Powerbank met zonnepaneel: Uitgebreide keuzehulp + onze favorieten

Solar paneel - camping - foto Edwin - Eigen beheer

Nu de techniek van zonnepanelen steeds beter wordt, is het steeds interessanter om een solar powerbank mee te nemen op reis. Een powerbank op zonne-energie kan je met hulp van zonlicht opladen. Natuurlijk kun je de solar charger nog steeds opladen via een normaal stopcontact. Als je op reis bent is er echter niet altijd een normaal stroompunt. Soms is het erg druk bij de stopcontacten. zoals op de camping of op een festival. Een zonne-oplader met powerbank is dan wel heel erg handig. In dit artikel bekijken we de beste solar powerbanks, lees je over de verschillende termen die je tegenkomt als je op zoek gaat naar dit apparaat en of het echt nut heeft. Een uitgebreide keuzehulp dus!

Vooraf: Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat ik – als het er echt op aan komt – mensen adviseer om gewoon een héle goede (normale) powerbank zonder zonnepaneel te kopen. Ik heb bijvoorbeeld deze (⬅️link naar Amazon) gekocht. Deze kan een jaar in de kast liggen en dan nog je telefoon 20x opladen ;). Een zonnepaneel bij powerbank heb ik wel een aantal keer getest. Het is in sommige gevallen (uitdagende hikes van meerdere dagen door de wildernis), maar gelukkig zijn ze wel hybride; je kan ze ook met stroom opladen!

Wat is een powerbank met zonnepaneel precies?

Een powerbank met zonnepaneel is een energieopslagapparaat. Het haalt energie van de zon. Met de opgeslagen energie kunnen verschillende elektronische apparaten worden opgeladen via een USB-kabel. In het Engels spreekt met van een solar powerbank. Het apparaat is (meestal) draagbaar en kan meegenomen worden. In de winkel liggen deze powerbanks met een zonnepaneel met verschillende afmetingen en capaciteiten. De capaciteit ligt meestal tussen de 500 en 50.000 mAh. Dit product bestaat uit eigenlijk uit twee aparte soorten technologie: het zonnepaneel en de powerbank zelf. Het verschil met een normale powerbank is de manier van opladen. De normale variant laadt je op via het stopcontact. De variant met een zonnepaneel erop kun je opladen via zonne-energie (en soms óók via het stopcontact!).

Powerbank

Solar paneel - Outdoor foto - foto Edwin - Eigen beheer
Een voorbeeld van een losse powerbank, zonder zonnepaneeltje.

Een powerbank is een draagbaar elektronisch apparaat waarmee je andere apparaten kan opladen. Je hebt deze in kleine varianten, zoals op sleutelhanger formaat, tot grote varianten die bijna niet meer in een rugzak passen. Welke soort powerbank je nodig hebt is afhankelijk van je doel.

Zonnepaneel

In een zonnepaneel bestaat uit meerdere fotovoltaïsche cellen (meer info). Deze zorgen ervoor dat zonlicht wordt omgezet in elektriciteit. In het geval van de powerbank met solarfuncties is er een plaatje met dit soort cellen op een powerbank gezet. Je laadt met het zonnepaneel niet direct elektrische apparatuur op, maar de powerbank.

Tip: Zorg voordat je van huis gaat dat de powerbank volledig is opgeladen. Hang hem daarna aan je tas of leg hem op de bagagedrager van de fiets om bij te laden.

Onze favorieten: de beste powerbanks met solarfunctie

Met de onderstaande drie versies hebben wij goede ervaringen. Let wel op dat het sterk van jouw doel afhankelijk is. Zoek je een grote batterijcapaciteit? Dan neem je meer mAh. Let wel goed op de IP-certificering (zie onder deze info-widget). Dit gaat over de waterdichtheid. Meestal staat er ook een hint in de producttitel of omschrijving, zoals outdoor of waterdicht.

Xtorm Evoke Solar Charger (10.000 mAh)

Bekijk in de webwinkel (uitgaande link)

De Xtorm Evoke Solar Charger is klein, maar fijn. Deze powerbank is eenvoudig in gebruik en heeft een capaciteit van 10.000 mAh. Dit betekent dat je je smartphone tot wel drie keer kunt opladen met één volle lading. Met een gewicht van slechts 521 gram is hij licht en gemakkelijk mee te nemen. De Xtorm Evoke Solar Charger heeft een IP44-certificering, wat betekent dat hij spatwaterdicht is. Hij beschikt over twee USB-poorten, zodat je meerdere apparaten tegelijk kunt opladen. Ideaal voor wie een betrouwbare en draagbare oplader zoekt.

OUTXE Outdoor powerbank (25.000 mAh)

Bekijk in de webwinkel (uitgaande link)

De OUTXE Outdoor powerbank is een uitstekende keuze voor avonturiers. Met een capaciteit van 25.000 mAh kun je je smartphone tot vier keer opladen. Deze powerbank weegt 585 gram en is speciaal ontworpen voor buitengebruik. Hij heeft een IP67-certificering, wat betekent dat hij volledig stofdicht en waterdicht is. Dit maakt hem perfect voor gebruik in uitdagende omgevingen. De OUTXE Outdoor powerbank heeft twee USB-poorten, waardoor je gemakkelijk meerdere apparaten tegelijk kunt opladen. Het is de beste keuze voor wie een robuuste en betrouwbare powerbank voor buitenactiviteiten zoekt.

Lideka Solar Powerbank (30.000 mAh)

Bekijk in de webwinkel (uitgaande link)

De Lideka Solar Powerbank is een krachtige optie met een enorme capaciteit van 30.000 mAh. Met deze powerbank kun je je smartphone tot wel zeven keer opladen. Hij weegt 865 gram, wat hem iets zwaarder maakt, maar de extra capaciteit is het waard. Deze powerbank heeft een IP04-certificering, wat betekent dat hij niet bestand is tegen regen. Hij beschikt over vier USB-poorten, zodat je meerdere apparaten tegelijkertijd kunt opladen. De Lideka Solar Powerbank is ideaal voor wie een hoge capaciteit zoekt en geen probleem heeft met het extra gewicht en de lagere waterbestendigheid.

Wist je dat: Er gaat altijd ongeveer 1/3 aan batterijcapaciteit verloren. Zo haal je uit een 20.000 mAh solar powerbank eigenlijk 13.300 mAh. De rest is energieverlies. Houdt hier dus rekening mee in je berekeningen!

IP-code

De IP certificering heeft te maken met de mate van waterdichtheid. Zo kan IP44 wel tegen wat plensregen. IP04 is echt voor mooi weer, niet voor water. IP67 kan zelfs tegen 1 meter onderdompeling in water. Afhankelijk van je doel moet je hier goed op letten!

Wist je dat: De meeste fabrikanten raden aan om de powerbank af en toe ook gewoon op te laden aan het stroom en niet altijd via zonne-energie. Als je dit 100% wil, dan kom je in een véél duurder segment uit. Dan heb je het meer over off-grid wonen 😉.

Waar let je op als een solar powerbank gaat kopen?

Een goede zonnepowerbank is niet goedkoop. Vandaar dat je op een aantal dingen goed moet letten als je dit apparaat wilt kopen.

  • Doel: Waar ga je het apparaat voor gebruiken? Ga je naar een festival van 2 dagen? Dan heb je wellicht geen 20.000 mAh variant nodig met allerlei outdoorfuncties. Een goede powerbank zonder zonnepaneel zou dan ook geschikt zijn. Ga je avontuurlijke meerdaagse reizen maken? Dan kun je het beste investeren in een goede outdoor powerbank met solarcellen.
  • USB: Je laadt de elektronica op via de USB-poort van de accu. Wil je één of meerdere poorten hebben? Sommige mensen laden liever alles tegelijk op, anderen gebruiken het alleen voor één apparaat, bijvoorbeeld de fietscomputer of telefoon.
  • Batterij capaciteit: In de productomschrijving staat vaak hoe vaak je een gemiddelde telefoon kan opladen met de powerbank. Verder is het handig om te weten dat je een tablet of laptop niet (of nauwelijks) kan opladen met een variant onder de 20.000 mAh. Een smartphone werkt wel prima op een solarbank met 10.000 mAh. Ook hier moet je goed jouw doel bepalen.
  • Grootte en gewicht: Vaak kan je er vanuit gaan dat bij een grotere batterijcapaciteit het totale gewicht ook hoger wordt. Wil je een powerbank in een fietstas doen of aan je rugtas hangen? Kijk goed naar hoe je de powerbank gaat gebruiken voordat je deze gaat kopen.
  • Weer: Sommige bedrijven maken speciale solarpowerbanks die geschikt zijn voor extreme weersomstandigheden. Andere (goedkopere) modellen zijn meer mooiweer-modellen.
  • Duurzaamheid: Bekijk natuurlijk goed de reviews van andere mensen van solar powerbanks. Let daarbij wel op dat veel mensen zullen klagen over de snelheid van het opladen. Opladen met zonne-energie gaat eenmaal niet zo hard als via het stopcontact. Vaak wordt er ook over duurzaamheid gesproken in de reviews en/of de productomschrijving.

Ook een optie: Je kan ook een losse zonnepaneel kopen en deze koppelen aan een oplaadbare batterij of powerbank. Het voordeel van de combinatie is wel dat je maar één apparaat meeneemt en niet twee losse dingen.

Het verschil tussen een zonnepaneel en een solar power bank

Een los draagbaar zonnepaneel vangt energie op, maar wordt niet opgeslagen om later te gebruiken. Je kan draagbare zonnepanelen koppelen aan een elektrisch apparaat om het op te laden. De grote zonnepanelen die op daken van huizen liggen vangen ook energie op (gelijkstroom), door middel van een omvormer wordt dit omgezet in wisselstroom. Daar worden accu’s aan toegevoegd om deze energie later te kunnen gebruiken. Dit is eigenlijk ook hoe een powerbank met zonnecellen werkt. De opgevangen energie van het paneel wordt omgezet en bewaard in de powerbank voor later gebruik. Een los paneel doet dit vanzelfsprekend niet.

Solar paneel - tafel thuis buiten foto - foto Edwin - Eigen beheer
Opladen op zonne-energie

Tip: Achter een raam laadt een zonnepaneel met powerbank niet heel goed op

Veelgestelde vragen over deze apparaten

Een aantal vragen en antwoorden op een rij

Hoe snel laadt een powerbank met zonnepaneel op?

Dit is afhankelijk van o.a. het merk, model, batterijcapaciteit en weersomstandigheid. Héél erg globaal gemiddeld gezien laad een 10.000 mAh powerbank (niet geschikt voor laptops en tablets, wel telefoons) met een zonnepaneel in fel zonlicht in ongeveer 30 uur op.

Kun je een powerbank opladen met een zonnepaneel?

Ja. Dat kan zeker. Als je goed en veel fel zonlicht hebt, kan je een powerbank prima volledig opladen. Een 10.000 mAh model zou je in 30 uur volledig op kunnen laden. Het is wel handig om te weten dat je ook met een halfvolle powerbank vaak een telefoon helemaal kan bijladen!

Kun je ook opladen met indirect zonlicht?

Ja. Je kan powerbanks met een zonnepaneel opladen in indirect zonlicht. Toch zal dit lang niet zo efficiënt zijn als in goed fel zonlicht. Met draagbare panelen heb je hier juist nog meer behoefte aan dan bij de grote panelen op bijvoorbeeld huizen.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365