Klimbossen in Nederland

Klimbossen in Nederland

De laatste jaren poppen er op veel plekken in Nederland klimbossen op. Deze klimbossen zijn ideaal voor een dagje uit met de familie! Maar wat houdt zo’n klimbos of klimpark eigenlijk in? En vanaf welke lengte of leeftijd mogen kinderen hier lekker klimmen en klauteren? Het antwoord op deze vragen en meer vind je in deze blog.

Klimbossen voor kinderen en volwassenen

Wil je met de hele familie naar een klimbos? Dan is het slim om van tevoren te kijken wat de regels zijn in het betreffende klimbos. Deze regels kunnen namelijk per klimbos verschillen. In een aantal bossen heb je speciale juniorroutes voor kinderen vanaf 6 à 7 jaar. Vaak wordt er naast de leeftijd ook nog gekeken naar de reikhoogte. Ook voor de reguliere routes in een klimbos worden er eisen gesteld aan de lengte of reikhoogte en aan de leeftijd. Bij jongere kinderen moet er bijvoorbeeld vaak een begeleider mee.

Hoe ziet een klimbos er eigenlijk uit?

Ben je nog nooit in een klimbos geweest? Dan vraag je je misschien af hoe zo’n klimpark er eigenlijk uit ziet. Meestal ben je tijdens het klimmen continu gezekerd en beweeg je je tussen de toppen van de bomen. Je kan bij veel parken verschillende routes afleggen. Bij sommige parken heb je naast de klimroute met onder andere houten ladders en netten ook de mogelijkheid voor een vrij val en/of bungeejumpen. Er zijn ook parken met een tokkelbaan. Tijdens het klimmen krijg je steeds nieuwe “obstakels” waar je overheen moet. Hierbij kan je denken aan evenwichtsbalken, wipe out ballen, glijbanen, een tonnenlift, skateboards, bandenwanden, touwbruggen en ga zo maar door. Bekijk ook het onderstaande filmpje van het langste klimbosparcours van Nederland (maar liefst 253 meter lang) in Garderen.

Verschillen tussen de klimbossen

Tussen de klimbossen zijn er verschillen en overeenkomsten. Bij de meeste klimbossen krijg je eerst een uitgebreide instructie zodat je daarna veilig kan gaan klimmen. Daarna kan je bij veel parken verschillende routes afleggen die verschillen in moeilijkheidsgraad. De hoeveelheid aan routes, de lengte van de routes en de tijd die je kan doorbrengen in een klimpark verschillen per park. Bij het ene park ben je na ruim een uur wel klaar met klimmen. Bij het andere park kan je zo 3,5 uur zoet zijn. Veel parken zijn in de herfst en winter deels gesloten.

Banner onder

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie