Magnesiumpoeder voor het klimmen

magnesiumpoeder

Wanneer je wel eens een klimhal of boulderhal geweest bent heb je vast gezien dat veel klimmers gebruik maken van magnesiumpoeder of magnesium in een andere vorm. En inderdaad dit is dezelfde magnesium die ook wordt gebruikt bij andere sporten zoals turnen, krachttraining en crossfit. De functie van magnesium is het verkrijgen van extra grip op de klimgrepen. Magnesiumpoeder wordt tijdens het klimmen bewaard in een pofzak.

Wat is de functie van magnesiumpoeder voor klimmers?

Magnesiumpoeder en magnesium in andere vormen worden door klimmers voornamelijk gebruikt om meer grip te hebben tijdens het klimmen. Je kan je misschien voorstellen dat wanneer het warm is in de hal of wanneer je van het intensieve klimmen vochtige handen krijgt, dat je dan ook je grip sneller verliest en dat je handen wegglijden. Het magnesiumpoeder zorgt er weer voor dat je handen stroever zijn en dat je tijdens het klimmen meer grip hebt.

Verschillende vormen van magnesium

Magnesium (ook wel kalkpoeder of chalk genoemd) voor het klimmen is verkrijgbaar in verschillende vormen. Naast magnesium poeder (ook wel kalkpoeder of pof genoemd) heb je ook een magnesium blok, een magnesium bol of vloeibaar magnesium. De meeste vormen kan je bewaren in een magnesiumzakje of chalk bag, beter bekend onder de naam pofzak. Iedere soort heeft zo zijn eigen kenmerken. Zo kan je zelf de soort kiezen waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Magnesiumpoeder kopen

Magnesium poeder is (door klimmers) de meest gebruikte vorm van magnesium. Je bewaart de magnesiumpoeder in speciale pofzakken. Er zijn verschillende soorten pofzakken. Voor lange routes wordt er vaak een kleinere pofzak gebruikt. Tijdens het boulderen wordt er vaak gebruik gemaakt van grotere zakken met een ruime opening. Deze zakken blijven op de grond staan en neem je niet mee tijdens het klimmen van de route

Magnesiumblok kopen

Bij turnen of gymnastiek wordt vaak gebruik gemaakt van magnesiumblokken. Je knijpt de blokken met de hand fijn. Het voordeel van blokken ten opzichte van poeder is dat je minder last hebt van los stof. Dit is over het algemeen de goedkoopste magnesiumvariant.

Vloeibaar magnesium kopen

Vloeibaar magnesium is misschien wel de minst “vervuilende” soort magnesium. Het vloeibare spul heeft een dikkere structuur. Wanneer je dit spul uitwrijft over je handen verdampt het vocht en blijft er een dun laagje magnesium achter op je hand. Je kan je misschien wel voorstellen dat dit niet de meest ideale soort magnesium is om te gebruiken tijdens een lange klim. Het aanbrengen gaat dan het handigst wanneer je de poedervorm gebruikt.

Magnesiumbal kopen

Zoek je magnesium die je makkelijk aan kan brengen op je handen en die minder stuift dan los poeder? Dan kan je misschien gaan voor de magnesiumbal. Dit is een stoffen bal gevuld met losse magnesium. Door het stoffen omhulsel stuift het magnesium veel minder snel, ook gaat een magnesiumbal veel langer mee dan poeder. Dit komt omdat er weinig verloren gaat.

Veelgestelde vragen over het gebruik van magnesium voor klimmers

Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over magnesium voor klimmers. Termen zoals tickmarks worden uitgelegd, ook vind je hier het antwoord op hoe je zorgt voor de beste grip tijdens het klimmen.

Wat zijn tickmarks?

Een tick mark is een markering op de wand die gemaakt is met pof (magnesium). Het is lastig te bepalen wat de betekenis is van de tick mark. Zo kan het een greep aanduiden die slecht zichtbaar is, maar ook een markering voor een loszittende greep. Er wordt daarom ook altijd aangeraden om tickmarks te verwijderen (weg te borstelen) na het klimmen van een route.

Hoe zorg je voor de beste grip?

Magnesiumpoeder kan je gebruiken om meer grip te hebben op de klimgrepen. Zit er een flinke laag poeder op de greep? Dan kan dat juist zorgen dat je minder grip hebt op de greep. Na het klimmen is het daarom ook belangrijk om het overtollige magnesium weg te poetsen van de grepen op de route die je net hebt geklommen.

Banner onder

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie