Sterrenkijken met kinderen: Hoe pak je het aan?

Sterrenkijken met kinderen

Sterrenkijken met kinderen is leuk voor nieuwsgierige kinderen die geïnteresseerd zijn het heelal, universum, de maan en sterren. Het is tevens een hele toegankelijke activiteit voor het hele gezin. Voordeel is dat je kinderen op een leuke manier kennis kan laten maken met astronomie. Je leert ze de basisprincipes van het universum, zoals de bekende sterrenbeelden, planeten en de maan. Je hoeft er niet per se veel spullen voor in huis te halen. Hoewel een verrekijker en/of (goedkope) telescoop het voor kinderen nog leuker maakt om sterren te kijken. In dit artikel lees je alles over sterrenkijken met kinderen.

Sterrenkijken met kinderen: de juiste uitrusting

Je kan prima naar de sterrenkijken met kinderen zonder teveel uitrusting. Toch is het leuk om een aantal dingen in huis te halen om het sterrenkijken nog leuker en interessanter te maken.

Verrekijker

Er zijn meerdere verrekijkers die goed geschikt zijn om naar de sterren te kijken. Als vuistregel geldt: een verrekijker voor sterrenkijken met een diafragma van 35 mm tot 60 mm en een vergroting van 7x tot 10x. Veel mensen kiezen voor een 10×50 verrekijker. Deze zijn handzaam, ideaal voor astronomie en je kan de verrekijker ook goed gebruiken om naar dieren in het wild te kijken.

[content-egg-block template=offers_list groups=”2″]

Telescoop voor kinderen

Je kan het zo gek maken als je zelf wil, maar in principe is een simpele telescoop vaak al interessant genoeg voor de beginnende jonge astronomie-liefhebber. Er zijn diverse telescopen waar je uit kan kiezen. Klik hieronder op de afbeeldingen om er meer over te lezen.

[content-egg-block template=offers_tile groups=”3″]

Spullen om een Sky Journal bij te houden

Met een notitieboekje, potlood, zaklamp en kompas kun je een simpel dagboekje bijhouden. Hierin kunnen kinderen bijhouden wat ze hebben gezien, en dit eventueel uittekenen op een kaart. Bepaal met het kompas waar het noorden is op de kaart, schrijf op waar je hebt geobserveerd en wat de weersomstandigheden waren.

Tip: Krijg je een vraag van je kind die je niet kan beantwoorden? Wees dan niet bang om te zeggen: “Ik weet het niet, maar het is een hele goede vraag. Laten we het samen uitzoeken”.

Sterren kijken kind

Leer kinderen waar ze naar kijken

Tijdens het sterrenkijken met kinderen kun je uitleg geven over wat ze allemaal zien. Lees jezelf van tevoren in over het heelal. Het is verstandig om te beginnen met de maan. Deze kun je met het blote oog goed zien. Hier kun je veel leuke dingen over vertellen! Wist je dat je met het blote oog tot vijf planeten kan zien? Dit zijn Mars, Jupiter, Saturnus, Venus en Mercurius. Waarschijnlijk leer je samen met je kind enorm veel bij!

Tip: Er zijn tegenwoordig hele gave apps voor op de telefoon, zowel betaalde versies als gratis apps, waarmee je het sterrenkijken nog makkelijker en leuker kan maken! Zoek in de appstore naar bijvoorbeeld “sterrenkijken” “star gazing” of “space” en vergelijk de talloze apps met elkaar.

Sterrenkijken met kinderen: een paar tips op een rij

Je kan rekening houden met de volgende zaken / tips:

  • Zoek een goede/leuke plek uit om te gaan observeren
  • Het liefste ben je op een locatie met zo min mogelijk lichtvervuiling
  • Begin met de maan
  • Vraag jezelf voor het sterrenkijken af wat het doel van het sterrenkijken wordt. Zo kun je van tevoren in diverse apps en online zien wat op een bepaalde avond de helderste elementen in het heelal gaan zijn.
  • Niet alle heldere punten aan de hemel zijn sterren
  • Bestel het onderstaande boek, speciaal geschreven voor kinderen:

[content-egg module=Bolcom template=item groups=”1″]

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365