Sony FE 85mm F/1.4 GM: review en informatie over de (prachtige) lens

sony fe 85mm f1.4 gm review

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

In deze uitgebreide review bekijk ik de Sony FE 85mm F/1.4 GM lens. Dit is een van de lenzen die je als (professionele) fotograven eigenlijk wel in je arsenaal wilt hebben. Hoewel ik hier ook onder val, heb ik – vanwege de aanschafprijs – uiteindelijk gekozen voor de Sony FE 85MM F/1.8. En ja, er zit een heel groot verschil tussen de twee! In de Sony FE 85mm F/1.4 GM review bekijk ik verschillende aspecten onderzoeken, waaronder bouw- en beeldkwaliteit, autofocus, prestaties bij weinig licht en videokwaliteit. Ik sluit af met een duidelijke eindconclusie met daarbij de voordelen en nadelen van de SEL85F14GM lens voor full-frame camera’s.

Wat is de Sony FE 85mm F1.4 GM voor een lens?

Zoals bij elke review, begin ik hier ook met een korte uitleg over de lens. De Sony FE 85mm F/1.4 GM is een prime lens ontworpen voor Sony’s full-frame E-mount camera’s. Met een maximaal diafragma van f/1.4 staat deze lens bekend om zijn uitstekende prestaties bij weinig licht en het vermogen om een prachtig bokeh-effect te creëren. Deze lens behoort tot Sony’s G Master-serie. Dit betekent dat het specifiek is ontworpen met een focus op hoge resolutie en superieure beeldkwaliteit. De lens heeft ook een zeer snelle en stille autofocus. Vanwege deze kenmerken is de lens bijzonder geschikt voor portretfotografie, maar ook voor andere soorten fotografie zoals landschappen en straatfotografie. Toch kom ik zelf de Sony FE 85mm F1.4 GM vaak tegen bij fanatieke portretfotografen.

Hoe denken andere fotografen en gebruikers over deze lens?

Ik kijk bij het maken van een review niet alleen maar naar mijn eigen ervaring en mening. Ik neem ook de meningen van anderen, met in het bijzonder fotografen die de lens gebruiken, mee. Hieronder heb ik al deze meningen, afkomstig van o.a. fora, mijn gesprekken met andere fotografen en webwinkels, gebundeld, met daarbij een samenvatting en een sterrenbeoordeling per punt. Zo zie je goed hoe anderen er over denken!

Kwaliteit ⭐⭐⭐⭐⭐

De Sony FE 85mm F1.4 GM Lens wordt algemeen geprezen om zijn uitstekende kwaliteit. De beeldkwaliteit is bijzonder indrukwekkend, met gebruikers die opmerken dat de lens scherpe, heldere beelden produceert met een prachtig bokeh-effect. De kleurweergave en contrasten zijn ook uitstekend, wat bijdraagt aan de algehele beeldkwaliteit. Bovendien is de lens zeer duurzaam en goed gebouwd, wat aantoont dat Sony geen compromissen heeft gesloten op het gebied van kwaliteit.

Prijs ⭐⭐⭐⭐

De Sony FE 85mm F1.4 GM Lens is zeker niet goedkoop, maar de meeste gebruikers zijn van mening dat de prijs gerechtvaardigd is. Gezien de uitstekende beeldkwaliteit, de duurzaamheid en de algemene prestaties van de lens, zien veel gebruikers het als een waardevolle investering. Voor professionele fotografen en serieuze hobbyisten die bereid zijn te betalen voor topkwaliteit, lijkt de prijs een redelijke uitgave.

Bouwkwaliteit ⭐⭐⭐⭐⭐

De bouwkwaliteit van de Sony FE 85mm F1.4 GM Lens is uitstekend. Het is gemaakt van hoogwaardige materialen die zowel robuust als duurzaam zijn. De lens voelt stevig aan en heeft een stof- en vochtbestendig ontwerp, wat een groot pluspunt is voor fotografen die in verschillende omstandigheden werken. Het is duidelijk dat Sony veel aandacht heeft besteed aan het ontwerp en de constructie van deze lens.

Autofocus ⭐⭐⭐⭐⭐

De autofocus van de Sony FE 85mm F1.4 GM Lens is een ander hoogtepunt. Gebruikers melden dat het snel en nauwkeurig is, waardoor ze moeiteloos scherpe beelden kunnen vastleggen. Dit maakt de lens bijzonder geschikt voor het vastleggen van snelle acties en bewegende onderwerpen. Bovendien is de autofocus stil, wat een groot voordeel is bij het opnemen van video’s.

Beeldkwaliteit⭐⭐⭐⭐⭐

De beeldkwaliteit van de Sony FE 85mm F1.4 GM Lens is niets minder dan uitstekend. Gebruikers zijn vol lof over de scherpte, helderheid en kleurweergave van de beelden die ze met deze lens hebben gemaakt. Het bokeh-effect dat de lens produceert is ook prachtig, waardoor het een uitstekende keuze is voor portretfotografie.

Geschikt voor welke soort fotografie ⭐⭐⭐⭐⭐

De Sony FE 85mm F1.4 GM Lens is een zeer veelzijdige lens die kan worden gebruikt voor een breed scala aan fotografische stijlen. Het is bijzonder populair onder portretfotografen vanwege het prachtige bokeh-effect dat het produceert, maar het is ook geschikt voor landschaps-, straat- en evenementenfotografie. De lens presteert goed in verschillende lichtomstandigheden, waardoor het een uitstekende allround lens is.

Diafragma ⭐⭐⭐⭐⭐

Met een maximaal diafragma van f/1.4 biedt de Sony FE 85mm F1.4 GM Lens uitstekende prestaties bij weinig licht en prachtige achtergrondvervaging. Dit brede diafragma maakt het mogelijk om te fotograferen in omstandigheden met weinig licht zonder te hoeven inleveren op de beeldkwaliteit. Bovendien zorgt het voor een prachtige achtergrondvervaging, wat bijdraagt aan het creëren van prachtige portretten.

Beeldstabilisatie ⭐⭐⭐⭐

Hoewel de Sony FE 85mm F1.4 GM Lens geen ingebouwde beeldstabilisatie heeft, melden de meeste gebruikers dat ze nog steeds in staat zijn om stabiele en scherpe beelden te maken. Dit is vooral het geval wanneer de lens wordt gebruikt met een camera die ingebouwde beeldstabilisatie heeft. Hoewel het ontbreken van beeldstabilisatie voor sommige gebruikers een nadeel kan zijn, lijkt het erop dat het voor de meeste gebruikers geen dealbreaker is.

Gewicht ⭐⭐⭐⭐

De Sony FE 85mm F1.4 GM Lens is vrij zwaar, wat sommige gebruikers als een nadeel kunnen zien. Echter, veel gebruikers merken op dat het gewicht bijdraagt aan de algehele bouwkwaliteit en duurzaamheid van de lens. Hoewel het gewicht van de lens het minder draagbaar kan maken, lijkt het erop dat de meeste gebruikers bereid zijn dit te accepteren in ruil voor de uitstekende beeldkwaliteit en prestaties.

Videokwaliteit ⭐⭐⭐⭐⭐

De Sony FE 85mm F1.4 GM Lens is ook uitstekend voor video-opnames. De autofocus is stil en soepel, wat zorgt voor vloeiende en professioneel ogende video’s. Gebruikers zijn ook onder de indruk van de scherpte en helderheid van de video’s die ze met deze lens hebben gemaakt.

Sony FE 85mm F/1.4 GM

Hoe denk ik over de lens? Een uitgebreide Sony FE 85mm F/1.4 GM review!

Nu je de meningen van andere gebruikers weet, is het tijd voor mijn mening. Ik heb deze onderverdeelt in meerdere tussenkopjes.

Goed om te weten: Ik heb deze lens niet meer zelf in bezit. Wel heb ik deze kort uit kunnen testen, omdat ik twijfelde tussen meerdere lenzen. Ik ben uiteindelijk voor een andere lens gegaan. Grootste struikelblok voor mij: de prijs. De andere lens, die een iets minder laag f-getal (groot diafragma) heeft, is ongeveer de helft goedkoper. Dit was voor mij wel reden om te kiezen voor de goedkopere lens. Heb je echter het geld, dan is het zeker de moeite waard om de 1.4 te overwegen!

Eerste indruk van de Sony FE 85mm F/1.4 GM

Bij het uitpakken van de Sony FE 85mm F1.4 GM Lens was ik direct onder de indruk van de stevige bouwkwaliteit en het professionele ontwerp. Al had ik natuurlijk niets anders verwacht van deze GM-lens. Wat mij direct opviel: de details zoals de soepel draaiende focusring en de stevig passende lenskap. Ik heb wel eens lenzen gehad waarbij de lenskap er soms tijdens het fotograferen er spontaan vanaf vielen!

Autofcous en diafragma

De Sony FE 85mm F1.4 GM Lens beschikt over een snelle, nauwkeurige en stille autofocus. Deze functie maakt het gemakkelijk om scherpe beelden vast te leggen. De focus gericht op de ogen (ik gebruik het met een Sony A7III) is geweldig snel en megascherp. De stille werking van de autofocus is een groot voordeel bij het opnemen van video’s, omdat het geen storende geluiden produceert. De Sony FE 85mm F1.4 GM Lens presteert uitstekend bij weinig licht dankzij het brede diafragma van f/1.4. Dit maakt het mogelijk om heldere, scherpe foto’s te maken in minder ideale lichtomstandigheden, zoals binnenshuis of tijdens de schemering, zonder in te boeten aan beeldkwaliteit.

Eindconclusie review
sony fe 85mm f1.4 gm review

Naam product: Sony FE 85mm F/1.4 GM

5

Samenvatting

Na het uitgebreid testen en gebruiken van de Sony FE 85mm F1.4 GM Lens, kan ik zeggen dat ik zeer onder de indruk ben van deze lens. Ondanks de paar kleine nadelen, zoals de prijs, zijn de prestaties en kwaliteit van deze lens echt ongeëvenaard. De beeldkwaliteit is uitstekend, de autofocus is snel en stil, en de bouwkwaliteit is robuust en duurzaam. Deze lens heeft mijn verwachtingen overtroffen en ik ben ervan overtuigd dat het een waardevolle toevoeging zal zijn voor elke fotograaf, met name de portretfotograaf. Ik kan de Sony FE 85mm F1.4 GM Lens van harte aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar een hoogwaardige, veelzijdige lens die uitstekende prestaties levert. Het is een flinke investering, maar ik geloof dat het elke cent waard is.

Voordelen

  • Uitstekende beeldkwaliteit
  • Prachtig bokeh-effect
  • Snelle en stille autofocus
  • Goede prestaties bij weinig licht
  • Robuuste bouwkwaliteit
  • Veelzijdigheid voor verschillende soorten fotografie
  • Goede videokwaliteit

Nadelen

  • Aan de dure kant

Veelgestelde vragen en antwoorden op een rij

Ik krijg regelmatig vragen over deze lens. Hieronder heb ik een aantal van deze vragen gebundeld, met daarbij mijn antwoord. Heb je zelf nog een vraag? Laat gerust een reactie achter onder deze review. Ik probeer deze dan zo snel mogelijk van een passend antwoord te voorzien!

Is de Sony FE 85mm F/1.4 GM Lens compatibel met APS-C camera’s van Sony?

Ja, de lens is compatibel met APS-C camera’s van Sony. Houd er echter rekening mee dat er een cropfactor van 1.5x van toepassing is, waardoor de lens een brandpuntsafstand van 127.5mm krijgt op APS-C camera’s.

Heeft de lens een ingebouwde beeldstabilisatie?

Nee, de lens heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie. Echter, veel Sony-camera’s hebben ingebouwde beeldstabilisatie, waardoor je dit niet mist bij deze lens.

Hoe is de prestatie van de Sony FE 85mm F/1.4 GM Lens bij het fotograferen van actie of sport?

Dankzij de snelle en stille autofocus is de lens in staat om snel bewegende onderwerpen scherp vast te leggen. Het is dus prima geschikt voor deze vormen van fotografie. Echter door het ontbreken van zoom (het is een prime lens) zou ik toch eerder een 100-400 aanraden, zoals dit model wat ik zelf heb, voor sportfotografie.

Is de Sony FE 85mm F/1.4 GM Lens weerbestendig?

Ja, de lens heeft een stof- en vochtbestendig ontwerp, wat betekent dat het bestand is tegen lichte regen en stof. Een paar spetters kan het dus prima hebben.

Kan ik de Sony FE 85mm F/1.4 GM Lens gebruiken voor macrofotografie?

Hoewel de lens niet specifiek is ontworpen voor macrofotografie, heeft het een minimale scherpstelafstand van 80cm, wat betekent dat je redelijk dicht bij je onderwerp kunt komen. Voor echte macrofotografie vind ik het persoonlijk wel ongeschikt. Daar kies je eerder voor een speciale macrolens, zoals de Sigma 70mm F2.8 Art DG Macro

Handige links

Wil je nog meer weten over deze lens of voorbeeldfoto’s bekijken? Dan vind je hieronder een selectie met links die je kan raadplagen:


Categorie: producten

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365
Share to...