Vier (zeldzame) planten die je op de Veluwe tegenkomt

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Wie aan de Veluwe denkt, denkt wellicht niet direct aan bloeiende planten. In de Veluwe kom je zeker niet enorm veel grote bloeiende planten met felle kleuren tegen. De zandgrond is hier niet erg goed geschikt voor. Dat bekent niet dat er helemaal geen leuke en zeldzame planten voorkomen in dit gebied. De Veluwe bestaat zelfs voor een groot deel uit loofbos. De berk, larix, lijsterbes, eik en beuk groeien in dit gebied maar al te graag. Je komt ook veel kleinere en soms zeldzame soorten planten tegen. In de vele vennetjes op de Veluwe groeien de varens en diverse mossen. In dit artikel lees je over de wat meer zeldzamere soorten planten op de Veluwe, zoals de Veluwse wespenorchis, Klokjesgentiaan, Beenbreek en het wat bekendere Heide.

Over de Veluwe

De Veluwe is een bekende overwegend beboste streek in Gelderland. Het gebied is ongeveer 950 vierkante meter groot en is een officieel erkend Natura 2000-gebied. Op de Veluwe kom je veel stuwwallen tegen. Deze zijn 150.000 jaar geleden ontstaan in de voorlaatste ijstijd.

Klokjesgentiaan

Deze plant kwam vroeger in Nederland nog veel voor. Tegenwoordig valt het onder de zeldzame planten. In het park de Hoge Veluwe komt deze plant nog wel veel voor. Wie de 60cm hoge zomerbloeier wilt bekijken kan dat het beste doen op het Deelense Veld. Het is – naast een mooie plant – ook een hele belangrijk exemplaar. De zeldzame dagvlinder, het Gentiaanblauwtje, is afhankelijk van deze waardplant. De rups eet uitsluitend de klokjesgentiaan aan het begin van zijn leven. Om te ontpoppen tot vlinder eet het de bossteekmier en moerrassteekmier. Omdat de plant steeds zeldzamer wordt, is code rood uitgeroepen voor het voortbestaan van de dagvlinder.

Veluwse wespenorchis

Wie deze plant wil spotten in de Veluwe moet goed zoeken. De Veluwse Wespenorchis is namelijk niet erg groot. Deze plant wordt vaak niet eens 20cm hoog. De plant houdt veel van schaduw in de loofbossen van de Veluwe. De bloemen bloeien vanaf halverwege juli.

Leuk om te weten: Hoewel je het niet zou verwachten vanwege de naam, komt deze plant ook in andere gebieden voor. Zo kun je de Veluwse wespenorchis ook spotten in de provincie Drenthe!

Beenbreek

Beenbreek kwam – net als de klokjesgentiaan – veel voor in Nederland, maar staat tegenwoordig ook op de Rode Lijst. In het Park de Hoge Veluwe komt de plant nog wel veel voor. Beenreek is een bijzonder mooie plant, die in juni-augustus in bloei staat.  Het laat dan mooie gele bloemen zien. In het najaar groeien er oranjerode doosvruchten aan de Beenbreek. Wie deze zeldzame planten wil spotten, kan dat het beste doen in de omgeving van de IJzeren Man, een waterrijk stukje van het Park.

Heide

Heide is de bekendste soort uit deze lijst. In het Nationale Park de Hoge Veluwe komen verschillende soorten heide voor, waarvan dopheide, struikheide, kraakheide en lavendelheide het bekenste zijn. De bloeipeiode is per soort heide verschillend. Ook de kleuren zijn anders. De lavendelheide kleurt in de Veluwe van april tot juni roze van kleur. De kraakheide heeft in de bloeiperiode de kenmerkende paarse kleur. Je kan de heide op verschillende plekken zien.

Meer info: Wil je meer weten over de Hoge Veluwe, bekijk dan de officiële website van Stichting het nationale park De Hoge Veluwe.


Categorie: Planten

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365
Share to...