Er zijn een aantal verschillende soorten kikkers en padden in Nederland. Wil jij graag weten welke soorten er zijn en op welke plekken je deze soorten kan vinden? Dan vind je in deze blog precies wat je zoekt! Wist je dat er naast kikkers en de échte padden ook padachtige kikkers bestaan?
Inhoudsopgave
Overeenkomsten tussen kikkers en padden
Kikkers en padden lijken erg veel op elkaar, er zijn namelijk veel kenmerken die precies overeenkomen tussen deze twee dieren. Wanneer je vraagt of iemand een kikker of pad wil omschrijven dan wordt er vaak als eerste gezegd dat ze groen zijn en kwaken. Ook de bolle ogen en de zwemvliezen worden vaak als één van de eerste dingen genoemd. Deze kenmerken komen overeen (al komen kikkers en padden in verschillende kleuren voor). Toch zijn er ook verschillen tussen deze twee dieren waar je ze aan kunt herkennen.
Verschillen tussen kikkers en padden
Voordat je kan gaan zoeken welke soort kikker of pad je in de tuin hebt gevonden is het natuurlijk handig om te weten welk dier je precies hebt gevonden! Is het een kikker of een pad? Deze twee dieren lijken op elkaar, maar toch zijn er ook veel verschillen. Wanneer je weet wat deze verschillen zijn kan je deze twee dieren ook makkelijker uit elkaar houden. Er zijn eigenlijk vier belangrijke verschillen waaraan je kan herkennen of het een kikker of pad is. Het eerste kenmerk waar je op moet letten is de huid, het tweede kenmerk de poten, het derde kenmerk is hoe ze hun eieren leggen en als laatste kan je kijken naar de manier waarop hij beweegt.
Kikker | Pad | |
Huid | Glad & Nat | Droog & Bobbelig (als een augurk) |
Poten | Lang & Gespierd | Kort |
Bewegingen | Grote sprongen, snel zwemmen | Kleine hupjes/lopen |
Eieren leggen | In een groep | In lange rijen |
Lichaamsbouw | Slank | Lomp |
Echte padden in Nederland
Tegenwoordig worden alleen padden die een ontwikkeld orgaan van Bidder hebben als échte padden gezien. In Nederland leven twee soorten échte padden, namelijk de rugstreeppad en de gewone pad.
Het orgaan van Bidder: Een voortplantingsorgaan dat ervoor zorgt dat mannetjes eicellen kunnen aanmaken.
Gewone pad
Als je hoort over de paddentrek dan gaat het meestal om de gewone pad. De gewone pad kan je herkennen aan de kleur van het lichaam (grijsbruin, geelbruin of roodbruin) en de ogen (oranje met een horizontale pupil). In Nederland kan deze soort 11 cm lang worden. Je vind ze in waterrijke gebieden zoals in de buurt van sloten, poelen, meren en vennen. Ze kunnen in droge gebieden worden gevonden. Wanneer het tijd is voor de voortplanting trekken de gewone padden richting oppervlaktewater.
Rugstreeppad
De rugstreeppad kan je herkennen aan de rugstreep die geel gekleurd is. Hij heeft een echte paddenhuid, droog en wrattig. Verder is hij geelbruin of grijsbruin en heeft hij groenige vlekken en wratten die rood of roodbruin gekleurd zijn. De buik van de pad is licht van kleur met donkergekleurde kleine vlekken. De rugstreeppad kan een lengte hebben van 10 cm. Het geluid van deze pad verschilt van die van de gewone pad.
Interessant weetje over de rugstreeppad: Het geluid dat de rugstreeppad maakt is vaak zo luid dat je het kilometers verder weg nóg kan horen!
Een derde soort: De padachtige kikker
Andere soorten padden(zonder ontwikkeld orgaan van Bidder) worden nu gecategoriseerd als padachtige kikker. Padachtige kikkers in Nederland zijn de knoflookpad, vroedmeesterpad en de geelbuikvuurpad.
Knoflookpad
De knoflookpad kan je herkennen aan het gedrongen lichaam en de flink uitpuilende ogen. De ogen zijn oranje van kleur en de pupil is verticaal. Bij gevaar wordt er een knoflookgeur afgegeven door de pad, daar komt dan ook zijn naam vandaan. In Nederland vind je de knoflookpad in het oosten van het land op hogere stukken langs rivier- en beekdalen. De meeste padden vind je in Gelderland rond Overasselt.
Geelbuikvuurpad
In Nederland kan je de geelbuikvuurpad tegenkomen, deze pad behoort tot de vuurbuikpadden. De geelbuikvuurpad kan je altijd vinden in het water of in de omgeving van water. Eigenlijk is de geelbuikvuurpad in Nederland zeldzaam, je vind ze alleen in het meest zuidelijke stukje van Limburg. Je herkent deze pad aan de grijsbruin tot olijfkleurige rug en de zwarte buik vol met (knal-) gele vlekken. Meestal zijn deze padden zo’n 3,5 à 4,5 cm lang. De geelbuikvuurpad heeft de status ernstig bedreigd.
Vroedmeesterpad
De vroedmeesterpad is een kleine pad (hij kan tot 5,5 cm lang worden) met een gedrongen lichaam. Je vind deze pad in verschillende kleuren zoals grijs, bruin of olijfkleurig. De buik van de pad is vaak wat lichter. Hij heeft grote ogen met daarin een verticale pupil. Je vindt deze pad in Nederland in de Limburgse mergelgroeven. Ook is hij uitgezet op verschillende andere plekken, bijvoorbeeld in botanische tuinen in Utrecht, Amsterdam en Den Haag en rond Rheebruggen in Drenthe.
Leuk weetje over de vroedmeesterpad: De snoeren met eitjes worden door de mannetjes op de rug enkele weken meegenomen op het land. Aan deze vorm van broedzorg heeft de pad zijn naam te danken.
Iets minder bekend en niet vaak gespot
Naast deze bekende soorten zijn er ook nog andere amfibieën in Nederland die minder vaak worden besproken. Een voorbeeld hiervan is de Europese groene pad (Bufo viridis). Deze soort is zeldzaam en komt voornamelijk voor in het zuiden van Limburg. De Europese groene pad heeft een grijsgroene kleur met opvallende groene vlekken en een ruwe huid. Deze padden zijn nachtdieren en houden zich overdag schuil onder stenen of in holletjes. Ze zijn te herkennen aan hun luide, trillerige roep die ze voornamelijk tijdens de paarseizoenen laten horen. Het behoud van hun leefgebied is essentieel voor hun overleving, gezien hun kwetsbare status in Nederland.
Soorten kikkers in Nederland
Er zijn verschillende soorten kikkers te vinden in Nederland. Eén van de meest voorkomende kikkersoorten in ons land is de bruine kikker. Deze kikker vind je zowel in de polder als in bossen, duinen en op de heide. Je kan de bruine kikker tegenkomen in bruine kleuren die variëren van roodbruin tot groenbruin en grijsbruin. Naast de bruine kikker zijn er nog een aantal andere soorten die je tegen kan komen in het wild.
Bastaardkikker: Een kruising tussen groene kikkers
De Bastaardkikker is een kruising tussen twee verschillende groene kikkers. Namelijk tussen de poelkikker en de meerkikker. Deze bastaardkikker komt het meest voor in Nederland onder de groene kikkersoorten. Ook qua grootte valt hij tussen de meerkikker en de poelkikker met een lengte tussen de 9 en 11 cm.
Meerkikker: De grootste Nederlandse kikker
Ga je op zoek naar groene kikkers in het westen of in het noorden van Nederland? Dan is de kans groot dat je hier de meerkikker tegenkomt. Dit is de grootste kikker in Nederland, hij kan wel 10 tot 14 cm worden. Meestal is deze kikker donkergroen, olijfbruin of grijs van kleur. Op de rug zie je vaak drie groene strepen. Je vind deze kikker vaak in de buurt van het water.
Leuk weetje over de meerkikker: Vaak zijn de grotere meerkikkers vrouwtjes. De mannetjes blijven altijd iets kleiner dan de vrouwtjes. Een vrouwtje kan soms wel 18 cm lang worden!
Poelkikker: De kleinste groene kikker
In het oosten en zuiden van Nederland kom je eerder de poelkikker tegen dan de meerkikker. Waar de meerkikker de grootste groene kikker is, is de poelkikker de kleinste met een lengte van 7 tot 8 cm. De poelkikker is groen van kleur al kan je richting het noorden ook soorten tegenkomen met een bruine kleur en/of donkergekleurde vlekken. Wanneer je kijkt naar de buik van deze kikker is hij vaak wit.
Boomkikker
De boomkikker is een kikker met een opvallende felle groene kleur. Helaas zie je deze kikker (die ook kan klimmen) steeds minder vaak in Nederland. Dit komt doordat deze kikkers een kleiner leefgebied krijgen en omdat ze last hebben van verdroging. Wil je deze kikker spotten? Let dan op het bekende “kwaak” geluid en kijk in het zuiden en oosten van Nederland langs poelen, en op hogere plekken zoals in struiken(kruidenstruiken en bramenstruiken) en op takken. Wanneer ze volgroeid zijn kunnen ze maximaal 5 cm groot worden.
Heikikker
De heikikker is een kikker die lijkt op de bruine kikker. Deze kikker is echter een stuk zeldzamer. Zoals je aan de naam al kan afleiden vind je deze kikker voornamelijk rond vennetjes en poelen in heidegebieden. Ook kan je ze vinden in veengebieden en bosgebieden.
Een interessant weetje over de heikikker: Tussen februari en april (dit is de paartijd van de kikkers) krijgen de mannetjes een andere kleur. Deze kleur ligt tussen lichtblauw en felblauw.