Sony E 11 mm F1.8: groothoeklens review en advies

Sony E 11 mm F1.8

Sinds kort ben ik mij extra aan het verdiepen in de wereld van groothoekfotografie. In het verleden heb ik de lens alleen gebruikt voor het fotograferen van lightpainting en weidse landschappen. Tegenwoordig ben ik er veel meer mee aan het doen. Ik heb dit altijd gedaan met een goedkope groothoek lens. Ik mocht van een collega fotografe de Sony E 11 mm F1.8 lenen. Deze past niet op mijn nieuwe camera, maar wel op mijn oudere Sony. Ik heb de lens uitgetest. Hieronder lees je mijn bevindingen en uitgebreide review van deze goede E-mount groothoeklens van Sony, die met 11mm met recht een supergroothoeklens is.

Over de Sony E 11mm APS-C lens

De Sony 11mm is een ultragroothoek lens. Deze lens is erg geschikt voor verschillende fotografie. Vanzelfsprekend is de lens erg geschikt voor landschapsfotografie. Ik heb met deze lens prachtige weidse landschappen gefotografeerd. Daarnaast kan je het ook gebruiken om gebouwen te fotograferen. Handig, omdat je in één afbeelding enorm veel in kaart kan brengen. De lens is verder lichtsterk, waardoor je bij minder licht nog steeds goede foto’s kan maken.

Je maakt met de Sony E 11mm lens bijvoorbeeld prachtige foto’s van sterren of (mijn favoriet) van star trails. Verder staat deze lens ook bekend om de hele goede video-eigenschappen. Perfect om mooie video-opnames mee te maken en om mee te vloggen. Met name het lichte gewicht en de stille autofocus zijn erg fijn als je aan het filmen bent. Deze hoorde ik tijdens mijn testen echt niet.

Wist je dat: ED (Extra Low Dispersion) elementen in een lens helpen om chromatische aberratie te verminderen, wat betekent dat ze de kleurnauwkeurigheid verbeteren en zorgen voor scherpere beelden.

In een video bekijken

In de onderstaande introductievideo van Sony zelf zie je goed wat de lens allemaal kan. Ook zie je beelden die de lens heeft gemaakt.

Goed om te weten: Een diafragma is een opening in de lens die bepaalt hoeveel licht de camerasensor bereikt. Een groter diafragma (bijvoorbeeld F1.8) laat meer licht door, wat handig is bij weinig licht. Dit wordt dan ook wel een lichtsterke lens genoemd.

Voor wie is de Sony E 11 mm F1.8 geschikt?

Ik kan deze lens aanraden aan:

 • Beginnende fotografen en ervaren fotografen: Of je nu net begint of al jaren in het vak zit, deze lens is een geweldige aanvulling op je uitrusting. Vooral als je een zwak hebt voor landschaps- of architectuurfotografie, dan is deze lens je nieuwe beste vriend. De beeldkwaliteit is top en de scherpte is om over naar huis te schrijven.
 • Vloggers en filmmakers: De Sony E 11mm F1.8 is een lens die volgens Sony zelf is geoptimaliseerd voor filmopnamen. Dit heb ik ook gemerkt tijdens mijn testen. De lens maakt prachtige groothoekbeelden, ideaal voor video’s en vlogs. De beeldkwaliteit is voor een lens van deze prijs ook echt goed. De autofocus hoor je niet terug op de video en stoort dus zeker niet.  
 • Creatievelingen: Een ultragroothoek-primelens is niet een dertien in een dozijn lens. Ik zou het zeker niet aanraden als enige lens voor je nieuwe camera! Het is een hele bijzondere lens met bijzondere eigenschappen. De ultragroothoek is ideaal voor het experimenteren met verschillende soorten composities en perspectieven.
Sony E 11 mm F1.8

Waar koop ik mijn objectieven?

Ik heb op meerdere plekken mijn objectieven gekocht. Vaak loop ik een lokale fotowinkel binnen, al lijken deze helaas steeds meer uit het straatbeeld te verdwijnen. Soms ‘reis’ ik af naar Utrecht om naar KameraExpress te gaan. Als ik al weet wat voor objectief ik wil hebben, dan bestel ik deze het liefst online bij Kamera Express (⬅️link naar de webwinkel)

Kamera-Express

Als je via de bovenstaande link een aankoop doet, krijgen wij er een klein percentage over. Je betaalt zelf niets extra’s, maar steunt onze website wel!

Meningen van andere gebruikers en fotografen

Hieronder heb ik de meningen van andere fotografen en gebruikers van de Sony E 11mm F1.8 verzamelt. Deze zijn afkomstig van fora, besloten Facebookgroepen waar ik lid van ben en reviews bij webwinkels. Ik heb deze voor het gemak samengevat per punt.

Kwaliteit ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De Sony E 11 mm F1.8 lens staat bekend om zijn uitzonderlijke beeldkwaliteit. Gebruikers prijzen de scherpte van de lens, zelfs in de hoeken, wat aangeeft dat het een uitstekende resolutie en duidelijkheid biedt. De kleurweergave is ook opmerkelijk, met levendige en nauwkeurige kleuren. De bouwkwaliteit is solide, hoewel het voornamelijk uit kunststof is gemaakt, het voelt niet goedkoop aan. Het compacte en lichte ontwerp maakt het gemakkelijk om mee te nemen, wat een bonus is voor fotografen die vaak onderweg zijn.

Lichtsterkte ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

Met een maximaal diafragma van F1.8 is de lens zeer lichtsterk. Dit is vooral gunstig in situaties met weinig licht, waardoor gebruikers heldere en scherpe beelden kunnen vastleggen zonder te hoeven vertrouwen op een hoge ISO. Dit diafragma maakt het ook mogelijk om een ondiepe scherptediepte te bereiken, wat bijdraagt aan een aantrekkelijk bokeh-effect.

Focus ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

De autofocus van de lens is snel, nauwkeurig en stil. Dit is vooral handig voor het vastleggen van bewegende onderwerpen of voor het maken van video’s zonder storende geluiden van de lens. De focus lock en AF/MF-schakelaar zijn handige functies die de gebruiker meer controle geven over de scherpstelling.

Veelzijdigheid ⭐️⭐️⭐️⭐️☆

De ultrabrede hoek van de lens maakt het veelzijdig voor verschillende soorten fotografie, waaronder landschappen, architectuur en vlogging. Het is echter minder geschikt voor portretfotografie vanwege de vervorming die inherent is aan groothoeklenzen. De compatibiliteit met Sony E-serie camera’s is een pluspunt.

Bokeh ⭐️⭐️⭐️⭐️☆

De grote diafragma-opening van de lens zorgt voor een mooie scherptediepte, wat resulteert in een aangenaam bokeh-effect. Dit is vooral merkbaar bij close-up opnamen. Hoewel het bokeh aantrekkelijk is, is het niet zo romig of onderscheidend als dat van sommige gespecialiseerde portretlenzen.

Correctie in postproductie ⭐️⭐️⭐️☆☆

Een kritiekpunt dat door sommige gebruikers wordt genoemd, is dat de lens enige correctie vereist voor vervorming, chromatische aberratie en lichtafval naar de randen bij open diafragma. Dit is meestal alleen zichtbaar in RAW-bestanden en kan gemakkelijk worden gecorrigeerd in postproductie. Echter, voor gebruikers die liever minimale nabewerking doen, kan dit als een nadeel worden beschouwd.

Mijn mening en ervaring met deze lens
sony-e-11mm-f-1-8_4

Naam product: Sony 11mm

Productbeschrijving: De Sony 11mm is een ultragroothoek lens. Deze lens is erg geschikt voor verschillende fotografie. Vanzelfsprekend is de lens erg geschikt voor landschapsfotografie.

Merk: Sony

4.5

Samenvatting

De Sony E 11 mm F1.8 is een uitstekende groothoeklens die op mij vooral veel indruk heeft gemaakt op de punten: beeldkwaliteit, lichtsterkte en autofocus (snel én stil!). De lens is zeer geschikt voor landschapsfotografie, architectuurfotografie en het maken van video’s en vlogs. Hoewel je in sommige gevallen wel wat nabewerking moet doen om echt het perfecte ultragroothoekplaatje te krijgen, is de Sony E 11mm F1.8 een ideale lens voor iedereen die op zoek is naar een groothoeklens voor op een APS-C sensor.

Voordelen

 • Uitstekende beeldkwaliteit
 • Hoge scherpte van hoek tot hoek
 • Groot maximaal diafragma van F1.8
 • Snelle en stille autofocus
 • Prachtige bokeh
 • Lichtgewicht en compact ontwerp
 • Stof- en vochtbestendig
 • Goed voor zowel fotografie als videografie

Nadelen

 • Kan enige correctie vereisen voor vervorming en chromatische aberratie in nabewerking
 • Niet ideaal voor portretfotografie vanwege de ultrabrede hoek

Veelgestelde vragen en antwoorden over de Sony E 11mm F1.8

Vraag: Is de Sony E 11 mm F1.8 lens compatibel met full-frame camera’s?

De Sony E 11 mm F1.8 lens is ontworpen voor camera’s met een APS-C-sensor, wat betekent dat het een crop-sensor lens is. Je kunt het technisch gezien op een full-frame camera gebruiken, maar de camera zal automatisch overschakelen naar de APS-C-modus. Je krijgt dan een gecropt beeld. Dit betekent dat je niet de volledige resolutie van de full-frame sensor zult benutten en dat de effectieve brandpuntsafstand van de lens zal veranderen.

Kan ik de lens gebruiken voor macrofotografie?

De Sony E 11 mm F1.8 is primair een ultragroothoeklens en is niet specifiek ontworpen voor macrofotografie. Macrofotografie vereist over het algemeen een lens die in staat is om zeer dicht bij het onderwerp te komen en het in hoge detail vast te leggen. Hoewel je met de Sony E 11 mm F1.8 enigszins dichtbij kunt komen, zal het niet dezelfde vergroting en details bieden als een gespecialiseerde macrolens.

Is deze lens geschikt voor sportfotografie?

De Sony E 11 mm F1.8 lens heeft een snelle en nauwkeurige autofocus, wat nuttig kan zijn bij het vastleggen van bewegende onderwerpen. Echter, vanwege de ultragroothoek, is het niet ideaal voor sportfotografie waarbij je vaak moet inzoomen op actie die op afstand plaatsvindt. Voor sportfotografie zijn telelenzen met een langere brandpuntsafstand meestal geschikter.

Heeft deze lens beeldstabilisatie?

De lens heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie. Echter, als je camera over ingebouwde beeldstabilisatie beschikt (ook wel IBIS genoemd, In-Body Image Stabilization), dan kun je nog steeds stabiele opnamen maken zonder dat de lens zelf stabilisatie heeft.

Kan ik filters gebruiken?

Ja, je kunt filters gebruiken met de Sony E 11 mm F1.8 lens. De lens heeft schroefdraad aan de voorkant, wat betekent dat je schroeffilters zoals UV-filters, polarisatiefilters of ND-filters kunt bevestigen. Het is belangrijk om de juiste filtermaat te kiezen die overeenkomt met de diameter van de lens.


Categorie: Foto & Video

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365
Share to...