Pofzak klimmen en boulderen keuzehulp

Pofzak klimmen en boulderen keuzehulp

Tijdens het klimmen en boulderen is een pofzak ideaal om pof (krijtstof) of chalk in te bewaren. Er zijn verschillende soorten pofzakken verkrijgbaar. Deze pofzakken kunnen verschillen qua model, merk, sluiting en grootte. In deze blog hebben wij alle pofzakken en chalk of magnesiumballen op een rij gezet, bekijken we de verschillende merken en kijken we naar de functies van het krijtstof en magnesium voor klimmers.

Magnesium voor klimmers

Kalkpoeder staat ook wel bekend als pof, krijtstof, chalk en is vaak gemaakt van 100% magnesium. Je gebruikt deze poeder op je handen tijdens het klimmen in klimhallen of outdoor op rotsen. Wanneer je een beetje vochtige, bezwete en klamme handen hebt zorgt dit poeder ervoor dat je weer meer grip hebt. Hierdoor glijden je handen tijdens het klimmen niet meer weg. Je kan los poeder kopen, maar je kan er ook voor kiezen om een magnesium bal of chalk ball te kopen. Hier knijp je even in om het poeder op je hand te krijgen. Een chalk ball stuift veel minder dan los poeder. Dit poeder wordt trouwens niet alleen gebruikt tijdens het klimmen. Je kan het ook gebruiken tijdens crossfit, gewichtheffen of turnen. Het poeder bewaar je tijdens het klimmen in een pofzak.

Wat is een pofzak?

Een pofzak is een tasje waar je kalkpoeder in kan bewaren tijdens het klimmen. Bij veel merken is deze pofzak cilindervormig. Bij het uitzoeken van de juiste pofzak kan je kijken naar verschillende kenmerken. Wij hebben een aantal van deze kenmerken op een rij gezet.

Soort sluiting

Er zijn pofzakken verkrijgbaar met verschillende soorten sluitingen. Eén van de meest voorkomende sluitingen is de treksluiting. Deze sluiting is erg handig omdat je hem met één hand open en dicht kan maken. Ook zijn er pofzakken met een gespsluiting.

Grootte van de opening

Het is belangrijk dat de opening groot genoeg is om met je hand makkelijk bij de chalk ball te kunnen komen. Sommige pofzakken hebben ook een stevige ring of rand aan de binnenzijde of bovenzijde waardoor hij altijd een beetje “open” blijft staan en je heel makkelijk met je hand in de zak kan. Kleinere en lichtere pofzakken hebben soms maar een kleine opening waardoor je slechts een paar vingers in de zak kunt steken. Dit heeft alles te maken met het besparen op gewicht! Pofzakken voor tijdens het boulderen zijn vaak een stuk groter. Hierdoor is het mogelijk om in één keer twee handen tegelijk te voorzien van kalkpoeder.

Pofzak klimmen en boulderen keuzehulp

Extra vakjes en lusjes

Je kan ervoor kiezen om een chalk bag te kopen met een extra vakje (waar je waardevolle spullen in kwijt kan, zoals een sleutelbos). Ook hebben sommige tasjes één of meerdere lusjes. Hier kan je dan een speciale boulderborstel of poetsstok in kwijt. Zo’n borstel gebruik je om klimgrepen en rotsen schoon te maken. Pof dat is achtergebleven, het rubber van klimschoenen en zand kunnen er namelijk voor zorgen dat je boulder glad wordt.

Gewicht

Zeker wanneer je mee wilt doen aan klimwedstrijden en wanneer je steeds sneller naar boven wilt kunnen klimmen is het gewicht van de chalk bag erg belangrijk. Het liefst wil je namelijk zo licht mogelijk zijn. Pofzakken zonder al te veel poespas (zoals extra vakken voor sleutels) en gemaakt van licht materiaal zijn dan ideaal voor jou!

Inhoud van de pofzak

Uiteraard is de inhoud van de pofzak ook van belang. De inhoud bepaald namelijk hoeveel kalkpoeder je tijdens het klimmen mee kan nemen. Vaak hebben boulderzakken een grotere inhoud. Deze zet je namelijk tijdens het klimmen op de grond. Ze hebben vaak ook een stevige bodem waardoor ze makkelijk blijven staan.

Pofzak klimmen en boulderen keuzehulp

Vorm

De meeste pofzakken hebben een cilindrische vorm. Het voordeel van deze vorm is dat er vaak meer kalkpoeder in past, en dat je hier makkelijk bij kan met je hand. Er zijn ook pofzakken verkrijgbaar met een vorm die taps toeloopt. Inderdaad, dan kan je slechts met een paar vingers bij de magnesium. Deze vorm wordt vaker gebruikt tijdens het klimmen van kortere routes terwijl de cilindrische vorm wordt gebruikt tijdens langere routes.

Materiaal van de pofzak

Aan de binnenzijde van de pofzakken vind je vaak een fleece voering. Door deze voering kan je het magnesium makkelijker gelijkmatig verdelen over de handen. Ook blijft het poeder in de pofzak beter op zijn plaats zitten. Het materiaal aan de buitenzijde bepaalt of de pofzak duurzaam is en of je er ook buiten in nat weer mee kan klimmen.

Bevestiging aan het lichaam

Pofzakken kan je op verschillende manieren bevestigen aan het lichaam. Zo worden veel pofzakken geleverd met een heupriem, of met een bevestiging waarmee je hem vast kan maken aan de klimgordel. Tijdens het boulderen is het ook gebruikelijk dat je de pofzak (wijd open) onderaan de boulder neerzet. De boulder is vaak een stuk korter waardoor je sneller klaar bent. Tussen het klimmen door kan je magnesium op je handen doen.

Pofzak klimmen en boulderen keuzehulp

Overzicht pofzakken voor klimmen en boulderen

Hieronder vind je een overzicht van verschillende soorten pofzakken die nu verkrijgbaar zijn in outdoor winkels. Bij de beschrijving vind je uiteraard meer informatie over de belangrijke kenmerken van pofzakken.

Basic Chalk Bag – Mammut

Een van de meest bekende pofzakken is de Basic Chalk Bag van het merk Mammut. Deze pofzak weegt 56 gram en heeft genoeg ruimte voor een flinke hoeveelheid pof. Je kan de zak afsluiten met een trekkoord, handig omdat je de zak zo met één hand kunt openen en sluiten. Verder kan je de pofzak goed afsluiten zodat er geen stof uit kan komen. Aan de binnenzijde is de zak gevoerd met fleece. Er zijn twee ophangpunten aan de zak, ook zit er een riem aan waarmee je hem aan de taille kan bevestigen. Mammut is ook het eerste outdoor merk dat zich aansloot bij de Fair Wear Foundation. Nadeel: Een aantal gebruikers vinden de opening te klein. Zo blijft hun hand steken wanneer ze de kalkpoeder willen pakken.

8BPlus pofzakken: Grappig en opvallend

De meest opvallende plofzakken zijn zonder twijfel die van het merk 8BPlus. Van de buitenkant zijn de plofzakken fluffy en harig en hebben ze een grappig gezichtje. Alle pofzakken hebben een eigen naam en een geheel eigen “karakter”. Maar deze plofzakken zien er niet alleen leuk uit, ze zijn ook nog eens heel praktisch en compleet! Zo zit er in de (fleece) binnenzijde een stevige ring zodat ze een ruime opening hebben. De pofzak sluit je af met een trekkoord sluiting die je met één hand kan openen en sluiten. Verder wordt de pofzak geleverd met een verstelbare heupriem, een ophangkarabiner (waarmee je hem vast kan maken aan de klimgordel) en borstelhouders.   

8BPLUS Phil pofzak Ruime pofzak met uniek design Excl magnesium

36,95
Bol.com
Prijs gecheckt op 5 juli 2024 07:22

Mondito Chalkpot – Black Diamond

De Mondito Chalkpot van het merk Black Diamond verschilt vooral qua model erg van de andere pofzakken. Waar de meeste zakken cilindervormig zijn, is deze zak rechthoekig van vorm. Ook de sluiting is totaal anders. Je rolt de bovenzijde van de tas iets op en klikt de gespsluiting dan vast, deze manier van sluiten is hetzelfde als bij veel bikepacking tassen of dry bags. Aan de voorzijde van de tas vind je een vakje met een ritssluiting. Hier kan je bijvoorbeeld een bos sleutels in kwijt.

Pofzak kopen

Er zijn verschillende webwinkels waar je pofzakken kunt kopen. Wij hebben een lijst met verschillende pofzakken gemaakt die verkrijgbaar zijn in verschillende webwinkels.

Veelgestelde vragen over de pofzak

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen en de antwoorden hierop over de pofzak. Heb je zelf nog een vraag over pofzakken en kan je het antwoord hierop niet vinden? Stuur dan een bericht via het contactformulier!

Waar koop je een pofzak?

Een pofzak kan je in verschillende (web-) winkels kopen. Zo zijn er veel outdoor winkels waar je deze pofzakken aan kan schaffen. Wij hebben zelf goede ervaringen met de webwinkel Bever, ook bij Bol.com vind je een verrassend groot aanbod met klimspullen en dus ook pofzakken.  

Hoe draag je een pofzak?

Je kan een pofzak op verschillende manieren dragen. Zo kan je de pofzak bevestigen aan een klimgordel of aan een heupriem. Sommige pofzakken kan je kopen inclusief een heupriem. Sommige pofzakken kan je nergens aan bevestigen. Deze zijn vooral geschikt voor tijdens het boulderen zodat je tussendoor wat chalk kan pakken.


Categorie: Sport & Actief

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!
Share to...