Landschapsfotografie is wellicht een van de meest populaire vormen van fotografie. Iedereen heeft wel eens een foto van een landschap gemaakt. Bekende voorbeelden zijn een foto van de zonsondergang (of voor de vroege vogels: zonsopgang), de duinen, het strand of een vakantiekiekje in de bergen. Waar de ene persoon met een telefoon een prachtige landschapsfoto maakt, gebruikt de andere een camera, zoals een compactcamera of systeemcamera met verwisselbare lens, om een foto te maken van een landschap. Bij deze vorm van fotografie wordt er ook veelvuldig gebruikgemaakt van filters, zoals een CPL-, ND- en verloopfilter. Fotograferen gebruiken vaak een compositieregel, zoals de regel van derden, de gulden snede, negatieve ruimte en leidende lijnen. Landschapsfotografie is een enorm interessante en diverse vorm van fotografie.
Inhoudsopgave
Wat is landschapsfotografie?
Bij landschapsfotografie draait het – drie keer raden.. – volledig om het landschap. Mensen en dieren zijn zelden een onderdeel van een echte landschapsfoto. Als zij een onderdeel zijn, is het slechts een heel beperkt onderdeel van de foto. In het Engels wordt deze vorm van fotografie ook wel landscape photography genoemd. Veel mensen gaan speciaal naar bepaalde gebieden toe om er landschapsfoto’s te maken. Denk bijvoorbeeld aan het fotogenieke Schotland, Milford Sound in Nieuw-Zeeland en het prachtige landschap in IJsland. Er worden diverse lenzen en camera’s gebruikt voor deze vorm van fotografie. Populair is de groothoeklens, waarmee je een brede kijkhoek hebt. Echter kun je met een telelens ook prima composities maken voor een landschapsfoto. Drones zijn ook populair om het landschap van een hoger kijkpunt in kaart te brengen.
Denkfout: veel mensen denken dat landscapsfotografie altijd horizontaal genomen moet worden. Dit is niet het geval. Een landschapsfoto kan zowel horizontaal of verticaal geschoten of uitgesneden worden!
Voorbeelden
Hieronder zie je enkele voorbeelden van landschapsfotografie. Ik heb geprobeerd een zo breed mogelijke selectie te maken, zodat je een goed beeld krijgt van wat je allemaal voor foto’s kan maken als landschapsfotograaf.
Soorten filters die je kan gebruiken bij landschapsfotografie
Landschapsfotografie en filters gaan hand in hand. Wie wel eens heeft geprobeerd met een camera foto’s te maken van een landschap, heeft wellicht gemerkt dat je niet altijd op de foto krijgt wat je wilt. De ene keer is de voorgrond overbelicht, een andere keer is juist de lucht helemaal uitgevreten. Soms wil je een foto maken met een langere sluitertijd. Dit kan overdag vaak niet zonder een filter. De meeste landschapsfotografen maken daarom gebruik van filters. Een paar voorbeelden op een rij:
ND-filter
Dit is de afkorting voor Neutral-density filter. Een filter die er voor zorgt dat het licht wordt tegengehouden. Je kan het zien als een soort zonnebril voor de camera of drone. Je kan deze kopen in diverse stops, bijvoorbeeld ND4, ND8 of zelfs ND1000 (10 stops). Een stop staat voor het verdubbelen of halveren van de hoeveelheid licht die naar binnen komt. In het geval van de ND-filter maak je het geheel donkerder. Dit wordt ook wel een grijsfilter genoemd.
CPL filter (polarisatiefilter)
De afkorting CPL staat voor circular polarizer/linear. Hiermee verminder je de schittering van reflecterende oppervlakken. Handig als je bijvoorbeeld bij water een foto wilt maken, maar er veel reflectie is. In een duingebied zal je hier doorgaans wat minder aan hebben.
Verloopfilter
Een verloopfilter of grijsverloopfilter is aan de ene kant donker met een verloop naar de andere kant waar het lichter is. De optische dichtheid verloopt. Dit gebruik je bijvoorbeeld als de lucht erg licht is, maar de voorgrond juist goed. Je schuift of draait de verloopfilter aan de voorkant van het objectief met de donkere kant boven. Zo maak je een fantastische landschapsfoto waar alles juist is belicht. Deze filters worden ook wel GND-filters genoemd en kun je kopen met een zacht en hard verloop. De filters zijn ook beschikbaar als kleurfilter.
Bracketing: Een veelgebruikte techniek bij landschapsfotografie is Bracketing. Je maakt dan meerdere foto’s met steeds een andere belichting en/of instelling. In de nabewerking combineer je deze foto’s tot één foto. Op deze manier kun je er voor zorgen dat in een landschap zowel de voorgrond als achtergrond goed belicht is.
Bekende regels waar je mee te maken krijgt bij landschapsfotografie
Wil je jouw landschapsfotografie naar grote hoogte brengen? Houdt dan rekening met een aantal compositieregels. De bekendste regel is de regel van derden, waarin je het landschap opdeelt in drie delen. Je plaatst de horizon dan nooit precies in het midden, maar op de bovenste of onderste lijn. Daarnaast zijn er nog veel meer compositieregels, die wij in een ander artikel uitgebreid toelichten.