Vier soorten survivalaanstekers op een rij: Uitleg en voorbeelden

Survivalaansteker

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Op reis, tijdens uitdagende trips of tijdens het bushcraften kun je niet zonder een aansteker. Het is een van de belangrijkste dingen die je niet mag vergeten tijdens een reis. Neem je geen aansteker mee? Zorg er dan zeker voor dat je een manier bij je hebt om vuur te maken (en dat je hier bekend mee bent!). Een stormaansteker, survivalaansteker of speciale outdooraansteker kan je leven redden tijdens een uitdagende trip, of in ieder geval makkelijker maken. Als je een aansteker gaat kopen, kun je grofweg kiezen uit vier soorten aanstekers. In dit artikel bespreken we de vier soorten, bekijken we de voordelen en nadelen en geven we enkele voorbeelden.

Vooraf: Deze indeling is niet officieel. Wij hebben een aantal soorten survivalaanstekers die wij kennen zelf in deze categorieën onderverdeeld. Er ontbreken ook een aantal soorten aanstekers, vaak omdat bij deze aanstekers de survival-eigenschappen ontbreken.

Zippo

Een Zippo aansteker
Een Zippo aansteker

De Zippo werd in 1932 al ontworpen door George G. Blaisdell. Het ontwerp is zo enorm populair dat het ook door militairen wordt gebruikt. In de Tweede Wereldoorlog had vrijwel elke militair wel een Zippo mee. Naast dat het een hele hippe gadget is, is het ook een ideale outdoor aansteker in veel omstandigheden. Het is erg fijn dat het goed tegen de wind kan en dat de vlam blijft branden zonder dat je iets vast hoeft te houden. Je kan de Zippo ook navullen. Voor trips waar je veel met water te maken krijgt kun je wellicht beter kiezen voor een waterdichte survivalaansteker.

Geschikt voor: Uitdagende trips

Voordelen

  • Werkt goed in de wind
  • Makkelijk te bedienen
  • Levenslange garantie

Nadelen

  • Niet waterdicht
  • Stinkt naar benzine

Bekijken

Butaan-aansteker

Een normale aansteker
Een normale aansteker

De meeste aanstekers maken gebruik van butaan als brandstof. Hoewel in Nederland normale gasflessen meestal gevuld worden met propaan, gebruikt men voor aanstekers wereldwijd butaan. Er zijn goede survivalaanstekers op de markt die gebruik maken van butaan. De hele goedkope varianten met een vuursteentje, die je per 5 voor een paar euro koopt, zijn echter van hetzelfde type, maar eigenlijk ongeschikt als het ietwat uitdagend wordt.

Geschikt voor: Korte trips en kampeervakanties

Voordelen

  • Goedkoop
  • Soms ook navulbaar

Nadelen

  • Het is wegwerpbaar, dus niet echt duurzaam
  • Vaak uitgerust met een wieltje

Bekijken

Weersbestendige aansteker

Met weersbestendig bedoelen we in dit geval een survivalaansteker die goed tegen wind kan en/of water. Je hebt speciale waterdichte aanstekers. Dit type aansteker wordt veel gebruikt tijdens de survivaltrips om vuur mee te maken. Het hangt van de bestemming af welke aansteker je het beste kan gebruiken.

Geschikt voor: Extremere omstandigheden

Voordelen

Goed bestand tegen extreme omstandigheden

Speciaal gemaakt voor survival

Nadelen

  • Hoger prijskaartje

Bekijken

Wist je dat: Natuurlijk zijn er nog véél meer manieren om vuur te maken, ook zonder aansteker. Verdiep je goed in de verschillende opties en bekijk welke optie voor jouw reis het beste is! Raak ook vertrouwd met de optie die je kiest. Je wilt niet met vuursteentjes in de jungle staan, terwijl je deze nog nooit hebt gebruikt.

Plasma-aansteker

De plasma-aansteker is een type aansteker die we niet echt kunnen aanraden voor mensen die uitdagende reizen maken. Het wordt onder jongeren nog wel eens gebruikt, maar echt heel erg handig is het niet. De levensduur is vaak kort en het is zeker niet waterbestendig. Er zijn echter ook merken die hele goede plasmaaanstekers maken.  Die kun je zeker overwegen, ook voor de wat meer uitdagende trips. Dit zijn dan wel de speciale outdoormodellen die wél waterdicht zijn.


Categorie: Survival

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365
Share to...