Sony FE 90mm f2.8 Macro G OSS: review en voorbeelden

Sony FE 90mm f2.8 Macro G OSS kopen review

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Ben je op zoek naar een lens voor jouw fullframe Sony camera, die geschikt is voor macrofotografie? Dan ben je vast en zeker de Sony FE 90mm f2.8 Macro G OSS tegengekomen. Deze prime lens is ideaal voor macrofotografie, maar ook voor portretfotografie. In deze review deel ik mijn mening over de lens, bekijk je voorbeelden in een video van de beelden die je er mee kan maken en heb ik de meningen van andere gebruikers samengevat. Zo krijg je een volledig beeld over deze hoogwaardige prime lens van Sony!

Goed om te weten: Deze lens wordt ook wel Sony SEL90M28G genoemd.

Over de Sony FE 90mm lens

De Sony FE 90mm f2.8 Macro G OSS lens is een is een juweeltje voor iedereen die graag dicht bij zijn onderwerp komt. Met een 1:1 vergrotingsfactor en een minimale scherpstelafstand van slechts 28 cm, kun je echt inzoomen op de details. Het heeft een maximaal diafragma van f/2.8. Je kan het dus een lichtsterke lens noemen. Ideaal voor situaties met weinig licht en voor het creëren van die prachtige onscherpe achtergronden. De lens heeft ook beeldstabilisatie. Dit is zeker een fijne toevoeging voor als je vaak uit de hand fotografeert. De lens is niet alleen goed geschikt voor macrofotografie, maar ook voor portretfotografie.

In de winkel bekijken

Deze lens is te koop bij meerdere winkels. Hieronder zie je een overzicht. Als je op de bekijk knop klikt, zie je direct de prijs van de Sony FE 90mm f2.8 Macro G OSS in de desbetreffende winkel.

De naam van de Sony FE 90mm f2.8 Macro G OSS lens uitgelegd

Toen ik begon met fotograferen werd ik een beetje overweldigd door alle namen van de lenzen. Ik probeer in mijn reviews dan ook vaak de naam te ontleden voor je, zodat je precies weet waar het om gaat. Hieronder doe ik dat voor de Sony FE 90mm f2.8 Macro G OSS lens.

 • Sony: Dit is het merk van de lens. Sony is een bekend Japans bedrijf dat een breed scala aan elektronische producten produceert, waaronder camera’s en lenzen.
 • FE: Dit staat voor ‘Full-Frame E-mount’. ‘E-mount’ is het type lensvatting dat wordt gebruikt om de lens op de camera te bevestigen, en ‘Full-Frame’ geeft aan dat de lens is ontworpen voor gebruik met full-frame sensoren. Sony’s E-mount systeem wordt gebruikt op hun mirrorless camera’s. Mijn camera, de A7III is daar bijvoorbeeld goed geschikt voor.
 • 90mm: Dit is de brandpuntsafstand van de lens. Een brandpuntsafstand van 90mm kan je goed plaatsen in de categorie van middellange telelenzen. Dit is een populaire brandpuntsafstand voor portret- en macrofotografie.
 • f2.8: Dit geeft het maximale diafragma van de lens aan. Het diafragma is de opening in de lens waardoor licht de camerasensor bereikt. Een diafragma van f/2.8 is relatief groot, wat betekent dat de lens veel licht kan binnenlaten. Dit is gunstig voor het fotograferen bij weinig licht en voor het creëren van een ondiepe scherptediepte (bokeh).
 • Macro: Dit geeft aan dat de lens is geoptimaliseerd voor macrofotografie, wat betekent dat het kan scherpstellen op zeer korte afstanden om kleine onderwerpen in levensgroot formaat vast te leggen. In dit geval een levensechte vergroting van 1:1.
 • G: Dit staat voor ‘Gold’ en is een aanduiding die Sony gebruikt om aan te geven dat de lens deel uitmaakt van hun hoogwaardige reeks lenzen. G-lenzen staan bekend om hun uitstekende beeldkwaliteit en prestaties. Boven deze categorie kun je nog lenzen vinden onder de naam G-Master (GM). Dit is de topklasse van Sony.
 • OSS: Dit staat voor ‘Optical SteadyShot’, wat Sony’s term is voor optische beeldstabilisatie. Dit helpt om cameratrillingen te verminderen, wat vooral handig is bij het fotograferen uit de hand bij langzamere sluitertijden.

Voorbeelden in video bekijken

Hieronder zie je een video’s waar de lens goed wordt uitgetest. De video is door Sony zelf gemaakt. Je krijgt een goed inzicht in wat de lens allemaal kan, hoe de lens eruitziet en wat voor beelden je er mee kan maken. Erg uitgebreid en informatief! Iets wat Sony niet voor elke lens goed doet.

Hoe denken andere gebruikers over deze lens?

Hieronder heb ik de meningen van andere fotografen en gebruikers van de Sony SEL90M28G FE 90mm verzamelt. Deze zijn afkomstig van fora, besloten Facebookgroepen waar ik lid van ben en reviews bij webwinkels. Ik heb deze voor het gemak samengevat per punt.

Kwaliteit ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De Sony SEL90M28G FE 90mm lens staat bekend om zijn uitzonderlijke algehele kwaliteit. Gebruikers hebben opgemerkt dat de lens scherpe, heldere beelden maakt  met weinig tot geen chromatische aberratie. De kleurweergave is nauwkeurig en levendig, wat bijdraagt aan de algehele beeldkwaliteit. De lens is ook in staat om een mooie, zachte bokeh te produceren, wat ideaal is voor portretfotografie en het benadrukken van onderwerpen in macrofotografie.

Prijs ⭐️⭐️⭐️⭐️

Hoewel sommige gebruikers de prijs van de lens aan de hoge kant vinden, beschouwen velen het als een waardevolle investering vanwege de veelzijdigheid en prestaties. De lens biedt een scala aan functies en mogelijkheden die het geschikt maken voor zowel macro- als portretfotografie, wat de prijs voor veel gebruikers rechtvaardigt.

Bouwkwaliteit ⭐️⭐️⭐️⭐️

De lens heeft een robuuste bouwkwaliteit en voelt solide aan. Het is gemaakt van hoogwaardige materialen die bestand zijn tegen de ontberingen van dagelijks gebruik. Er zijn echter zorgen geuit over de verpakking tijdens verzending, wat kan leiden tot schade aan de lens. Het wordt aanbevolen om de lens bij een gerenommeerde verkoper te kopen en de verpakking bij ontvangst te controleren. Ik heb hier overigens nooit last van gehad bij de lenzen die ik heb gekocht. Je zou de lens ook natuurlijk in de winkel kunnen ophalen.

Autofocus ⭐️⭐️⭐️

De autofocus van de lens kan soms inconsistent zijn, vooral in de macromodus. Gebruikers hebben gemeld dat het kan jagen en niet altijd snel is. Desondanks is de handmatige scherpstelling uitstekend en de lens heeft een handige schuifring voor het snel schakelen tussen autofocus en handmatige focus, wat zeer nuttig is voor macrofotografie. Dit is overigens niet mijn mening over de lens 😉.

Beeldkwaliteit ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De beeldkwaliteit is een van de sterkste punten van deze lens. Het levert uitzonderlijk scherpe beelden met een hoog contrast en levendige kleuren. De lens presteert uitstekend in verschillende lichtomstandigheden en is in staat om fijne details vast te leggen, wat het ideaal maakt voor macrofotografie.

Geschikt voor welke soort fotografie ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Deze lens is zeer veelzijdig en is uitstekend geschikt voor verschillende soorten fotografie, waaronder macrofotografie, portretfotografie, en natuurfotografie. De mogelijkheid om dicht bij onderwerpen te komen en fijne details vast te leggen, maakt het ideaal voor macrofotografie, terwijl de zachte bokeh en scherpte het een uitstekende keuze maken voor portretfotografie.

 Sony FE 90mm f2.8 review Macro

Diafragma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Met een diafragmabereik van f/2.8 tot f/22 biedt de lens een grote mate van controle over de scherptediepte. Het grote maximale diafragma van f/2.8 is ideaal voor het werken in omstandigheden met weinig licht en voor het bereiken van een ondiepe scherptediepte, terwijl de kleinere diafragma-instellingen nuttig zijn voor het vastleggen van meer details in de scène.

Beeldstabilisatie ⭐️⭐️⭐️⭐️

De lens is uitgerust met Optical SteadyShot-beeldstabilisatie, wat helpt bij het verminderen van cameratrillingen. Dit is vooral nuttig bij het maken van macrofoto’s waarbij een stabiele hand nodig is om scherpe beelden te produceren. Het stelt gebruikers ook in staat om te fotograferen bij langere sluitertijden zonder een statief te gebruiken.

Gewicht ⭐️⭐️⭐️⭐️

De lens is relatief lichtgewicht in vergelijking met vergelijkbare macro-objectieven. Het is gemakkelijk te hanteren en voelt gebalanceerd aan, vooral bij gebruik op mirrorless camera’s. Dit maakt het gemakkelijk om mee te nemen tijdens fotosessies en reizen.

Mijn review en mening over de Sony FE 90mm f2.8

Wanneer je de lens koopt in de winkel, krijg je er naast de Sony FE 90mm f2.8 Macro G OSS lens zelf, ook een zonnekap (Sony ALC-SH138), een 62mm lensdop aan de voorkant, een lensdop aan de achterkant en een lenshoes bij. De zonnekap is vooral handig om ongewenst licht buiten te houden, en de lenshoes is perfect voor het beschermen van je lens tijdens het reizen. Ik fotografeer eigenlijk nooit zonder kap. Mocht je de lens laten vallen of het statief valt om, heb je altijd een extra bescherming in de vorm van de zonnekap!

Scherpte en beeldkwaliteit

Zoals alle andere gebruikers van deze lens ben ik erg onder de indruk van de kwaliteit van de foto’s die je met deze lens kan maken. Zowel voor macro als portret blinkt de lens echt uit. De kleuren zijn erg waarheidsgetrouw, waardoor ik deze niet veel hoef bij te werken in de nabewerking (in mijn geval Lightroom). Zelfs bij het maximale diafragma van f/2.8 zijn de beelden haarscherp van het midden tot aan de randen. Op dit punt is de lens voor mij echt zijn geld waard.

Autofocus

De autofocus van de Sony FE 90mm f2.8 Macro G OSS lens is snel en nauwkeurig. Dit is te danken aan de Direct Drive Super Sonic Wave AF-motor, die de focuslens bijna geruisloos en met precisie bestuurt. Hoewel andere fotografen opmerken dat de autofocus soms wat traag is bij macrofotografie, zie ik dit niet terug in de lens. Daarnaast vind ik persoonlijk dat handmatig scherpstellen bij macro eigenlijk wel een must is. Dit doet de lens wel erg goed.

Eindconclusie Sony FE 90mm f2.8 review
Sony FE 90mm f2.8 Macro G OSS kopen review

Naam product: Sony FE 90mm f2.8 Macro G OSS

Merk: Sony

5

Samenvatting

De Sony SEL90M28G FE 90mm f/2.8-22 Macro G OSS is een hele fijn lens, die erg geschikt is voor zowel macro- als portretfotografie. Met de Sony prime lens maak je beelden van uitzonderlijke beeldkwaliteit. Verder is het voorzien vaneen veelzijdig diafragma en handige functies zoals beeldstabilisatie. Hoewel de autofocus soms ietwat inconsistent kan zijn, kan ik de lens over het algemeen gezien zeker aanraden. Kortom: De Sony FE 90mm f2.8 Macro G OSS is een prima investering voor fotografen die op zoek zijn naar een veelzijdige en hoogwaardige lens!

Voordelen

 • Uitstekende beeldkwaliteit: De lens produceert haarscherpe beelden met levendige kleuren.
 • Effectieve beeldstabilisatie: De Optical SteadyShot helpt bij het verminderen van cameratrillingen, wat vooral handig is bij het fotograferen uit de hand.
 • Hoogwaardige bouwkwaliteit: De lens is stevig gebouwd en bevat stof- en vochtbestendige afdichtingen.
 • 1:1 vergrotingsverhouding: Perfect voor macrofotografie, waardoor je levensgrote afbeeldingen van kleine onderwerpen kunt maken.
 • Snelle en stille autofocus: De Direct Drive Super Sonic Wave AF-motor zorgt voor snelle en bijna geruisloze autofocus, wat geweldig is voor zowel fotografie als video.
 • Veelzijdigheid: Hoewel het een macrolens is, is het ook zeer geschikt voor portretten en andere soorten fotografie.
 • Mooie bokeh: Het grote diafragma en de 9 afgeronde diafragmabladen zorgen voor een zachte en aangename bokeh.

Nadelen

 • Prijs: De lens is relatief duur
 • Gewicht: Sommige gebruikers kunnen het gewicht van de lens als zwaar ervaren, vooral bij langdurig gebruik.
 • Grootte: De lens is vrij groot, wat het minder draagbaar maakt voor reisfotografie.
 • Geen zoomfunctie: Als een prime lens, heeft het geen zoomfunctie, wat de flexibiliteit in sommige situaties kan beperken.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Kan ik de Sony FE 90mm f2.8 Macro G OSS lens gebruiken op een APS-C camera?

Ja, je kunt de Sony FE 90mm f2.8 Macro G OSS lens gebruiken op een APS-C camera met Sony E-mount. Houd er echter rekening mee dat er een cropfactor van 1,5x van toepassing is, waardoor de effectieve brandpuntsafstand van de lens ongeveer 135mm wordt.

Is deze lens geschikt voor het fotograferen van wildlife?

De Sony FE 90mm f2.8 Macro G OSS lens kan wel gebruik worden deze vorm van fotografie, maar het is belangrijk om te weten dat de brandpuntsafstand van 90mm zeker niet lang genoeg is om dieren van veraf te fotograferen. Hier kies je eerder een lens zoals de Sigma 100-400mm voor (aanrader) De SEL90M28G is echter wel erg goed in het vastleggen van gedetailleerde close-ups van kleinere dieren of insecten.

Is er een specifieke flitser die wordt aanbevolen voor gebruik met deze lens voor macrofotografie?

Voor macrofotografie met de Sony FE 90mm f2.8 Macro G OSS lens, wordt vaak een ringflitser of een macro-twinflitser aanbevolen. Deze flitsers helpen bij het gelijkmatig verlichten van het onderwerp en het verminderen van schaduwen, wat vooral belangrijk is bij het fotograferen van kleine objecten van dichtbij.

Hoe presteert deze lens bij het fotograferen van producten voor e-commerce of reclame?

De Sony FE 90mm f2.8 Macro G OSS lens is uitstekend voor productfotografie. De hoge beeldkwaliteit, scherpte en het vermogen om fijne details vast te leggen maken het ideaal voor het fotograferen van producten. Dankzij het hoge instelbare diafragma kan je een hele mooie scherptediepte krijgen in je foto’s.

Twee alternatieven op deze lens

Ben je na het lezen van de review er nog niet helemaal uit? Geen probleem! Misschien dat je wellicht ook een aantal alternatieven wilt bekijken:

Tamron 90mm f/2.8 Di Macro 1:1 VC USD

 • De Tamron 90mm f/2.8 heeft een iets ander lensontwerp en maakt gebruik van Tamron’s Vibratie Compensatie (VC) voor beeldstabilisatie, wat vergelijkbaar is met Sony’s Optical SteadyShot.
 • Deze lens is over het algemeen goedkoper dan de Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS.
 • De Tamron-lens is ontworpen voor DSLR-camera’s, terwijl de Sony-lens specifiek is ontworpen voor mirrorless camera’s met E-mount.

Sony FE 50mm f/2.8 Macro

 • De Sony FE 50mm f/2.8 Macro heeft een aanzienlijk kortere brandpuntsafstand van 50mm, wat het meer geschikt maakt voor situaties waar je niet zoveel werkafstand nodig hebt tussen de camera en het onderwerp.
 • De Sony FE 50mm f/2.8 Macro is compacter en lichter dan de Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS.
 • Hoewel beide lenzen van Sony zijn, heeft de 90mm f/2.8 Macro G OSS over het algemeen een betere beeldkwaliteit en is het meer geschikt voor portretfotografie vanwege de langere brandpuntsafstand.

Handige links


Categorie: producten

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365
Share to...