Ben jij regelmatig aan het hardlopen en wil je dit gaan doen op onverharde paden in de natuur? Hartstikke gaaf! Het is slim om voor trailrunning speciale trailrunningschoenen aan te schaffen. Welke schoenen voor jou het meest geschikt zijn hangt (onder andere) af van de gebieden waar je wilt gaan lopen. Wil je in de bergen gaan trailrunnen? Dan heb je waarschijnlijk andere schoenen nodig dan wanneer je alleen over bospaden gaat lopen. In deze blog lees je alles over trailrunning schoenen kopen. Zo gaan we in op de soorten trailrunning schoenen en merken.
Inhoudsopgave
Wat is trailrunning?
Trailrunning is hardlopen over onverharde paden door de natuur. Tijdens het hardlopen loop je niet (of bijna niet) over de weg en over asfalt maar over bospaden, in de bergen, over het strand en ga zo maar door. Je zou het bijna een beetje kunnen vergelijken met wielrennen en mountainbiken. Hierbij is wielrennen het hardlopen en trailrunning het mountainbiken. Doordat de ondergrond heel anders is dan wanneer je alleen over asfalt loopt heb je ook andere hardloopschoenen, namelijk trailrunning schoenen nodig.
Trailrunning schoenen kopen: Webwinkels
Er zijn verschillende webwinkels waar je trailrunning schoenen kunt kopen. Bij veel webwinkels zit er een overlap tussen de merken die ze verkopen. Sommige merken vind je wel in de ene webwinkel, maar niet in de andere. Bekijk ook onze blog met alle merken trail schoenen.
Duurzaamheid
Veel merken en consumenten vinden duurzaamheid steeds belangrijker. Voor het milieu is het belangrijk dat producten duurzaam worden geproduceerd en dat er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van gerecyclede producten. Tegenwoordig kan je bij de websites van de verschillende trailrunning schoenen merken meer lezen over duurzaamheid en het merk.
Trailrunning: Terrein en ondergrond
Welke schoen voor jou het meest geschikt is hangt onder andere af van de ondergrond waar je het meest op loopt. Zo heb je trailrunning schoenen die geschikt zijn voor het lopen in de modder, over trails, in de bergen en door de sneeuw. Ook voor veldlopen en voor obstacle runs zijn weer andere schoenen geschikt. Hieronder lees je meer waar je op moet letten qua schoen als het gaat om de ondergrond en terreinen waar je op loopt.
Modder en natte ondergrond
Wanneer je over modderige en natte trails loopt is het belangrijk dat de schoenen waar je op loopt genoeg grip bieden en dat je voeten droog blijven. Hierdoor voorkom je dat je uitglijdt en voorkom je blaren en schuurplekken door natte voeten. Er zijn veel trailschoenen verkrijgbaar met een waterdichte GORE-TEX laag. Ook zijn er trailrunningschoenen met een grover profiel en zelfs met (metalen) spikes. Deze schoenen kan je ook goed dragen in de sneeuw.
Bergen en rotsachtig terrein
In de bergen, bijvoorbeeld op meer rotsachtig terrein heb je weer andere schoenen nodig dan wanneer je loopt over modderige trails of bospaden. Op steile rotsen en op plekken waar veel stenen liggen wil je dat je tenen goed beschermd zijn. Ook moet je waarschijnlijk meer aandacht besteden aan de demping van de schoen en de schokabsorptie. Dit is minder belangrijk dan wanneer je over de verende bosgrond loopt.
Hybride schoen: Trails en weg
Heb je geen budget om zowel wegschoenen als trailschoenen aan te schaffen? Dan kan je ook een hybride schoen kopen. Deze schoen is geschikt voor het hardlopen op de weg en het hardlopen over trails. In de weekenden kan je met deze schoenen prima een mooie trail lopen in het bos of in de duinen en over het strand. Ga je zeer technische trails lopen in de bergen? Dan kan je beter kiezen voor een meer gespecialiseerde schoen.
Kenmerken trailrunning schoenen
De trailrunning schoenen hebben allemaal weer verschillende kenmerken waardoor je ze makkelijk met elkaar kan vergelijken. Deze kenmerken maken de schoenen ook geschikt of juist minder geschikt voor een bepaalde afstand of een bepaald terrein. Hieronder vind je de verschillende kenmerken.
Waterproof, waterdicht of niet
Ben je van plan om te gaan trailrunnen over modderige en natte paden en door de sneeuw? Dan is het wel fijn dat je voeten (voor zover als dat kan) droog blijven. Hierdoor voorkom je flinke blaren en ijskoude voeten. De meeste merken hebben ook trailrunning schoenen in de collectie die waterdicht zijn. Bij sommige schoenen wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de GORE-TEX® waterdichte technologie.
Zoolprofiel
Zeker wanneer je gaat hardlopen over oneffen, modderige en besneeuwde wegen is het belangrijk dat je voldoende grip hebt en niet uit kan glijden. Daarom is het ook slim om genoeg aandacht te besteden aan het zoolprofiel. Er zijn zelfs zolen met metalen studs verkrijgbaar voor extra grip. Wanneer je op steile en gladde rotsen loopt is tractie van de zool ook belangrijk. Tractie is de stroefheid/grip van de zool.
Demping
Er is veel verschil in demping in de trailschoenen. Schoenen met meer demping zorgen ervoor dat je gewrichten een minder grote “schok” krijgen en dat de knieën, enkels en voeten minder belast worden bij de landing. Ook loop je vaak stabieler op een schoen met meer demping. Wanneer je een ultraloop gaat doen wil je het liefst een schoen die zo veel mogelijk comfort biedt, daarom zijn schoenen met meer demping vaak wel erg goed geschikt.
Trailrunning schoenen met minder demping
Schoenen met minder demping worden vaker gebruikt tijdens races. Deze schoenen zijn vaak lichter. Wanneer je veel loopt op een “zachte” grond zoals in het bos, over zandpaden en over gras heb je vaak minder demping nodig. Je hebt meer contact met de ondergrond. Bij een responsieve demping wordt de kracht van de landing weer teruggegeven.
Materialen en kenmerken
De trailrunning schoenen kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen. Met een waterproof materiaal zoals GORE-TEX zorg je ervoor dat je voeten droog blijven, ook wanneer je loopt in modderige, natte omstandigheden. Het is belangrijk om te kijken of het gebruikte materiaal goed ademt zodat je geen warme en zwetende voeten krijgt. Doe je mee aan een swimrun? Dan wil je dat het water ook weer makkelijk uit de schoen kan lopen en niet opgezogen wordt door de gebruikte stof. Bij veel trailrunning schoenen vind je ook een extra versteviging bij de teen (ook wel teen-bumper genoemd) en bij de hiel. Hierdoor zijn je tenen en hielen goed beschermd wanneer je botst tegen bijvoorbeeld rotsen en wortels.
Trailschoenen kan je tijdens verschillende sporten en activiteiten dragen. Zo kan je ze dragen tijdens ultra-trails, sky running, canicross, oriënteringslopen, swimruns, alpine running, vertical running en obstacle course racing (OCR). Hier kan je rekening mee houden wanneer je trailrunning schoenen gaat kopen.
Heeldrop, drop en offset
Ga je op zoek naar trailrunningschoenen? Dan zal je de term heeldrop zeker voorbij zien komen. Offset wordt ook wel heeldrop genoemd. Deze naam wordt gebruikt voor het verschil in zooldikte tussen de hak en de teen. Wanneer je kiest voor een schoen met een lagere heeldrop, gaat het landen op de voorvoet makkelijker.
Hoge drop of lage drop?
Land je tijdens het lopen meer op je hak? Dan kan een schoen met een hogere heeldrop misschien beter geschikt zijn. Vaak is de drop bij trailschoenen lager omdat een hogere hiel het risico vergroot van een enkelverstuiking. Op uitdagend terrein kiezen veel trailrunners voor een lagere drop om dichter bij de grond te zijn. Bij lange afstanden en wanneer je een minder ervaren loper bent is het aan te raden om te kiezen voor een hogere drop.
Zo kies je de juiste maat en pasvorm trailrunning schoenen
Weet je niet goed welke maat schoenen je aan moet schaffen? Er zijn verschillende punten waar je rekening mee moet houden. Bij veel hardloopschoenen en trailrunning schoenen is het bij veel merken gebruikelijk dat je een half maatje (tot twee maten) groter koopt dan de maat die je normaal draagt. Er zijn merken die dit aangeven in de beschrijving van de schoen, maar er zijn ook merken die dit niet aangeven. Ook kan het model ervoor zorgen dat een net iets andere maat beter past. Draag je vrij dikke trailrunning sokken of een speciaal inlegzooltje? Dan moet je hier ook aan denken bij het kiezen van de juiste maat schoenen.
Trailrunning schoenen passen
Twijfel je? Kijk dan of je meerdere maten kan bestellen en thuis kan passen of vraag advies bij de betreffende webwinkel. Bij het passen moet je aan de voorkant van de schoen een halve centimeter tot een centimeter ruimte hebben. Wanneer de schoen te klein is heb je namelijk kans dat de schoen drukt op de nagels en je nagels zwart worden. Bij ultralopen kunnen je voeten ook iets meer opzwellen, zeker tijdens deze lange lopen (langer dan 30 km) is het dus belangrijk om te zorgen dat je genoeg ruimte hebt in de schoen.