TREC: Parcours paardrijden met obstakels

TREC

Er zijn verschillende takken binnen de paardensport die een aansluiting hebben met outdoor. Eén van deze takken is endurance. Tijdens een endurance wedstrijd probeer je met je paard een bepaalde afstand af te leggen binnen een zo snel mogelijke tijd. Zowel voor, tijdens als na de wedstrijd worden de hartslagfrequentie en de gezondheid van het paard gecheckt. Een goede voorbereiding om ervoor te zorgen dat je paard zo fit mogelijk is, is daarom ook enorm belangrijk! Ook TREC is een vorm van paardensport die past bij outdoor. Hierbij train je trektochttechnieken. Zo moet je een bepaald parcours af kunnen leggen maar ook obstakels en behendigheidsoefeningen kunnen doen.

Wat is TREC?

De afkorting TREC staat voor Technique de Randonnée Equestre de Compétition. De letterlijke vertaling van deze afkorting is “competitieve ruiter trektochttechnieken”. Zoals je misschien al hebt kunnen raden komt deze vorm van paardensport uit Frankrijk. In Frankrijk is het rijden van trektochten ook een professioneel beroep. TREC is een test voor ruitertoeristen en begeleiders die aan trektochten willen deelnemen. Een soort “ruiterbewijs” dus eigenlijk.

Een TREC wedstrijd bestaat uit drie verschillende onderdelen waardoor jou “buitenrij-competenties” kunnen worden getest. Bij één onderdeel ga je ook aan het werk met verschillende obstakels, net als bij de paardensport discipline “working equitation”.

De drie onderdelen van een TREC wedstrijd

Een TREC wedstrijd bestaat uit drie verschillende onderdelen waar je je ook op kunt voorbereiden:

  • POR: Parcours d’Orientation et de Regularité: Oriëntatierit
  • MA: Maitrise des Allures: Gangenbeheersingsproef
  • PTV: Parcours en Terrain Varié: Terreinrit met 16 verschillende obstakels en behendigheidsoefeningen

Bij de gangenbeheersingsproef is het de bedoeling dat je laat zien dat je de gangen volledig beheerst. Zo moet je zo langzaam mogelijk kunnen galopperen en zo snel mogelijk kunnen stappen zonder dat jouw paard weer over gaat in draf.

Wat moet je bij je hebben tijdens een TREC wedstrijd?

Omdat je tijdens een TREC wedstrijd laat zien hoe goed je voorbereid bent op een trektocht is het belangrijk om ook bepaalde spullen mee te nemen. Zo moet je jouw identiteitsbewijs bij je hebben (en eventuele relevante informatie over jouw gezondheid), een kopie van het paardenpaspoort. Een halster en een touw (dit is ook de reden dat veel ruiters ervoor kiezen om met een halsterhoofdstel te rijden). Ook een hoevenkrabber en een zakmes zijn aan te raden. Wanneer je grotere afstanden aflegt neem je een EHBO set, verlichting en reflectie, reserve-ijzers en iets om deze mee te bevestigen (of hoefschoenen) mee. Deze spullen kan je het beste meenemen in een zadeltas. De telefoon mag je tijdens de wedstrijd niet gebruiken om te navigeren.

Een geplande route rijden met behulp van een kaart

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen zit navigeren met behulp van een smartphone er tijdens deze wedstrijd niet in. Het rijden van de route doe je met behulp van een topografische kaart (ook wel bekend als stafkaart). De wedstrijdorganisatie heeft een route gepland die jij moet gaan rijden. Voordat je op pad gaat krijg je 20 minuten de tijd om deze route over te nemen op jouw kaart. De rit is opgedeeld in verschillende stukken. Ieder stuk leg je af met een vooraf bepaalde opgegeven snelheid. Eventueel mag je dit stuk ook met 1 of 2 maatjes uit jouw team rijden.

Welke obstakels kan je tegenkomen tijdens het PTV parcours?

Tijdens het PTV parcours zijn er 16 verschillende obstakels die je tegen kan komen. Gelukkig komen alle obstakels vaker terug tijdens de wedstrijden. Je kan je dus van tevoren goed voorbereiden en je hoeft niet voor verrassingen komen te staan. Zo is er een kans dat je een sprongetje moet nemen, dat je een hek moet openen vanaf de paardenrug, dat je door een waterbak moet, onder laaghangende “takken” door moet, ringsteken, eenhandig rijden (hand naar opzij steken) en over een brug. Dit zijn slechts enkele van de vele hindernissen, obstakels en oefeningen die je tegen kunt komen. Alle oefeningen (dit zijn er in totaal 34) kan je vinden in het hindernissen regelement.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!