Sportfotografie: instellingen en voorbeelden

Sportfotografie-water

Sportfotografie is een enorm brede tak van fotografie. Het is een vorm van fotografie waar je jezelf en de camera flink uit kan dagen. Wil je tijdens een voetbalmoment een actie bevriezen? Dan gebruik je een hele andere instelling en techniek dan bij een formule 1 auto met een wazige achtergrond. Sportfotografen geven vaak de voorkeur aan een zoomlens / telelens. Je kan echter ook prima met een andere lens, zoals een prime lens, sportfoto’s maken. Je moet dan echter wel wat meer zelf bewegen 😉. In dit artikel leggen we de term sportfotografie uit en geven we een uitleg over de instellingen aan de hand van een aantal voorbeelden.

Wat is sportfotografie?

Sportfotografie is een vorm van fotografie die zich volledig richt op het fotograferen van diverse sporten. Dit kunnen bewegende atleten zijn tijdens een hardloopwedstrijd, maar ook formule 1 auto’s die op een circuit rijden. Sportfotografie wordt uitgevoerd door zowel amateurs als professionals. De laatste groep krijgt bij sportevenementen een speciaal vak toegewezen, zodat ze bovenop de actie zitten.

Een aantal voorbeelden

Hieronder bekijk je een aantal voorbeelden van sportfotografie met daarbij een korte toelichting:

Om het onderwerp scherp te fotograferen en in de achtergrond beweging te krijgen, maken sportfotografen gebruik van panning. Door mee te bewegen met het onderwerp terwijl je een foto maakt, krijgt je een fantastisch resultaat bij sportfotografie.
Een mooie setting maakt de foto helemaal af!
Tijdens voetbalwedstrijden zit de pers niet op de tribune, maar direct aan het veld. Door een snelle sluitertijd te kiezen bevries je de actie van de spelers.
Ook hier is er voor gekozen om mee te bewegen met het onderwerp (panning). De achtergrond wordt dan wazig en krijgt wat beweging mee. Het onderwerp is wel scherp. In dit geval heeft de fotograaf er voor gekozen om wel wat beweging te houden in het onderwerp. Dit zie je goed aan de benen van de wielrenster.
Om het water te bevriezen gebruik je een snelle sluitertijd van 1/500 of meer. Bij een langere sluitertijd zit er meer beweging in het water

Tips voor sportfotografie voor beginners

Veel mensen die net starten met fotograferen vinden het leuk om foto’s te maken van sportende mensen. Het is ook een hele fijne manier om veel te leren van de camera. Je wordt gedwongen om van de automatische stand af te gaan en een andere instelling te gebruiken waarbij je meer handmatig instelt. Hieronder zie je een aantal algemene tips voor beginners met sportfotografie:

  1. Schiet niet in automatische stand, maar kies voor handmatige instellingen. Voor beginners is de sluitertijd-voorkeuze erg handig. Stel een snelle sluitertijd, bijvoorbeeld 1/500 of hoger in als je het moment wilt bevriezen. In veel gevallen is diafragmavoorkeur ook een prima keuze. Bij een laag f-getal (zoals f/2.8) zal de camera vaak automatisch een snelle sluitertijd kiezen.
  2. Burst modus inschakelen. Je schiet bij sportfotografie het liefst zoveel mogelijk achterelkaar, zodat je later kan bekijken welke foto het beste is.
  3. Korte sluitertijd kiezen. Om de snelle bewegingen vast te leggen kies je een snelle sluitertijd van minimaal 1/500ste van een seconde.
  4. Zon in de rug. Je wilt zoveel mogelijk ligt op het te fotograferen gedeelte laten vallen. Door de zon in de rug te houden kun je de actie goed bevriezen en snelle sluitertijden kiezen en alsnog een goed belichte foto er aan overhouden.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365