Propellerbeschermers (prop guards) kopen voor een drone: Is het nodig?

Propellerbeschermers kopen DJI mini 2 voorbeeld

Als ik buiten aan het vliegen ben met mijn drone of als ik met mensen praat die ook geïnteresseerd zijn in het kopen van een drone, komt het onderwerp prop guards vaak ter sprake. Je kan voor de meeste drones speciale propellerberschermers kopen. Dit heeft zowel voordelen als nadelen. Ik heb zelf wel propellerbeschermers voor mijn DJI Mini 2 in bezit. Deze heb ik gekregen als cadeau, maar ik gebruik de prop guards ook echt. In dit artikel bekijk ik alles wat met prop guards te maken heeft. Is het echt nodig om te kopen of kun je ook zonder?

Wat zijn propellerbeschermers?

Propellerbeschermers worden in het Engels propeller guards of prop guards genoemd. Het is een accessoire voor een drone. Een propellerbeschermer is een constructie die de propellers van de drone tijdens een vlucht beschermt als het ergens tegen aan botst. Het is een constructie die je op de drone klikt, schroeft of op een andere manier bevestigd. Meestal is het gemaakt van een licht materiaal, zoals kunststof of plastic.

Kortom: Een prop guard is een kooicontructie die je op een drone bevestigt om de propellers tijdens een vlucht te beschermen bij het botsen.

✅ Voordelen

  • Bescherming van de drone
  • Ideaal voor beginnende dronevliegers
  • Handig als je indoor vliegt of als je laag bij de grond buiten / in de buurt van objecten vliegt
  • Propellers zijn gevaarlijk als deze draaiend tegen de huid aankomen. Met propellerbeschermers gebeurt dit niet

❌Nadelen

  • Gevoeliger voor wind
  • Brengt extra gewicht met zich mee
  • Soms in zicht tijdens het filmen (afhankelijk van type drone)
  • De batterij gaat iets sneller leeg

Wanneer gebruik ik prop guards?

Ik gebruik de propeller guards regelmatig als ik binnen wil vliegen. Ook buitenshuis gebruik in de propellerbeschermes regelmatig als ik in een bos drone of in een gebied waar veel objecten staan. Ik heb gekozen voor de variant van DJI zelf (ik heb deze). Deze propellerbeschermer klik je eenvoudig op de drone en haal je er even makkelijk weer af. Zo kan ik per vlucht kiezen of ik met of zonder prop guards vlieg. Over het algemeen vlieg ik misschien 10% van de vluchten met extra bescherming. De overige vluchten heb ik de bescherming niet nodig.

Dit zijn de prop guards die ik voor mijn drone gebruik

Wanneer een propellerbescherming kopen?

In principe is het niet noodzakelijk om dit product te kopen voor je drone. Toch biedt het zeker extra zekerheid tijdens het vliegen. Het is ook geen dure accessoire, dus je zou het zeker kunnen overwegen. Koop een prop guard als:

  • je een beginner bent en/of je nog wat onzeker bent over je vliegkunsten. Veel mensen die ik spreek starten met deze accessoire. Pas als ze zekerder zijn, halen ze de guards er af (om nooit meer te gebruiken 😉).
  • je op plekken binnen wilt vliegen
  • je op uitdagende plekken buiten wilt vliegen. Bijvoorbeeld laag in een bos, in de buurt van gebouwen of op plekken waar je niet makkelijk omhoog kan vliegen wegens obstakels.
  • je wilt voorkomen dat de drone omvalt tijdens het landen
  • je de drone vaak uit de lucht plukt in plaats van landen

Algemene tip: Sta je ergens en denk je dat je echt prop guards nodig hebt voor de vlucht, dan moet je er misschien eigenlijk gewoon niet vliegen. Vlieg sowieso nooit laag langs mensen of dieren!

Let op het gewicht

Sommige drones wegen 249 gram (bijvoorbeeld mijn Mini 2). Dit is geen willekeurig gekozen gewicht. Hierdoor hoef je in Nederland geen speciaal vliegbewijs te halen (je moet de drone wel registreren bij het RDW). Een vliegbewijs haal je pas bij drones die meer dan 250 gram wegen. Een prop guard weegt meer dan 1 gram, vandaar dat je over de toegestane limiet van 250 gram komt. Je moet dan officieel een vliegbewijs halen. Als je in de praktijk laat zien dat de drone 249 gram weegt (staat ook op de drone vaak), dan zou dit niet enorm veel problemen moeten opleveren. Toch is het goed om in overweging te nemen!

Werken de propeller guards echt?

Verzekering: Bij DJI kun je een verzekering afsluiten. Gaat de drone kapot? Dan krijg je voor een klein bedrag een geheel nieuwe drone. Ik heb dit wel gedaan. Zo voel ik mij ook veiliger in de lucht als ik geen prop guards gebruik. 😊

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat deze accessoire zeker werkt. In veel gevallen klik je het snel op de drone en kan je er prima mee vliegen. Bots je tegen een obstakel aan, dan zijn de propellers goed beschermt. Toch vlieg ik er niet vaak mee, omdat ik het liefst drone in gebieden waar het ruimtelijk en open is, zoals bij de Eenzame Eik in Amerongen (dronetip!). Voor beginners en mensen die binnen willen vliegen heeft het veel voordelen.

Tip: De meeste modellen prop guards maken gebruik van kleine schroefjes. Gebruik altijd deze schroefjes en nooit je eigen maat schroefjes. Als je te lange schroeven gebruikt, raak je misschien per ongeluk onderdelen van de rotor. Dit is écht niet de bedoeling.  

Vragen en antwoorden over de prop guard

Een aantal vragen en antwoorden over de zin en onzin van de propellerbescherming voor drones

Moet je een prop guard kopen?

Nee, dat hoeft zeker niet. Ik vind het persoonlijk geen noodzakelijk product. Toch kan het in sommige gevallen fijn zijn om juist met de propellerbeschermer te vliegen. Bijvoorbeeld: binnen, in het bos, dichtbij objecten etc. Ook beginners vinden het heel fijn. Zo leer je de drone kennen, zonder het risico de propellers te beschermen.

Is dit een duur product?

Nee. De meeste modellen worden gemaakt van een goedkoop en licht materiaal. Dit zie je ook terug in de winkelprijs.

Vlieg jij met propeller guards?

Ongeveer 10% van al mijn vluchten vlieg ik met dit product op mijn DJI Mini 2 geklikt. Meestal vlieg ik zonder. De keren dat ik er wel mee vlieg zijn binnen, dichtbij gebouwen of heel laag bij de grond in bijvoorbeeld het bos.

Vlieg jij met propellerbeschermers? Laat het weten in de comments hieronder!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365