Bone conduction is voor veel mensen een volledig nieuw iets. Als iemand aan ons vraagt of wij hier een uitleg over willen geven, dan kunnen we dit niet in één zin samenvatten. Wellicht dat: “Geluid horen via het jukbeen en niet via de horen” het dichtst in de buurt komt. Ook deze uitleg roept veel vragen op. Op onze homepagina kun je alles lezen over het begrip en bekijk je er een duidelijke video over. In dit artikel beantwoorden we vier vragen die we vaak horen over het begrip bone conduction, ook wel beengeleiding genoemd.
Kun je zwemmen met een bone conduction koptelefoon?
Er zijn verschillende modellen koptelefoons op de markt waarmee je goed kan zwemmen. Het bekendste voorbeeld is de Xtrainerz van het merk AfterShokz. Met deze koptelefoon kun je gewoon onder water zwemmen én muziek luisteren. De eerste keer dat je dit doet zul je echt aangenaam verrast zijn. Het is al leuk en nieuw om muziek boven water te beluisteren via het jukbeen, maar onder water geeft het nog een hele nieuwe ervaring.
Is een bone conduction koptelefoon slecht voor je?
De beste koptelefoons met beengeleiding zijn veilig om te dragen. De technologie wordt al sinds de jaren zeventig door audiologen gebruikt bij de ontwikkeling van hoortoestellen. Je moet wel echter altijd oppassen: Langdurig luisteren via persoonlijke apparaten met onveilige volumes kan permanent gehoorverlies veroorzaken, ongeacht hoe dat geluid naar het slakkenhuis wordt gevoerd. Dit geldt voor normale oordopjes en koptelefoons, maar natuurlijk ook voor koptelefoons die gebruik maken van beengeleiding!
Kunnen andere mensen muziek horen die jij afspeelt over de koptelefoon?
Nee, als je het volume niet te hard hebt staan voor jezelf, dan horen andere mensen de muziek normaal gesproken niet. Is de omgeving helemaal stil en doe je de beengeleiding koptelefoon keihard aan? Dan hoor je dit natuurlijk wel, maar dit is met elk type oordopjes het geval. Je moet eigenlijk geen één soort oordopjes te hard aan willen hebben staan om gehoorschade te beperken.
Zit er ruisonderdrukking (noise canceling) in AfterShokz headphones?
De draadloze modellen van het merk AfterShokz (Aeropex, Air, Titanium) zijn allemaal uitgerust met dubbele ruisonderdrukkende microfoons voor het maken en aannemen van telefoongesprekken in combinatie met een smartphone of ander Bluetooth-apparaat.