Natuurkampeerroutes: Bijzondere fietsvakantie in Nederland op Natuurkampeertereinen

Natuurkampeerroutes en natuurkampeerterreinen

Lijkt het je wat om te overnachten in de natuur op een rustige plek, maar ben je het liefst wel dicht bij huis? Dan zijn de natuurkampeerroutes wat voor jou. Dit zijn speciale routes voor mensen die graag op rustige fietsvakantie gaan. Je legt de route af met de fiets of wandelend. Nederland telt meer dan 130 speciale Natuurkampeertereinen. Deze plek is perfect voor mensen die per fiets of wandelend met een tentje op de rug op vakantie gaan. Er zijn diverse mooie fietsroutes uitgezet waarbij je overdag door het prachtige Nederlandse landschap fietst en overnacht op een prachtige natuurcamping. In deze blog bekijken we enkele natuurkampeerroutes en leer je meer over de Natuurkampeerterreinen in Nederland.

Wat zijn Natuurkampeerterreinen??

Nederland heeft meer dan 130 Natuurkampeerterreinen. Dit zijn plekken waar rust, ruimte en natuur centraal staan. Campings kunnen zich niet zomaar een Natuurkampeerterrein noemen. Ze moeten voldoen aan een aantal richtlijnen, zoals uitgezet door Stichting De Groene Koepel. Deze terreinen zijn ideaal voor mensen die met een tent kamperen. Mensen die gebruik willen maken van de Natuurkampeerterreinen moeten in bezit zijn van een Natuurkampeerkaart. Je krijgt deze als je lid wordt van Natuurkampeerterreinen. Ben je lid, dan kun je via de app of website alle aangesloten campings bekijken én bezoeken. Je betaalt natuurlijk wel gewoon de overnachtingsprijs aan de camping zelf.

Wist je dat: Stichting de Groene Koepel beheert drie bekende keurmerken: Natuurkampeerterreinen, GroepsNatuurkampeerterreinen en Trekkershutten. Daarnaast zetten zij zich ook in voor een Eetbaar Landschap.

Kenmerken van dit soort terreinen

  • Natuurlijke ligging
  • Kleinschalig maar ruim
  • Respect voor uw rust
  • Goede voorzieningen
  • Kindvriendelijk
  • Géén vaste plaatsen
  • Oog voor duurzaamheid

Meer info over Natuurkampeertereinen? Bezoek dan de officiële website!

.. en wat is een natuurkampeerroute?

Natuurkampeerroutes zijn speciale fietsroutes (soms ook voor wandelaars geschikt) die langs Natuurkampeerterreinen gaan. Overdag fiets je een route door de mooiste gebieden in Nederland. Overnachten doe je op een rustige camping of kampeerplek met een natuurlijke ligging, waar respect voor natuur en rust centraal staan. Wat ons betreft écht de ideale combinatie.

Enkele gave fietsroutes in Nederland

Nederlandfietsland is een initiatief van Stichting Landelijk Fietsplatform. Zij hebben enkele gave Natuurkampeerroutes uitgezet. Enkele voorbeelden:

Natuurkampeerroute Achterhoek

Route

Den Helder of Plekenpolsemolen ten zuiden van Winterswijk

Mensen die veel in het oosten van Nederland fietsen kennen het rondje Achterhoek waarschijnlijk wel. Deze route is als inspiratie gebruikt voor de Natuurkampeerroute Achterhoek. De route is iets meer dan 350 kilometer lang en neemt je mee door het licht glooiende landschap van de Achterhoek. Per dag fiets je iets meer dan 40 kilometer, waardoor het ook voor kinderen een leuke fietsvakantie is.

Natuurkampeerroute Groningen

Route

Konik-paarden in het lauwersmeergebied

Groningen is een provincie die veel mensen nooit echt goed hebben gezien. Jammer, want het is echt een prachtige provincie met een mooi en divers landschap. Van de wierdenlandschappen tot de veenkoloniën. Hoogtepunten zijn een bezoek aan de provinciehoofstad, het Lauwersmeergebied en het Westerkwartier. Overnachten doe je op rustige plekken.

Natuurkampeerroute Zeeland en de Zuid-Hollandse Eilanden

Route in de zomer | Route in de winter

Oosterscheldekering

Je fietst over álle schiereilanden in Zeeland en Zuid-Holland. Overnachten doe je op Natuurkampeerterreinen. Onderweg ben je altijd in de buurt van de zee. Hoogtepunten van de tocht zijn ongetwijfeld een bezoek aan Neeltje Jans en de Oosterscheldekering. Je fietst het grootste gedeelte van de route, maar moet wel een aantal keer oversteken met veerpontjes.

Een aantal vragen en antwoorden over deze routes en campings

Hoe word je lid van Natuurkampeerterreinen?

Lid worden kost jaarlijkst €14,50 (abonnement) of eenmalig per kalenderjaar €15.95. Je ontvangt dan het Groene Boekje (info over alle terreinen) en de felbegeerde Natuurkampeerkaart. Lid worden kan hier.

Zijn er wel voorzieningen op de campings?

Jazeker. Elk terrein heeft minimaal een douchegebouw en toiletten. In sommige gevallen zijn de voorzieningen eenvoudig, in andere gevallen wat uitgebreider. De basis is er in ieder geval altijd.

Is er wel plek voor mij?

Een fietskampeerder of tentkampeerder neemt niet heel veel ruimte in. Daarom is er vrijwel altijd plek voor je. Ook als je niet reserveert of pas laat reserveert. In de écht drukke periodes, zoals vakanties en lange weekenden met feestdagen, kan het soms zijn dat je wél moet reserveren.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365