Mijn Koga Worldtraveller Signature 2021: Configurator, mijn keuzes en achtergrondinformatie

Koga Worldtraveller Signtature samenstellen

Een vakantie op de fiets is voor mij een combinatie van afzien, vreugde, dalen, pieken, emoties, onzekerheid, mooie ontmoetingen, overwinningen en euforie.. en alles hiertussen. Het is een bijzondere manier van op vakantie gaan. Waar de ene persoon op een tweedehandsfiets van 100 euro de wereld rondreist, kiest de ander voor een duurder model. Voor beiden valt zeker wat te zeggen. Ik droom al jaren van de mooiste fietsroutes, maar ook van de mooiste fietsen. Ik heb van alles overwogen, van een derailleur tot een Rohloff naaf en van een goedkoper model tot de betere vakantiefietsen, waar ik de hele wereld mee over wil reizen. Uiteindelijk is dit het laatste geworden. Ik heb een Koga Worldtraveller Signature samengesteld in 2021. In de configurator van Koga kun je veel zelf uitkiezen. Dit heb ik met behulp van de dealer gedaan. Mijn ervaring lees je in deze uitgebreide blog!

Korte update 2024: Ik ben nog steeds ultiem tevreden over de fiets. Ik kan hier wel heel lang over uitweiden, maar ik kan niets anders zeggen dat dit echt een van mijn betere duurdere aankopen in mijn leven is geweest.

Vooraf: Dit is geen gesponsord artikel. Je leest oprecht mijn eigen mening. Ik heb de fiets niet gekregen, maar heb er hard voor gespaard ;). Wel heb ik contact gehad met de marketingafdeling van Koga om na te vragen of ik screenshots en afbeeldingen mocht gebruiken van de Koga-website en Koga Worldtraveller Signature configurator. Dit mag gelukkig!

Over Koga en Koga Signature

Koga opgericht in 1974 door Andries Gaastra, een voormalig verkoopdirecteur bij Batavus. Lees hier meer over de geschiedenis van dit prachtige bedrijf. De naam Koga kwam tot stand door de eerste twee letters van de achternaam van zijn vrouw (Kowallik) samen te voegen met de eerste twee letters van zijn naam (Gaastra). De eerste jaren maakte Koga uitsluitend racefietsen. Al snel werkte het bedrijf samen met Shimano en haalde de fietsframes van Miyata naar Nederland. Vandaar dat veel mensen fietsen van dit bedrijf kennen als Koga Miyata.

Leuk om te weten: Koga is wereldwijd bekend en beroemd. Des te leuker om te weten dat het een Nederlands fietsmerk is, gevestigd in Heerenveen.

1980: de eerste vakantiefiets!

In 1980 kwam Koga Miyata met de eerste toerfiets van het assortiment, waar ook de bekende Road Runner Mixed onder valt. Zes jaar later werd ook de eerste mountainbike van het merk geïntroduceerd. Door de jaren heen heeft Koga ook diverse professionele sporters en wielrenploegen gesponsord.

Tip: Koga heeft vrijwel alle oude brochures online staan. Hoe tof is het om de fietsen van Koga door de jaren heen te zien. Het archief vind je hier. In de brochure van 1981 zie je de eerste Roadrunner vakantiefiets ontworpen voor specifiek het grote fietstourisme. De brochure van 2007 is helemaal leuk. Hier wordt het Koga Signature-programma voor het eerst benoemd!

Koga Signature

In 2006 ontstond Koga Signature Custom Order Bicycles. Een plek waar iedereen zelf een fiets kan samenstellen. De fiets kan stap-voor-stap worden opgebouwd. Sinds de start van Signature was het al mogelijk om een eigen naam of slogan op het frame te zetten. Zo zet je écht je eigen handtekening op de Signature-fiets. In 2021 kun je drie soorten fietsen zelf samenstellen in de Koga configurator:

Koga Worldtraveller Signature configurator samenstellen
  • E-WORLDTRAVELLER-S: De e-bike vakantiefiets
  • WORLDTRAVELLER S: Dé vakantiefiets onder de vakantiefietsen van het merk Koga. Hier is mijn keuze op gevallen ❤️
  • GRANDTOURER-S: Toerfiets voor dagtochten, korte reizen en in de stad

Zelf een fiets samenstellen: Koga, idworx en Santos

In de normale fietswereld is het wat minder bekend en populair, maar in de vakantiefietswereld stellen mensen maar al te graag zelf een fiets samen. Populaire merken zoals Santos (technische customizer), idworx (het Super Custom program) en Koga (Signature-programma) doen het al jaren voor meerdere soorten fietsen. De vakantiefiets is hier wel een onderdeel van. Ik heb zelf voor Koga gekozen wegens de prijs/kwaliteit en persoonlijke voorkeur. Mijn vriendin en haar ouders rijden al tientallen jaren op Koga fietsen. Wie ben ik om daar tegen in te gaan 😉. Natuurlijk heb ik eerst ook wel even gespeeld met de online configurator van Santos en heb ik her en der advies ingewonnen over andere fietsvakantie-fietsmerken.

Wist je dat; De Worldtraveller S wordt ook wel afgekort als WTS met daarachter het jaartal, bijvoorbeeld WTS 2021, WTS 2022 of WTS 2023.

De Koga configurator voor de Worldtraveller S

Ik heb zelf voornamelijk gewerkt in de Stel-je-fiets-samen-configurator van de Worldtraveller Signature. Het is goed om te weten dat je deze fiets alleen kan bestellen bij een Koga dealer, die je ook nog eens van advies kan voorzien. Ook kan de dealer je helpen om onderdelen te kiezen die niet in de configurator staan. Zo heb ik gekozen voor een handvat die je niet in de configurator kan kiezen. Er worden leren handvaten geleverd, maar deze ruilt de fietsenwinkel voor mij om voor andere Koga handvaten. De leren handvaten raken zij in de winkel vast wel weer kwijt aan iemand anders!  

Tip: Speel voordat je naar de dealer gaat zelf ook even met de configurator. Deze neem je namelijk ook stap-voor-stap door met de dealer. Je raakt zo alvast vertrouwd met de onderdelen en de keuzemogelijkheden van Koga.

Leeg beginnen

Ik ben begonnen met een lege configuratie voor het onderstaande voorbeeld. Je kan via deze link aan de slag met je fiets. Wel vind ik het goed om te vermelden dat ik geen fietsenmaker ben en dat ik de meeste informatie rechtstreeks van de Koga-dealer heb gekregen, zelf heb gevonden en heb nagevraagd in diverse groepen online, zoals deze Facebookpagina van De Wereldfietser. De configurator van Koga werkt verder erg fijn. Je klikt per onderdeel van de fiets op het +’je om de keuzemogelijkheden te bekijken. Rechtsonder zie je direct wat de invloed is op de totaalprijs.

Lege configurator Koga Worldtraveller Signature

Leuk om te weten: Ik heb mijn fiets besteld bij Gek van fietsen in Alphen aan den Rijn. Rik heeft mij hier fantastisch geholpen en nam ruim de tijd om alle opties rustig door te nemen.

Frame

Je krijgt hier twee keuzes: Mixed frame of herenframe. Ik heb gekozen voor een herenframe. Mijn vriendin, die toevallig een week later ook dezelfde fiets heeft gekocht (ik was denk ik erg enthousiast), heeft ook gekozen voor een herenframe. Ze vindt dit handiger qua ruimte, omdat je er twee bidons, fietspomp/bikepacking tas in het frame kan plaatsen. Het vorm frame van de herenfiets is stijver en lichter dan een damesframe. Het damesframe moet iets zwaarder zijn om dezelfde stabiliteit te krijgen als het herenframe. In beiden gevallen kun je alleen voor een schijfrem kiezen. Officieel maak je de keuze tussen de Worldtraveller-S 2.0 Schijfrem en Worldtraveller 2.0 Mixed Schijfrem. Je kiest ook meteen de kleur, maar zoals elk onderdeel, kun je dit later nog aanpassen!

Kleuren van de Koga Worldtraveller Signature 2021 (en andere editites)

Dit was voor mij misschien wel de meest lastige keuze om te maken 😉. Je kan kiezen uit 11 kleuren, of 200 euro bijbetalen voor een eigen gekozen RAL-kleur. Ik heb zelf gekozen voor Quartz Silver Gloss. De Koga-fietsenwinkel heeft kleurenballen liggen waar je de kleuren goed op kan bekijken. Mijn vriendin wilde eerst gaan voor Creme Deluxe Gloss gaan, maar die kleur bleek in de winkel toch veel te wit en niet echt creme. Zij heeft gekozen voor Pine Green Gloss.

Kleur kiezen Koga Worldtraveller Signature
De kleuren bij Gek van fietsen in Alphen aan den Rijn

De kleuren van 2021 zijn:

  • Graphite Black Gloss
  • Graphite Black Mat  
  • Midnight Blue Gloss
  • Pine Green Gloss
  • Quartz Silver Gloss
  • Moss Green Gloss
  • Macadamia Brown Gloss
  • Vintage Blue Gloss
  • Classic Grey Gloss
  • Creme Deluxe Gloss
  • Siene Red Shiny
  • Een custom kleur (vraag je dealer naar de mogelijkheden)

Ketting of aandrijfriem

Rohloff aandrijfriem

Hier kies je of je een ketting of riem wil. In een filmpje van de Vakantiefietser uit 2017 vernam ik dat 90% kiest voor de Rohloff riem. Hier heb ik zelf ook voor gekozen. Hoewel dit de duurste keuze is in aanschaf, zie ik er toch de voordelen van in. Toen ik de fiets samenstelde kon ik kiezen voor de ketting. Op het moment lijkt het er op dat de ketting niet leverbaar is. Deze keuze was even niet beschikbaar in de configurator. De Rohloff Speedhub 500/14 kan worden geleverd in de kleuren zilver, zwart, rood of blauw. Ik heb gekozen voor zwart, omdat ik dit het mooiste bij mijn zilveren frame vind passen.

Op 37 seconden gaat het over hoeveel mensen de riem verkiezen boven de ketting.

Leuk: In het onderstaande filmpje bekijk je hoe de Rohloff naaf gemaakt wordt. Het is weliswaar een ouder filmpje, maar nog steeds mega-interessant.  

Remmen

De Worldtraveller Signature S wordt uitgerust met Shimano XT Schijfrem – Hydraulisch. Volgens Koga en de fietsenmaker waar ik was is dit een prima systeem voor alle weertypen. Bij andere fietsen kan je soms nog kiezen uit een velgrem of schijfrem. De Koga WTS is alleen beschikbaar met een schijfrem.

Leuk om te weten: Je hoeft niet elk onderdeel verplicht te selecteren. De onderdelen die je verplicht moet aanvinken zijn blauw weergeven. De zwarte bolletjes zijn optioneel. Dit zijn bijvoorbeeld de pedalen, fietstassen e.d.

Banden

Ik ben zelf totaal geen expert op het gebied van banden. Hier heb ik mij dan ook goed laten adviseren door Gek van fietsen in Alphen aan den Rijn. Van tevoren heb ik wel even gekeken op de Schwalbe website. Hier staat per band netjes aangegeven hoe goed deze is op het gebied van rollen, grip, off-road grip, bescherming en duurzaamheid. Je kan in de zoekbalk op de website (of op de homepage zelf) de band aanklikken waar je meer over wilt weten. In de Koga configurator heb je de keuze tussen meerdere banden:

Banden kiezen Koga Worldtraveller Signature
  • Schwalbe Marathon GT 28” 50mm Banden & Ryde Andra 210 velgen
  • Schwalbe Maraton Supreme Evo 28” 42mm banden & Ryde Andra 210 velgen
  • Schwalbe Maraton Supreme Evo 28” 50mm banden & Ryde Andra 210 velgen
  • Schwalbe Marathon Almotion Evo 28” 40mm banden & Ryde Andra 210 velgen
  • Schwalbe Super Moto X 27,5 x 62mm banden & Ryde Discbull velgen

Ik heb in overleg met de fietsenmaker gekozen voor de Schwalbe Maraton Supreme Evo 28” 50mm banden & Ryde Andra 210 velgen. Aangezien ik voornamelijk op asfalt zal fietsen, is dit een uitstekende keuze.  De eerste vakantie is een fietsvakantie in Nederland. Je kiest in dit onderdeel ook meteen het spatbord uit. Ik heb de SKS Chromoplastics, die automatisch wordt aangepast aan mijn bandkeuze. Dit onderdeel wordt geproduceerd door het bedrijf SKS in Duitsland.

Achterdrager en voordrager

Je moet in de configurator wel eerst een achterdrager selecteren voordat je een spatbord mag aanvinken. De Tubus Logo is natuurlijk een no-brainer en voor mij zeker de beste keuze. Hier hang je de achtertassen / back rollers aan op. Wie op fietsvakantie gaat met de Koga Worldtraveller wil natuurlijk ook voordragers hebben. Je krijgt de keuze uit de Tubus Ergo en de Tubus Duo. De fiets waar ik een proefrit op heb gemaakt bij de fietsenwinkel had de Tubus Duo  gemonteerd. Hoewel ik dit een mooiere optie vind qua ontwerp, heb ik toch gekozen voor de Ergo. Deze heeft een standaard. Dit vind ik met het neerzetten van een bepakte fiets wel erg handig.

Verlichting en naafdynamo

Verlichting Koga

Je krijgt de keuze tussen meerdere soorten verlichting. De Son Edelux wordt als topklasse gezien, maar heeft wel weer een hoger prijskaartje. Je kan kiezen uit drie B&M lichtsets, die gebruik maken van dezelfde dynamo. Ik heb gekozen voor de B&M Classic. Mocht ik later behoefte hebben aan een duurder model van B&M kan ik dit eenvoudig nog aanpassen, omdat ze van dezelfde dynamo gebruik maken.

Stuur

Het stuur is enorm persoonlijk. Ik heb mij op dit punt erg goed laten informeren. De testrit heb ik gemaakt op een fiets met de Riser OS van Koga, een comfortabel stuur van 700mm breed. Dit kan eventueel ook nog door de fietsenmaker worden ingekort. Je hebt de keuze tussen:

  • Koga Flat OS: Sportief recht stuur
  • Koga Riser OS: Comfortabel stuur
  • Koga Comfort OS: Lijkt het meest op een stuur van een normale stadsfiets
  • Koga Denham OS: Een stuur ontworpen door Alee Denham.

Wist je dat: Alee Denham werkt samen met Koga. Hij rijdt dan ook op een Koga Worldtraveller-S uit 2020 door heel de wereld. Op zijn Youtube-kanaal kun je zijn reizen bekijken. Meer info over de samenwerking tussen Alee en Koga lees je hier. Zijn fiets bekijk je in de video hieronder.

Stuurpen

Bij dit onderdeel kon ik uit twee stuurpennen kiezen: Koga Fixed +/- 7D OS en de Koga Adjustable High OS. De eerste is voor mensen die wat sportiever op de fiets willen zitten, de tweede voor mensen die meer voor comfort kiezen. Ik heb voor de tweede gekozen.

Stuurpen kiezen

Het nadeel is dat je er geen USB-adapter in kan laten zetten om onderweg met behulp van de naafdynamo spullen op te laden. Ik heb dit opgelost door deze powerbank te kopen van 26.800 mAh, die ik in mijn Ortlieb stuurtasje kan doen. Hier heb ik vaak wel voldoende aan om mijn telefoon opgeladen te houden onderweg en spullen in de avond op te laden. Je kan ook kiezen om een forumslader in te laten bouwen door de fietsenmaker. Het beste kun je jouw elektriciteitswensen voorleggen aan de Koga-dealer. Zij kunnen je goed verder helpen!

Handvatten

Ik heb op advies van de fietsenmaker gekozen uit een setje handvatten uit de winkel. Je moet echter wel iets aanvinken, maar dat vond de fietswinkel geen probleem. Deze verkopen zij gewoon in de winkel of houden ze voor klanten in de werkplaats. Ik heb voor deze handvatten gekozen, die ik in de winkel heb uitgeprobeerd. Ik kan hier mijn handen op meerdere posities kwijt. Erg fijn!

Zadel en zadelpen

Als een van de laatste dingen kies je de zadelpen en het zadel uit. Samen met Rik van Gek van Fietsen hebben we de Signature Alloy 6061 gekozen, omdat deze het beste bij mijn wensen aansluit. Het is een lichte ongeveerde zadelpen, die met twee bouten vastzit. Ik kon in de winkel niet een zadel kiezen. Ik vind dit erg persoonlijk en moet het eerst even uittesten. Rik heeft voor mij een zadel uitgekozen in de configurator waarmee hij denkt dat ik het meest comfortabel lang kan fietsen. Het is namelijk een verplicht onderdeel in de configurator. Leuke is dat ik het zadel een paar weken mag uittesten. Als het niet bevalt, mag ik het gewoon omruilen. Topservice. Het is de Selle Italie FLX geworden, een comfortabel tourzadel.

Accessoires en overige

Koga Worldtraveller Signature accessoires kiezen

Nu ik alle belangrijke zaken had uitgekozen, was het alleen nog zaak om de puntjes op de i te zetten. Ik heb gekozen voor:

  • Standaard: Pletscher Comp
  • Beugelslot: Trelock RS 453
  • Pomp: Topeak Road Morph
  • 2x Bidons & bidonhouders: Elite Corsa 550ML & Custom Race Plus 2x

In de onderstaande afbeelding zie je alle configuraties waar ik voor heb gekozen:

Mijn Koga Worldtraveller Signature fiets

Een quote of toch mijn naam?

Handtekening zetten

Het programma heet Koga Signature. Je kan – als je de fiets volledig hebt samengesteld – kiezen om jouw handtekening te plaatsen op het frame. Sommige mensen kiezen voor een favoriete quote of uitspraak. Ik heb gekozen om het echt af te maken met een signature, mijn volledige naam.

Heb jij ook een Worldtraveller of ga je er één samenstellen? Laat een reactie achter met je ervaringen! Ik ben heel erg benieuwd!!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365