Wanneer je al aan verschillende obstacle run evenement mee hebt gedaan zal je merken dat je veel dezelfde hindernissen en obstakels tegen komt. Het leuke is dat je – wanneer je weet welke obstakels je tegen kan komen – je goed kan voorbereiden. In deze blog bekijken we een aantal obstakels waarvan de kans groot is dat je ze tijdens een evenement of wedstrijd tegenkomt. Ook geven we tips over hoe je deze obstakels het best kan “overwinnen”. Er zijn ook verschillende indoor en outdoor OCR trainingslocaties in Nederland waar je deze obstakels kunt trainen.
Inhoudsopgave
Obstacle run: Obstakels en hindernissen
Eén van de meest gestelde vragen door beginners die mee willen doen aan een obstacle run is de vraag hoe ze zich moeten voorbereiden op een wedstrijd. Je hoeft voor een wedstrijd geen specifieke trainingen te doen. Wel is het belangrijk om te werken aan conditie en kracht. Dit kan je doen door hard te lopen en door krachttraining te doen. Krachttraining kan je op verschillende manieren doen. Zo kan je trainingen met apparaten en losse gewichten op de sportschool, bootcamptrainingen volgen en/of krachtlessen zoals Body Pump volgen op de sportschool. Er zijn echter wel obstakels die je tegen kunt komen waar je meer techniek voor nodig moet hebben. Deze technieken kan je dan ook gericht trainen. Dit zijn bijvoorbeeld obstakels waar je moet klimmen en zwaaien.
Monkeybars tijdens een obstacle run
De monkeybars is zo’n obstakel waar je met alleen kracht en conditie niet ver komt. Je slingert bij dit obstakel van de ene naar de andere spijl. Inderdaad, dit obstakel vind je ook regelmatig in speeltuinen. Speeltuinen zijn ook ideaal om op deze oefening je techniek te verbeteren. Vaak vind je ze ook in een urban atletes/calisthenics/freerunning park. Lukt deze oefening niet? Geen probleem! Vaak als een oefening niet lukt moet je voor “straf” een aantal burpees doen.
Verschillende soorten “muren”
Het beklimmen van de verschillende houten “muren” is ook zo’n oefening waar je alleen met kracht en conditie niet ver komt. Zeker wanneer je deze obstakels zonder hulp wilt beklimmen is het oefenen van de juiste techniek wel een vereiste. Wanneer je dit als beginner (nog) niet ziet zitten dan is dat geen probleem! Bij alle obstacle runs is het gebruikelijk dat je elkaar een “voetje” geeft om over de muur heen te komen.
Nog meer obstakels waarbij techniek belangrijk is
Naast de twee bovenstaande obstakels zijn er nog meer obstakels waarbij techniek erg belangrijk is. Bij sommige oefeningen zorgt een juiste techniek er vooral voor dat je de oefeningen een stuk sneller kan doen. Obstakels waarbij een juiste techniek belangrijk is, is bijvoorbeeld de tijgerbaan, de spinners, de pipe runner, dwarsbalken en evenwichtsbalken. Wanneer je goed rondkijkt in jouw omgeving zie je vaak wel plekken waar je een aantal van deze oefeningen al uit kunt proberen. Vind je het fijn om extra goed voorbereid aan de start van jouw eerste wedstrijd te staan? Kijk dan of je één of meerdere lessen kan volgen!