeding nemen tijdens de wedstrijd! Want de energie moet wel aangevuld worden wanneer je zo lang actief bent. Voor de voorbereidingen voor de Iron Viking kan je eventueel gebruik maken van een trainingsschema. Gebruik dan bijvoorbeeld een hardloopschema om op te bouwen naar de marathon.

Inschrijven voor een Strong Viking challenge

Ben jij enthousiast geworden en wil je je inschrijven voor de Iron Viking? Dan kan je dat doen via de Strong Viking website. De Strong Viking evenementen worden ook georganiseerd in Duitsland, België en Denemarken. Je kan je dus ook inschrijven voor de Iron Viking in één van deze landen. Vaak worden er in Nederland meerdere Iron Viking wedstrijden georganiseerd in een jaar bijvoorbeeld in (de buurt van) Amsterdam en in Nijmegen.

Mijn ervaringen met de Iron Viking

In 2014 deed ik mee aan de Iron Viking Hills editie. Hiervoor had ik al een keer meegedaan aan de 19 km tijdens een Strong Viking evenement (de water editie). Dat beviel zo goed dat ik voor deze grote sportieve uitdaging ging! Oorspronkelijk was het idee dat ik de Iron Viking samen met mijn vader zou doen. Helaas raakte hij geblesseerd en stond ik alleen aan de start. Wel was mijn vader mee om mij de hele dag aan te moedigen en om foto’s te maken. Al snel haakte ik aan bij een groepje waar ik de hele dag mee op ben getrokken. Dit was heel fijn! Wees vooral ook niet bang om alleen mee te doen aan een obstacle run! Je hebt al snel aanspraak en iedereen helpt je bij de obstakels!

Mijn voorbereidingen: Hardlooptrainingen en sportschool

Qua voorbereiding heb ik vooral veel hardgelopen. Ik heb hardlooptrainingen gedaan alsof ik aan het trainen was voor een marathon. Hierdoor kon ik al makkelijk lange afstanden lopen. De langste afstand die ik tijdens de training heb afgelegd is 32 km. Wanneer dit lukt, lukken de laatste 10 kilometers tijdens de wedstrijd ook. Je hoeft tijdens de trainingen dus niet persé 42 km af te leggen. Naast de hardlooptrainingen heb ik veel lessen gevolgd op de sportschool. Van HIIT trainingen tot body pump lessen. Hierdoor werd mijn lichaam sterker waar ik profijt van had tijdens de Iron Viking.

De Iron Viking Hills edition 2014: Mijn ervaringen

In de ochtend van de Iron Viking was ik best zenuwachtig. Vooral omdat ik in mijn eentje ging starten en me druk maakte over hoe het zou gaan bij de obstakels. Na de start had ik eigenlijk al snel aanspraak en bij de obstakels waren er genoeg deelnemers die mij konden helpen. Bij één van de eerste obstakels vroeg een groepje vrienden of ik met hun mee wilde lopen. Dit was wel erg fijn! Het hardlopen ging de hele dag heel erg goed. Wel merkte ik dat ik tijdens trainingen eigenlijk geen aandacht had besteed aan mijn voeding. Hierdoor kreeg ik na een tijdje wel een soort hongerklop en flauw gevoel. Het liefst had ik deze dag mijn eigen “voeding” en gelletjes meegenomen. Voor de obstakels had ik genoeg kracht door de lessen op de sportschool. Wil je de obstakels “sneller” nemen? Dan is het wel slim om gerichter te trainen. De Iron Viking voelde voor mij als een dag “buitenspelen” en moe en voldaan kwam ik ’s avonds thuis. Ik vind de sfeer tijdens zo’n challenge altijd enorm fijn. Iedereen helpt elkaar en het gaat er vooral om dat je geniet en jezelf uitdaagt.

Banner onder

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie