Sigma 70mm F2.8 Art DG Macro: mijn ervaring, foto’s en review

Sigma 70mm F2.8 Art DG Macro kopen

Ik ben al heel lang fan van macrofoto’s. Als kind bladerde ik al door de boeken van mijn ouders met daarin de mooiste macro- en natuurfoto’s. Hoewel ik insecten toen nog erg eng vond, vond ik het wel fascinerend om foto’s te zien waarbij er enorm ingezoomd wordt op het beestje. Vele jaren later is daar eigenlijk niets anders. Ik vind het nog steeds fantastisch om te zien, maar nu ook om zelf te maken. Daarnaast vind ik het ook prachtig om details op macroniveau vast te leggen van dagelijkse objecten en natuur. Ik heb meerdere macrolenzen getest. Op het moment gebruik ik voornamelijk de Sigma 70mm F2.8 Art DG Macro. Deze is te koop met een Sony E-mount, Canon mount en L-mount. In deze uitgebreide Sigma 70mm macrolens review lees je mijn ervaring en bekijk je foto’s die ik heb gemaakt met de lens.

Sigma 70mm F2.8 Art DG Macro: wat is het precies?

De Sigma 70mm F2.8 Art DG Macro is een lens die speciaal is ontworpen voor macrofotografie. Dankzij de brandpuntafstand van 70mm en het grote maximale diafragma kan je hele mooie close-up beelden maken. Je kan bijvoorbeeld foto’s maken van kleine onderwerpen, zoals bloemen, insecten en producten, waarbij het onderwerp scherp is en er in de achtergrond prachtige onscherpte is. De lens is te koop met verschillende lensvattingen (mounts).

Goed om te weten: Ik heb wel eens iemand horen zeggen dat je voor macrofotografie echt geen lens met een brandpuntafstand onder de 105mm of 100mm moet nemen. Dit is natuurlijk onzin. Hoewel alles boven de 100mm macro vaak wel een beter resultaat geeft, merk je dit ook direct in de portemonnee. Met bijvoorbeeld een 70mm lens maak je ook prachtige macro opnames.

In de winkel bekijken

Hieronder zie je de beste prijzen en aanbiedingen in diverse webwinkels van deze macrolens. De lens is te koop in verschillende vattingen. Sony E-mount wordt gebruikt voor Sony’s spiegelloze camera’s, terwijl Canon mount zowel de EF-mount voor DSLR’s als de RF-mount voor spiegelloze camera’s omvat. De L-mount is ontwikkeld door de L-Mount Alliance en wordt gebruikt op spiegelloze camera’s van Leica, Panasonic en Sigma, met als doel een gestandaardiseerde vatting te bieden voor compatibiliteit tussen verschillende fabrikanten.

Waar koop ik mijn objectieven?

Ik heb op meerdere plekken mijn objectieven gekocht. Vaak loop ik een lokale fotowinkel binnen, al lijken deze helaas steeds meer uit het straatbeeld te verdwijnen. Soms ‘reis’ ik af naar Utrecht om naar KameraExpress te gaan. Als ik al weet wat voor objectief ik wil hebben, dan bestel ik deze het liefst online bij Kamera Express (⬅️link naar de webwinkel)

Als je via de bovenstaande link een aankoop doet, krijgen wij er een klein percentage over. Je betaalt zelf niets extra’s, maar steunt onze website wel!

De naam is misschien wat verwarrend

Toen ik voor het eerst op zoek ging naar een macrolens, werd ik een beetje overweldigd door alle namen van de lenzen. Hieronder heb ik de naam van de Sigma 70mm F2.8 Art DG Macro lens voor je ontleed.

  • Sigma: De lens is gemaakt door Sigma. Vrijwel alle namen van cameralenzen beginnen met de naam van de fabrikant. Sigma is een Japans bedrijf zich toelegt op het maken van camera-lenzen en andere fotografische apparatuur.
  • 70mm: Dit getal verwijst naar de brandpuntsafstand van de lens, gemeten in millimeters. Over het algemeen worden lenzen met een brandpuntsafstand van rond de 50mm tot 105mm beschouwd als geschikt voor macrofotografie.
  • F2.8: Het maximale diafragma van de lens. Het diafragma is de opening in de lens waardoor licht de camerasensor bereikt. F2.8 is een relatief groot diafragma, wat betekent dat de lens veel licht kan binnenlaten. Dit is gunstig voor het fotograferen bij weinig licht en het verkrijgen van een wazige achtergrond.
  • Art: Dit is een aanduiding die Sigma gebruikt om aan te geven dat de lens deel uitmaakt van hun ‘Art’-serie. Deze lenzen bieden een groot diafragma voor mooie bokeh, zijn scherp, contrastrijk en kleurnauwkeurig. Daarnaast maken art-serie-lenzen gebruik van geavanceerde optische elementen om aberraties te minimaliseren.
  • DG: Een afkorting voor ‘Digital Grade’ en is een aanduiding die Sigma gebruikt om aan te geven dat de lens is geoptimaliseerd voor digitale camera’s met full-frame sensoren, zoals op de Sony A7III camera.
  • Macro: Dit geeft aan dat de lens speciaal is gemaakt voor macrofotografie, Je kan er dus zeer dicht bij het onderwerp mee komen en het in levensgroot of bijna levensgroot op de sensor vastleggen!

Foto’s die ik heb gemaakt met deze lens

Ik heb de afgelopen tijd enorm veel macrofoto’s gemaakt. In de onderstaande gallerij zie je enkele voorbeelden van macrofoto’s die ik heb gemaakt met de Sigma 70mm F2.8 Art DG Macro in combinatie met de Sony A7III camera. Nabewerking heb ik gedaan in Lightroom CC.

Ervaringen van andere gebruikers met de Sigma 70mm F2.8 Art DG Macro

Naast mijn mening en voorbeeldfoto’s, heb ik ook de meningen van andere fotografen en gebruikers van de Sigma 70mm F2.8 Art DG Macrolens gelezen. Deze heb ik hieronder voor je opgesomd. Per punt heb ik er een algemeen oordeel aan gehangen in sterren. De beoordelingen komen van andere collega fotografen die ik heb gesproken over de lens, fora, facebookgroepen en geverifieerde reviews van webwinkels.

Kwaliteit: ⭐️⭐️⭐️⭐️

De Sigma 70mm F2.8 Art DG Macro-lens staat bekend om zijn uitstekende optische kwaliteit. De lens produceert scherpe beelden met levendige kleuren. Hoewel sommige gebruikers opmerken dat de lens niet bijzonder snel is, zijn de meesten onder de indruk van de algehele beeldkwaliteit.

Prijs: ⭐️⭐️⭐️⭐️

De lens wordt beschouwd als een goede waarde voor de prijs, vooral gezien de prestaties en bouwkwaliteit. Het is een deel van Sigma’s Art-serie, die bekend staat om het leveren van hoogwaardige lenzen tegen een redelijke prijs.

Bouwkwaliteit: ⭐️⭐️⭐️

De bouwkwaliteit van de lens is solide, maar er zijn enkele gemengde meningen. Sommige gebruikers merken op dat de lens niet intern scherpstelt en langer wordt bij het scherpstellen op dichtbijgelegen objecten, wat als een nadeel wordt beschouwd.

Autofocus: ⭐️⭐️

De autofocus van de lens wordt vaak bekritiseerd vanwege de traagheid en het geluid dat het maakt tijdens het scherpstellen. Dit kan problematisch zijn voor fotografen die snel bewegende onderwerpen willen vastleggen. Ik gebruik de autofocus niet heel vaak, omdat ik er bij macrofotografie liever kies om zelf scherp te stellen.

Beeldkwaliteit: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

De beeldkwaliteit is een van de sterkste punten van deze lens. Het is vooral indrukwekkend in macrofotografie, waar het in staat is om zeer gedetailleerde en scherpe beelden vast te leggen met een korte scherptediepte.

Geschikt voor welke soort fotografie: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

Deze lens is uitstekend geschikt voor macrofotografie. Daarnaast is het ook effectief voor het fotograferen van bloemen en dieren in het wild vanwege het brede diafragma en de mogelijkheid om dicht bij het onderwerp te komen.

Diafragma: ⭐️⭐️⭐️

Met een maximaal diafragma van f/2.8 is de lens redelijk lichtsterk, maar sommige gebruikers vinden het niet voldoende voor opnames bij weinig licht, zoals tijdens de schemering of zonsopgang.

Beeldstabilisatie: ⭐️⭐️

De lens heeft geen beeldstabilisatie, wat een nadeel kan zijn voor fotografen die zonder statief werken. Dit kan vooral problematisch zijn bij het fotograferen bij weinig licht of bij het gebruik van langzamere sluitertijden.

Gewicht: ⭐️⭐️⭐️⭐️

De Sigma 70mm F2.8 Art DG Macro-lens heeft een solide constructie, wat betekent dat het iets zwaarder kan zijn dan sommige alternatieve lenzen. Er zijn echter geen specifieke klachten over het gewicht in de beoordelingen, wat suggereert dat het voor de meeste gebruikers acceptabel is.

Mijn Sigma 70mm F2.8 Art DG Macro review

Ik heb even de factuur er bij gepakt om te kijken hoe lang ik de lens al in gebruik heb. Ik heb de lens op 09-06-2022 gekocht bij Kamera-Express (deze lens). Sindsdien heb ik er wekelijks foto’s mee gemaakt. De lens werd bezorgd in een stevige doos. In de doos zat:

  • Sigma 70mm F2.8 Art DG Macro-lens
  • Lensdop
  • Achterste lensdop
  • Zonnekap
  • Garantiebewijs
  • Handleiding

Het eerste wat me opviel was dat de lens een strak en modern ontwerp heeft. Het heeft een matzwarte afwerking met het Art-logo stijlvol geplaatst op de zijkant (de zilveren A). De focusring is breed en geribbeld, wat zorgt voor een comfortabele grip en nauwkeurige bediening bij handmatige scherpstelling. Het is een lichtgewicht lens, die naar mijn mening erg solide aanvoelt. De afwerking is netjes. Aan de zijkant zitten twee schuifjes waarmee je de lens in AF of MF zet en een schuifje waarmee je de focusafstand kan instellen.

Autofocus en handmatig scherpstellen

De autofocus is zeker niet de snelste. Hier heb ik niet enorm veel hinder van ondervonden. Vaak is het wel snel genoeg om bijvoorbeeld een hommel op een bloem te fotograferen en snel scherp te stellen. Een enkele keer was de lens te langzaam, maar dit lag vaak meer aan het onderwerp of aan mij. Ik stel bij macrofotografie liever gewoon zelf scherp. Je merkt dat deze lens hier echt voor gemaakt is. Het handmatig scherpstellen gaat erg fijn. De ring waar je aan draait voelt stevig aan. Iets waar ik bij andere lenzen nog wel eens problemen mee heb.

Beeldkwaliteit

De Sigma 70mm F2.8 Art DG Macro levert een zeer goede beeldkwaliteit. Ik zie dit vooral terug aan de scherpte en detailweergave op de foto. Zelfs bij een wijd open diafragma presteert de Sigma 70mm F2.8 Art DG Macro heel erg goed. De kleurweergave is levendig en natuurgetrouw, wat bijdraagt aan de aantrekkingskracht van de beelden. De lens creëert een prachtige bokeh dankzij het F2.8 diafragma, wat ideaal is voor het isoleren van onderwerpen. Ook voor close-up fotografie is het een prima lens. Ik gebruik het nu regelmatig voor productfoto’s in onze reviews, zoals bijvoorbeeld in deze reviews:

Eindoordeel
Sigma 70mm F2.8 Art DG Macro

Product Name: Sigma 70mm F2.8 Art DG Macro

Product Description: De Sigma 70mm F2.8 Art DG Macro is een lens die speciaal is ontworpen voor macrofotografie. Dankzij de brandpuntafstand van 70mm en het grote maximale diafragma kan je hele mooie close-up beelden maken.

Brand: Sigma

4.5

Samenvatting

Na het uitgebreid gebruiken van de Sigma 70mm F2.8 Art DG Macro vind ik dat het een uitstekende lens is, vooral voor macrofotografie. De scherpte, kleurweergave, en bouwkwaliteit zijn erg goed. Hoewel de autofocus niet de snelste is en er geen beeldstabilisatie is, zijn de optische prestaties uitzonderlijk. Dit is mijn go to lens voor macrofotografie en close-up fotografie.

Voordelen

  • Uitzonderlijke beeldscherpte
  • Uitstekende kleurweergave
  • Prachtige bokeh en controle over scherptediepte
  • Solide bouwkwaliteit
  • Geschikt voor zowel macrofotografie als portretten
  • Maakt deel uit van Sigma’s gerenommeerde Art-serie
  • Goede waarde voor de prijs, prijs/kwaliteit perfect in orde

Nadelen

  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie
  • Autofocus soms wat traag
  • Kan moeite hebben met scherpstellen in situaties met weinig licht

Alternatieven op de Sigma 70mm F2.8 Art DG Macro

Ben je op zoek naar een macrolens, maar niet overtuigd van de Sigma lens? Dan kun je de onderstaande drie alternatieven bekijken. Deze zitten allemaal rond dezelfde prijsklasse als de Sigma lens. Wil je echter écht de beste lens hebben voor macrofotografie? Dan moet je echt een prijsklasse hoger gaan kijken. Deze beginnen (naar mijn mening) pas vanaf €1100,-

Tamron SP 90mm f/2.8 Di Macro 1:1 VC USD

Deze lens van Tamron is een populaire keuze voor macrofotografie. Met een iets langere brandpuntsafstand van 90mm is het uitstekend voor close-ups. Het heeft ook een maximaal diafragma van f/2.8 en bevat beeldstabilisatie (Vibration Compensation), wat handig is bij het fotograferen uit de hand.

Tokina atx-i 100mm F2.8 FF Macro

De Tokina atx-i 100mm F2.8 is een andere uitstekende macro-lens met een brandpuntsafstand van 100mm. Het heeft een maximaal diafragma van f/2.8 en staat bekend om zijn scherpe beelden en mooie bokeh. Het is een goede keuze voor zowel macrofotografie als portretten.

Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM

Voor Canon-gebruikers met APS-C camera’s is de Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM een geweldige optie. Het heeft een maximaal diafragma van f/2.8 en een brandpuntsafstand die gelijk is aan ongeveer 96mm in full-frame.

Veelgestelde vragen en antwoorden op een rij

Kan ik de Sigma 70mm F2.8 Art DG Macro gebruiken voor landschapsfotografie?

Ja en nee. Hoewel de lens primair is ontworpen voor macrofotografie, kan het ook worden gebruikt voor landschapsfotografie. Ik heb hier zelf alleen geen fantastische resultaten mee behaalt. Je merkt echt dat deze lens vooral gemaakt is voor close-up, details en misschien af en toe een portret.

Kan ik deze lens gebruiken voor het fotograferen van wildlife?

De lens kan worden gebruikt voor het fotograferen van wildlife, maar het is belangrijk op te merken dat de 70mm brandpuntsafstand mogelijk niet voldoende zoom biedt om dieren vanaf een grote afstand vast te leggen. Het is véél meer geschikt voor het fotograferen van kleinere dieren van dichtbij.

Is er een manier om de autofocus snelheid van deze lens te verbeteren?

De autofocus snelheid is inherent aan het ontwerp van de lens. Echter, het gebruik van de lens met een camera die een snelle autofocus motor heeft, kan enigszins helpen. Ook kan het gebruik van voldoende licht de autofocus prestaties verbeteren.

Kan ik filters gebruiken met de Sigma 70mm F2.8 Art DG Macro?

Ja, de lens heeft schroefdraad aan de voorkant waarmee je schroeffilters kunt bevestigen. Dit is handig voor het gebruik van polarisatiefilters, ND-filters of andere soorten filters om de beeldkwaliteit en creatieve controle te verbeteren. Op mijn Sony FE-versie van de lens passen filters geschikt voor ⌀49

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365