Op reis, tijdens uitdagende trips of tijdens het bushcraften kun je niet zonder een aansteker. Het is een van de belangrijkste dingen die je niet mag vergeten tijdens een reis. Neem je geen aansteker mee? Zorg er dan zeker voor dat je een manier bij je hebt om vuur te maken (en dat je hier bekend mee bent!). Een stormaansteker, survivalaansteker of speciale outdooraansteker kan je leven redden tijdens een uitdagende trip, of in ieder geval makkelijker maken. Als je een aansteker gaat kopen, kun je grofweg kiezen uit vier soorten aanstekers. In dit artikel bespreken we de vier soorten, bekijken we de voordelen en nadelen en geven we enkele voorbeelden.
Vooraf: Deze indeling is niet officieel. Wij hebben een aantal soorten survivalaanstekers die wij kennen zelf in deze categorieën onderverdeeld. Er ontbreken ook een aantal soorten aanstekers, vaak omdat bij deze aanstekers de survival-eigenschappen ontbreken.
Inhoudsopgave
Zippo
De Zippo werd in 1932 al ontworpen door George G. Blaisdell. Het ontwerp is zo enorm populair dat het ook door militairen wordt gebruikt. In de Tweede Wereldoorlog had vrijwel elke militair wel een Zippo mee. Naast dat het een hele hippe gadget is, is het ook een ideale outdoor aansteker in veel omstandigheden. Het is erg fijn dat het goed tegen de wind kan en dat de vlam blijft branden zonder dat je iets vast hoeft te houden. Je kan de Zippo ook navullen. Voor trips waar je veel met water te maken krijgt kun je wellicht beter kiezen voor een waterdichte survivalaansteker.
Geschikt voor: Uitdagende trips
Voordelen
- Werkt goed in de wind
- Makkelijk te bedienen
- Levenslange garantie
Nadelen
- Niet waterdicht
- Stinkt naar benzine
Bekijken
[content-egg-block template=offers_list groups=”Zip”]
Butaan-aansteker
De meeste aanstekers maken gebruik van butaan als brandstof. Hoewel in Nederland normale gasflessen meestal gevuld worden met propaan, gebruikt men voor aanstekers wereldwijd butaan. Er zijn goede survivalaanstekers op de markt die gebruik maken van butaan. De hele goedkope varianten met een vuursteentje, die je per 5 voor een paar euro koopt, zijn echter van hetzelfde type, maar eigenlijk ongeschikt als het ietwat uitdagend wordt.
Geschikt voor: Korte trips en kampeervakanties
Voordelen
- Goedkoop
- Soms ook navulbaar
Nadelen
- Het is wegwerpbaar, dus niet echt duurzaam
- Vaak uitgerust met een wieltje
Bekijken
[content-egg-block template=offers_list groups=”bic”]
Weersbestendige aansteker
Met weersbestendig bedoelen we in dit geval een survivalaansteker die goed tegen wind kan en/of water. Je hebt speciale waterdichte aanstekers. Dit type aansteker wordt veel gebruikt tijdens de survivaltrips om vuur mee te maken. Het hangt van de bestemming af welke aansteker je het beste kan gebruiken.
Geschikt voor: Extremere omstandigheden
Voordelen
Goed bestand tegen extreme omstandigheden
Speciaal gemaakt voor survival
Nadelen
- Hoger prijskaartje
Bekijken
[content-egg-block template=offers_list groups=”storm”]
Wist je dat: Natuurlijk zijn er nog véél meer manieren om vuur te maken, ook zonder aansteker. Verdiep je goed in de verschillende opties en bekijk welke optie voor jouw reis het beste is! Raak ook vertrouwd met de optie die je kiest. Je wilt niet met vuursteentjes in de jungle staan, terwijl je deze nog nooit hebt gebruikt.
Plasma-aansteker
De plasma-aansteker is een type aansteker die we niet echt kunnen aanraden voor mensen die uitdagende reizen maken. Het wordt onder jongeren nog wel eens gebruikt, maar echt heel erg handig is het niet. De levensduur is vaak kort en het is zeker niet waterbestendig. Er zijn echter ook merken die hele goede plasmaaanstekers maken. Die kun je zeker overwegen, ook voor de wat meer uitdagende trips. Dit zijn dan wel de speciale outdoormodellen die wél waterdicht zijn.
[content-egg-block template=offers_list groups=”Pas”]