Wie regelmatig kookt in de buitenlucht op een brander of camping kooktoestel, weet hoe vervelend de wind kan zijn. Als er een klein beetje wind staat kun je vaak nog wel koken achter een boom of ander (natuurlijk) object. Toch is het dan soms nog steeds lastig om de vlam constant te laten branden. Dankzij de wind wordt de warmte minder effectief overgebracht naar de vlam. Een windscherm, ook wel kookwindscherm, kan hierbij zeker helpen. Deze windschermen zijn niet duur of zwaar. Ze zorgen er ook nog eens voor dat je brandstof bespaart. In deze kookwindscherm keuzehulp lees je alles wat je moet weten als je een kookwindschermpje wilt kopen die je om een brander neerzet.
Inhoudsopgave
Wat is een kookwindscherm?
Een kookwindscherm is een hulpmiddel dat gebruikt wordt bij het buitenkoken op een gasbrander. Een kookwindscherm is lichtgewicht, duurzaam en opvouwbaar. Het wordt vaak gemaakt van aluminium of een aluminiumlegering. Tijdens het buitenkoken op een gasbrander of ander kooktoestel wordt deze kookaccessoire om de brander heen gezet. Hiermee wordt voorkomen dat de vlam door de wind uit gaat of onregelmatig brand. Het voordeel is dat de hitte van de vlam op een efficiëntere manier wordt overgebracht. Zo bespaar je brandstof én is je eten sneller klaar.
Tip: Koop een kooktoestel met een thermische beveiliging. Zodra de vlam toch niet bestand is tegen de harde wind, slaat het gas ook uit. Gelukkig zit dit in de meeste kooktoestellen ingebouwd, maar lang niet in alle.
Onze persoonlijk favorieten:
Wij hebben goede ervaringen met de windschermen van Vango, beauctiff en Bo-camp. Dit zijn alledrie geschikte kookwindschermen voor koken met een klein/normaal formaat brander en kooktoestel. Niet voor grote BBQ’s en kooktoestellen waar je voor veel personen eten op bereid. Via de meer informatie-knop bekijk je het product.
🏆5-delig
Bo-Camp Vijfdelig
- 0 x 48 x 35cm
- 177 g
- Compact
🏅Prijs/kwaliteit
Vango Windshield
- 24 x2 x 9cm
- 240 g
- Ingebouwde haringen
💰10-delig
Beactiff 10-delig
- 86 x 86 x 24
- 270 g
- niet voor harde wind
Verschillende merken en soorten
Er zijn verschillende bekende, maar ook minder bekende merken, die deze schermpjes maken. Onderling zitten er soms wel verschillen, al zijn deze vaak subtiel. Je hebt campingkookschermen van bekende merken zoals Bo-camp, maar ook van de Action (niet altijd in assortiment) en merkloze schermen.
Erg handig hulpmiddel
De voordelen van een kookwindscherm op een rij:
- Duurzaam product
- Makkelijk op te bergen
- Licht in gewicht
- Vlam brand efficiënter
- Eten sneller klaar
- Bespaart brandstof
- Goedkoop hulpmiddel
Leuk om te lezen: In een test uitgevoerd door Tony Bushwalking (link) zie je goed terug dat een windscherm tijdens het koken écht veel efficiënter is. In zijn test was dit zelfs 5x zo efficiënt qua brandstof. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de omstandigheden waarin je kookt.
Waar let je op als je een windscherm gaat kopen voor kookdoeleinden buiten?
Een kookwindscherm is geen grote aankoop qua formaat of prijs. Toch zitten er een aantal subtiele verschillen tussen de verschillende producten die je op dit moment kan kopen bij diverse aanbieders. Let op de volgende zaken:
- Stevigheid: Let er goed op dat het model stevig is. Je wilt niet dat tijdens het koken het windschermpje de wind niet aankan. Veel modellen hebben daarom ook handige pennen aan de zijkant (soms kleine haringen, zoals bij dit model.) waarmee je het scherm vastzet. Dit is wel heel erg handig.
- Gewicht: Er zijn kookwindschermen die gemaakt zijn om grote campingkooktoestellen te beschermen tegen de wind. Deze zijn handig als je met de auto gaat kamperen. Ga je op fietsvakantie of reis je wat lichter op een andere manier? Dan wil je windscherm van een kilo meenemen. Je kiest dan een model van onder de 200gram.
- Opbergen: De echte grammenjager zal wellicht geen kookwindscherm koken. Dit hoeft ook zeker niet altijd. Je kan vaak ook jezelf ergens achter verschuilen om te koken in de wind (of naar een restaurant gaan 😉). Toch lukt het verschuilen niet altijd en je wilt soms gewoon lekker voor de tent koken. Je zoekt dan een model dat je makkelijk kan opvouwen en meenemen. Let dus goed op de afmetingen van het opgevouwen product.
- Formaat kooktoestel: De grootte van het windscherm is afhankelijk van het soort kooktoestel dat je hebt gekocht (nog geen gekocht? Lees dan de dingen die je moet weten voordat je er één gaat kopen). Je zoekt altijd een hoog genoeg windscherm om de vlam van jouw kooktoestel te beschermen.
Je kan het ook zelf maken!
Zelf een kookwindscherm maken? Dat kan! Er zijn meerdere instructies online te vinden. Let wel goed op dat je het op een veilige manier doet. Zo wil je niet dat de gasfles te warm wordt in de zelfgemaakte constructie of dat de vlam te dicht tegen het kookwindscherm komt. Wij raden aan om minder dan 20 euro te investeren in een kant-en-klare versie. Echter, als je écht licht aan het reizen bent, kun je ook aan de slag met de DIY-instructies. CampGear TV op YouTube heeft er een goede instructie van gemaakt. In het filmpje zie je goed dat ze rekening hebben gehouden met de waarschuwingen. Ze hebben er namelijk goede luchtgaten in gemaakt!
Veelgestelde vragen en antwoorden
Een aantal vragen en antwoorden over kookgschermen. Heb je zelf een vraag? Stel deze gerust in de comments onder het bericht!
Is een kookwindscherm op de camping nodig?
Echt 100% nodig is het niet, maar het is wel enorm handig. Ook bespaar je er brandstof mee en is je eten sneller klaar. Het is tevens frustrerend als tijdens het koken de vlam constant uitgaat. Een goedkoop kookwindscherm kan het verhelpen.
Welk model raden jullie aan?
Wij zijn zelf fan van dit model van Bo-camp, maar zoals je in het artikel kan zien zijn er enorm veel aanbieders van deze kookschermen. De merkloze versies zijn ook zeker niet slecht. Let vooral op de maat die je nodig hebt en het gewicht!