Wie op zoek gaat naar een slaapzak doet er goed aan om van tevoren te bepalen waar je de slaapzak precies voor nodig hebt. Wil je een slaapzak hebben voor tijdens een zomers festival, dan zijn je eisen heel anders dan een winterse fietsvakantie. Slaapzakken worden vaak onderverdeeld in soort materiaal en seizoenen. Er zijn vier seizoenen, vandaar ook vier basismodellen van slaapzakken binnen deze seizoenen. Veel verkoper doen er nog een seizoen bij. Zij noemen dit het vijfde seizoen of seizoen4+. In deze blog bespreken we de verschillende seizoenen en comforttemperatuur bij slaapzakken.
Inhoudsopgave
Wat is comforttemperatuur bij een slaapzak?
Een slaapzak krijgt doorgaans een comforttemperatuur of comfort classificatie mee van de fabrikant. Dit verwijst naar de optimale temperatuur waarin je warm en comfortabel kunt slapen. Men gaat uit van een opgerolde positie in de slaapzak. Als je de slaapzak gebruikt onder de comforttemperatuur zul je sneller de kou voelen. Ook moet je rekening houden dat deze classificatie van gemiddeldes uitgaat. Zo hebben vrouwen het gemiddeld sneller koud dan mannen en kan het per persoon natuurlijk enorm verschillen.
Drie limieten voor temperatuur bij een slaapzak
Veel modellen krijgen zelfs drie soorten limieten qua temperatuur mee van de fabrikant.
- Extreme limit: Dit wordt ook wel de overlevingstemperatuur genoemd. Het is de limiet waarop de slaapzak aankan qua koude temperatuur. Kan een slaapzak -9 graden Celcius als extreme limiet aan, dan zul je niet bevriezen bij deze temperatuur en in leven blijven. Het extreme limiet is niet de temperatuur waarop je nog prettig in de slaapzak kan liggen.
- Comfort limit: Dit is de limiet die hierboven wordt beschreven. je zou het kunnen lezen als de aangeraden temperatuur.
- Comfort maximum: Dit de maximum temperatuur die aangeraden wordt. Ga je midden in een Canadese hittegolf van 50 graden Celcius liggen, dan heb je geen slaapzaak nodig. Sommige slaapzakken zijn bij nachtelijke temperaturen van boven de 20 graden al totaal niet comfortabel meer. Dit wordt aangegeven met het comfort maximum.
Seizoenen en slaapzakken
Er is geen standaardindeling als het gaat om seizoenen. Sommige websites en fabrikanten houden het bij drie categorieën: Zomer, drie seizoenen en winter. Anderen hebben zelfs vijf categorieën. Hieronder lees je een indeling van slaapzakken in seizoenen:
Een-seizoens-slaapzak
Dit wordt ook wel het zomermodel genoemd . Dit model is goed voor binnenshuis en de warmere zomernachten. Bij sommige fabrikanten gaat het om nachtelijke temperaturen boven de 5 graden, maar wij gaan vaak uit van tussen de 10-15 °C
Twee seizoens-slaapzak
Deze zomer/lente slaapzak is al iets meer geschikt voor de koelere nachten. In de lente kan het gerust nog tussen de 0 en 10 °C worden. Deze zakken zijn doorgaans geschikt voor de late lente en vroege herfst. Voor veel outdoor activiteiten vaak net niet geschikt.
Drie-seizoens-slaapzak
Slaapzakken binnen deze categorie zijn voor de lente, zomer en herfst. Er zit echter wel heel veel verschil binnen deze populaire categorie. Let bij aankoop goed op de comforttemperatuur en de extreme limieten. Er zijn modellen die tot -10°C aankunnen, maar ook modellen die het rond de 0 maximaal comfortabel houden.
Vier-seizoens-slaapzak
Goed geschikt voor de wintermaanden. Sommige slaapzakken kunnen comfortabel een temperatuur aan van onder de -10°C. Ook hier zitten veel verschillen tussen de comfortlimieten.
Vier+ of seizoen vijf slaapzak
Het vijfde seizoen of seizoen 4+ is voor de echte avonturiers onder ons. Deze slaapzakken zijn gemaakt voor de bergbeklimmers en de mensen die op noordpoolexpeditie gaan. Deze slaapzakken zijn bestand tegen enorme extreme koude temperaturen. Soms wel tot -40°C. Deze worden in veel winkels niet verkocht. Je moet dan op zoek naar een speciaalzaak.