Verschillende soorten campings in Nederland

Soorten campings in Nederland

Nederland is een prachtig kampeerland met een enorme diversiteit aan campings. Van het avontuurlijke wildkamperen in Nederland tot het luxueuze – niet echt kamperen meer – Glamping… en alles daar tussenin. In Nederland kan je bijvoorbeeld bij de boer op zijn erf staan met een paar basisvoorzieningen, maar ook op campings waar je zelf je avondeten kan plukken. Hoewel je campings moeilijk in verschillende hokjes kan stoppen, hebben we toch een poging gewaagd. In dit artikel lees je over álle soorten campings die je in Nederland tegen kan komen. Mis je nog een soort camping? Laat het dan gerust weten onder dit artikel 😊.

Goed om te weten: Niet elke camping kun je in één hokje stoppen. Gelukkig niet zeg! Zo kun je kamperen voor het gehele gezin bij de boer op een kleinschalige camping. Dan pak je meteen drie van de onderstaande categorieën mee.

Camping voor het hele gezin

Op vrijwel alle campings, met een paar uitzonderingen daargelaten, is het enorm goed vertoeven voor het hele gezin. Voor kinderen worden er leuke activiteiten georganiseerd of zijn er leuke ding en in de buurt te vinden. Veel van de onderstaande campings vallen onder gezinscampings.

Camping voor het hele gezin

Seniorencamping

In tegensteling tot campings van de bovenstaande categorie, zijn er ook seniorencampings. Deze staan veel meer in teken van rust en persoonlijke aandacht. Per camping kan het enorm verschillen wat de regels zijn. Zo mag je op de ene ouderencamping wél al je kleinkinderen uitnodigen, maar wordt dat op een andere camping totaal niet op prijs gesteld.

Kindvrije campings

Hoewel totaal in de minderheid in Nederland, zijn er toch campings waar kinderen niet zijn toegestaan. Net als je in bijvoorbeeld aan de Spaanse Costa of Turkse Rivièra kindvrije hotels hebt, heb je dat met campings ook.

Natuurkampeerterrein

Je zou zeggen dat elke camping in de buurt van of in de natuur valt onder deze categorie, maar dat is zeker niet zo. Natuurkampeerterreinen worden gekeurd door Stichting Natuurkampeertreinen. Deze stichting kiest kleinschalige en rustige campings uit in natuurlijke omgeving. Eenvoud staat centraal. Bij sommige natuurkampeerterreinen zijn er wel wat faciliteiten voor kinderen, zoals een speeltuin of een binnenspeelruimte bij slecht weer, maar allemaal kleinschalig. De focus ligt natuurlijk op natuur.

Natuurkampeerterrein

Kamperen bij de boer

Veel boeren stellen hun terrein open voor kampeerders. Hier vind je vaak de basisfasciliteiten die je op de camping wenst in de vorm van een toiletgebouw. Op het terrein worden vaak leuke activiteiten georganiseerd die met de boerderij, dieren en het boerenleven te maken hebben.

Stadscamping

In het buitenland zie je de stadscamping veel meer terug, bijvoorbeeld in Toulouse (Frankrijk) en Barcelona (Spanje). Je kampeert dan vaak aan de rand van de stad. Veel natuur kan je hier niet verwachten, maar wel een goede aansluiting op het openbaar vervoer. Deze campings zijn erg populair voor korte trips waar je even snel een bepaalde stad wilt bezoeken. In Nederland, waar alles wat dichterbij elkaar ligt, lijkt deze behoefte er minder te zijn. Toch zijn er wel een aantal campings bij grote steden, bijvoorbeeld rond Amsterdam.

Stadscamping

Naturistencamping

In Nederland zijn er veel naturistencampings. Het gaat dan vaak om kleinschalige campings met beperkt aantal plaatsen. In Overijssel (Ostana) en Flevoland (Flevo-Natuur) zijn er grotere naturistencmapings te vinden. Per camping kunnen de regels met betrekking tot kleding verschillen. Vaak zijn de kleinschalige campings ook goed geschikt voor mensen die rust zoeken.  

Trekkersvelden

Een onderdeel van veel campings is het trekkersveldje of de trekkersplekken. Dit is een los veld op de camping voor mensen die op fiets of wandelend op vakantie zijn. Het gaat dan om mensen die spontaan aankomen na bijvoorbeeld een lange dag op de fiets tijdens fietsvakantie. Omdat zij de afstanden per dag minder goed kunnen inschatten, gaan ze pas dezelfde dag op zoek naar een camping. Deze doelgroep neemt weinig ruimte in. Vaak is er in Nederland wel plek voor spontaan arriverende mensen, al is dat zeker niet altijd zo in de topseizoenen.

Wildkamperen

Hoewel er meerdere lobby’s zijn die aan de overheid blijven vragen of zij meer wildkampeerplekken in Nederland willen maken, is het eigenlijk nog steeds niet toegestaan. Er zijn wel wat manieren om dit te omzeilen, maar officieel gezien riskeer je een boete van meer dan 100 euro. De opties zijn vrij beperkt voor de wildkampeerliefhebbers in Nederland.

Wildkamperen

Heel erg jammer: Vroeger kon je in Nederland paalkamperen midden in de natuur. Wegens overlast van grote groepen is Staatsbosbeheer hier mee gestopt. Wederom een kwestie: de goeden lijden onder de kwaden.

Sportcamping

Sport- en wellnesscampings zijn in opmars. Zo kom je in deze categorie campings tegen waar je naar hartenlust diverse watersporten kunt uitvoeren. Ook zijn dit campings die in teken staan van sporttraining, zoals wandelen, fietsen, zwemmen en hardlopen. Op de camping worden deze activiteiten door coaches gegeven. Vaak wordt er ook extra gelet op gezond eten.

Glamping

Slapen in een tent, maar met de luxe van een groot hotelkamer. Het voordeel is dat je dit vaak doet op een mooie plek in de buurt van- of in – de natuur. Een nadeel is dat je het héél stiekem eigenlijk geen kamperen mag noemen 😉. Toch lijken steeds meer mensen deze vorm van kamperen te kiezen. Het woord Glamping is een samentrekking van de woorden GLAmorous en caMPING.

Kamperen bij een vakantie- of attractiepark

Veel grote attractieparken bieden overnachtingen aan. Dit kan bijvoorbeeld in een hotel, maar ook op een camping. Een optie die bij mensen met kinderen erg in trek is. Je slaapt op de camping. Overdag ga je naar het attractiepark. Daarnaast bieden ook grote vakantieparken, zoals die van RCN, Landal en Centerparcs soms ook een kampeerterrein aan.

Jongerencamping

Op veel campings, vooral de kleinschalige/rustige, moeten ze niet veel weten van grote groepen jongeren. Andere campings hebben hier hun niche van gemaakt. Dit is een camping gericht op jongeren. Hier ga je niet heen voor je rust 😉.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

3 gedachten over “Verschillende soorten campings in Nederland”

  1. Wij willen ook weer gaan kamperen dit jaar en zijn onze opties aan het onderzoeken. Onze voorkeur gaat uit naar een natuurcamping, zodat we van de natuur en rust kunnen genieten. Daarnaast zou het ook fijn zijn wanneer we een meertje of plas in de buurt hebben waar we kunnen zwemmen.

  2. Bedankt voor het delen van deze verschillende campings in Nederland. Mijn kinderen zouden ook graag weer eens willen kamperen en we willen graag in de buurt blijven. We vinden het belangrijk dat we in de natuur zitten maar ook leuke dingen kunnen ondernemen in de buurt zoals de genoemde attractieparken.

  3. Sinds vorig jaar zijn wij de trotse bezitters van een camper. Met onze KampeerKoets ontdekken we de leukste plekjes in Nederland. Vaak staan we op een boerencamping of een kleine camping. Steeds vaker bivakkeren we (uiteraard) op speciale camperplaatsen. Dat kan een speciaal camperpark zijn maar ook op een ‘gewone’ camping met een speciaal gedeelte voor campers.

Reacties zijn gesloten.